Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 7:46

Πώς ένα «αθώο» συνάχι μπορεί να βλάψει άλλες λειτουργίες σας;

gripi_2011_600_177062_C0W6nKΟι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε ένα συνάχι να «σέρνεται» επί μέρες, χωρίς να το αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά. Δεν είναι όμως, μόνο τα δυσάρεστα συμπτώματα, που συνήθως αγνοούμε,  αλλά κυρίως τις επιπτώσεις ακολουθούν και που μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία των πνευμόνων, αλλά και των αυτιών μας. Διαβάστε, λοιπόν, για την εκκριτική ωτίτιδα.

Του:  Ελευθέριου Φερεκύδη, Ωτορινολαρυγγολόγου, καθηγ.Ιατρικής Παν/ίου Αθηνών

Ένα κοινό κρυολόγημα η και μια ρινίτιδα ,λοιμώξεις και οι δυο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά με δυσάρεστες πολλές φορές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές που αφορούν τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά , μπορεί να οδηγήσουν ως την κώφωση. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση τους επιτρέπει τη επιτυχή αντιμετώπισή τους.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, τόσο και του ανωτέρου όσο και του κατώτερου, είναι από τις πιο συχνές μολύνσεις του ανθρώπου. Κυρίως τα παιδία προσβάλλονται αρκετές φορές τον χρόνο και κάθε ενήλικος μία οι δύο φορές ετησίως. Εξάλλου το κοινό κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

32907956_jpg-voulomena-aytia

image001Οι σοβαρότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ρινίτιδα και το συνάχι, δηλαδή το κοινό κρυολόγημα που οφείλεται συνήθως στους ρινοϊούς, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα και τη βρογχιολίτιδα.

Ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές τις λοιμώξεις, ειδικότερα η ρινίτιδα ή το κοινό κρυολόγημα, απειλούν αυτιά. Αυτό συνήθως γίνεται διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο άρρωστος με τη ρινίτιδα ή το κοινό κρυολόγημα εμφανίζει πολλές εκκρίσεις στη μύτη, δυσκολία ρινικής αναπνοής, βραχνάδα και σε πολλές περιπτώσεις πυρετό. Η απόφραξη της μύτης και κατά συνέπεια ο κακός αερισμός του ρινοφάρυγγα είναι αυτό που επιδεινώνει την ομαλή λειτουργία της Ευσταχιανής σάλπιγγος, η οποία βοηθά να αερίζονται σωστά τα αυτιά από τον ρινοφάρυγγα. Κυρίως στα παιδιά νοσούν συγχρόνως και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, δηλαδή τα κοινώς λεγόμενα κρεατάκια, τα οποία συντηρούν τη φλεγμονή στην περιοχή αυτή, και επειδή διογκούνται, αποφράσσουν από πίσω τη μύτη και την Ευσταχιανή σάλπιγγα και επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία αερισμού των αυτιών.

Η Ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα μικρό σωληνάκι που βρίσκεται μεταξύ του αυτιού και του ρινοφάρυγγα, δηλαδή το πίσω μέρος της μύτης. Η σάλπιγγα αυτή ανοίγει κάθε φορά που καταπίνουμε. Έτσι εισέρχεται αέρας στο μέσο τμήμα του αυτιού και αυτό βοηθά ώστε ο τυμπανικός υμένας vα έχει πάντα φυσιολογική πίεση στις δύο του επιφάνειες, μπροστά και πίσω. Η φυσιολογική πίεση μπροστά και πίσω από τον τυμπανικό υμένα είναι απαραίτητη για να μπορεί το τύμπανο να πάλλεται άνετα και να διατηρείται έτσι η ακοή στα φυσιολογικά επίπεδα». Η Ευσταχιανή σάλπιγγα εάν παραμείνει κλειστή για πολλές ημέρες, ο αέρας στην κοιλότητα του μέσου αυτιού απορροφάται και δημιουργείται αρνητική πίεση στο αυτί. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και παραμείνει κλειστή η σάλπιγγα για πολύ καιρό , τότε δημιουργείται η << εκκριτική ωτίτιδα >>.

ear-painΕκκριτική ωτίτιδα είναι η συλλογή άσηπτου υγρού στην κοιλότητα του μέσου αυτιού, πίσω από τον τυμπανικό υμένα. Το υγρό σχηματίζεται, επειδή όπως είπαμε παρέμεινε, πολύ καιρό κλειστή η Ευσταχιανή σάλπιγγα και, δεν αεριζόταν το αυτί. Στην περίπτωση αυτή παρουσιάζεται απώλεια ακοής , κυρίως όμως στα παιδία παρατηρείται ότι ανεβάζουν την ένταση της τηλεοράσεως και δεν υπακούουν στις εντολές των γονιών.

Η θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας εξαρτάται από την έγκαιρη ανίχνευση του υγρού μέσα στο αυτί. Αφού γίνει η ανίχνευση του υγρού, γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσής του με την επαναφορά στο φυσιολογικό της λειτουργικότητας της Ευσταχιανής σάλπιγγας με προσπάθειες αποκατάστασης της ρινικής αναπνοής με διάφορα αποσυμφορητικά φάρμακα τοπικής χρήσης, δηλ. ρινικές σταγόνες η σπρέι. Ακόμη ευνοϊκή επίδραση έχουν τα βλεννολυτικά και διάφορα άλλα βιοθεραπευτικά φάρμακα. Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής επιχειρείται ο αερισμός της κοιλότητας του αυτιού με παρακέντηση του τυμπανικού υμένα και τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, με σκοπό να απομακρυνθεί το υγρό και να αποκατασταθεί το αυτί φυσιολογικά. Ακόμη, κυρίως στα παιδιά, η προσπάθεια αποκατάστασης της ρινικής αναπνοής συνδυάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις και με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, δηλαδή τα κρεατάκια, τα οποία βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα, δηλαδή στο πίσω μέρος της μύτης εσωτερικά και δημιουργούν προβλήματα δυσλειτουργίας στην Ευσταχιανή σάλπιγγα.

 

Eλευθέριος Φερεκυδης

 Σωλονος 18
Τηλ.  6973 336435

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αχ αυτή η ιγμορίτιδα…

Ψυχοσωματική ιατρική : Το κρυφό μήνυμα κάθε ασθένειας

9 μεσαιωνικά βασανιστήρια που τσάκιζαν τα ανθρώπινα όργανα ΦΩΤΟ

Ποιά είναι η πιο επικίνδυνη στάση στο σεξ για τον άνδρα;