Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 15:12

Και όμως, λίγο αλκοόλ δεν βλάπτει όσο νομίζουμε- Διαβάστε ποιο όργανο προστατεύει

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Της Ματίνας Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, πέραν των άλλων προβλημάτων, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και εντείνει τις αγγειακές δυσλειτουργίες. Εντούτοις, η ήπια και ελεγχόμενη κατανάλωση συγκεκριμένων αλκοολούχων ποτών (όπως κρασιού σε συχνότητα 1-2 ποτήρια μέχρι τέσσερις φορές την εβδομάδα) φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.

Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ, που συνοδεύεται και από έναν υγιή τρόπο ζωής, σύμφωνα με σχετική πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδιά και είναι η καλύτερη συνταγή για μακροζωία.

Κατά τους ειδικούς, συνετή κατανάλωση αλκοόλ από τους άνδρες σημαίνει πόση 2-3 ποτών και από τις γυναίκες 1-2 ποτών ημερησίως.

hik4

Ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα ποτηράκι κρασί, ή ένα ποτήρι μπίρα ή ένα «σφηνάκι» από τα «δυνατά» ποτά.

Τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών αφορούν σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών. Ειδικά, όμως, για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εγκεφαλικού επεισοδίου, η αμερικανική Εθνική Εταιρεία Εγκεφαλικών συνιστά κατανάλωση μόνον 1-2 ποτών την ημέρα και από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το κόκκινο κρασί κυρίως, αλλά και το λευκό κρασί και η μπύρα περιέχουν μια σειρά από ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν από τη δημιουργία δυσάρεστων για τον οργανισμό αρτηριοσκληρωτικών καταστάσεων.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν το κόκκινο κρασί ως ιδιαίτερα προστατευτικό παράγοντα απέναντι στη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο τα καλά αποτελέσματα μπορούν να οφείλονται και σε άλλες υγιεινές συνήθειες των ανθρώπων που πίνουν κόκκινο κρασί.

hik5

Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή βιολογικά ενεργών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται επίσης στα φυτά, στα φρούτα, τα λαχανικά και το τσάι. Ιδιαίτερα το κρασί περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών -κατεχίνες και ρεσβερατρόλη (gallic acid, tannic acid, morin, quercertin, rutin). Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η μπίρα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β6 και φυλικού οξέος (ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν στον οργανισμό μας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που αποδεδειγμένα αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου, όταν υπάρχει σε υψηλά επιπεδα στο αίμα. H ομοκυστεΐνη προκαλεί βλάβες στα αγγεία, όπως αλλοίωση της δομής του ενδοθηλίου των αγγείων, αύξηση παραγόντων που προκαλούν θρόμβωση κ.α.).

 

Η Ματίνα Χρονοπούλου έχει BSc., N.D., PhD Φυσικοπαθητικής Ιατρικής και είναι Διατροφική Θεραπεύτρια

drxronopoulouvelonismos

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

drxronopoulouvelonismos

Ε-mail : matinachr@gmail.com

Skype: matina.chronopoulou

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιο ποτό προτιμούν οι έξυπνοι; Ποια είναι η σχέση τους με το αλκοόλ;

Πικρές αλήθειες για τον αλκοολισμό, από το στόμα του Ρόμπιν Γουίλιαμς (βίντεο με ελλ.υπότιτλους)

Πόσα ποτήρια νερό, καφέ και αλκοόλ, μπορεί να σας σκοτώσουν εάν τα πιείτε μονομιάς;

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ