Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 3:33

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: ο καρκίνος «ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ»

cancer2Περισσότεροι από 8.2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, ενώ από αυτούς, τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι, ανθρώπων από 30 έως 69 ετών.

Ο καρκίνος «ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ» είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, σήμερα 4 Φεβρουαρίου, ενώ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει δρομολογήσει σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

cancer5

Ο καρκίνος μπορεί να καταπολεμηθεί με τη συστράτευση της κοινωνίας & του κράτους

«Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμησή του πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι, πολίτες και κράτος. Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνική Αντικαρκινικής Εταιρείας  και δ/ντής Κλινικής Μαστού στο Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας» κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος σε σχετική συνέντευξη τύπου:

cancer

ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος

«Απαιτείται συντονισμένη δράση για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει πιο  υγιεις επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς.

Από την άλλη, και το κράτος οφείλει να φροντίσει για μια καθαρή ατμόσφαιρα (με το να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και σε όσα κινούνται με πετρέλαιο, αλλά και στην άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών, σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας), να αυξήσει τους χρόνους και του χώρους άθλησης, να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, να προωθήσει τη μεσογειακή διατροφή, να εντείνει την αντικαπνιστική εκστρατεία κ.α.», λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί μια προσέγγιση που σώζει ζωές από πρόωρη απώλεια, (…), η παρέμβαση της πολιτείας εξαντλείται σε παραινέσεις και σε ταμειακές διευκολύνσεις. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών»

cancer8Οι κινητοί μαστογράφοι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «σαρώνουν» την Ελλάδα και σώζουν ζωές

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια έχει πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 56.000 γυναίκες, με τις κινητές μονάδες της που έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 210 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Με βάση τα στοιχεία τις τελευταίας 5ετίας, 600 περιπτώσεις είχαν ύποπτα ευρήματα που έχρηζαν πρόσθετου ελέγχου και βιοψίας, επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας πως ούτε οικονομικά επιβλαβής, ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μια ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και στη χώρα μας.

cancer4Συναγερμός για τον καρκίνο σε όλη την Ευρώπη

Στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. το 2012 καταγράφηκαν 3,45 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνων (χωρίς τους καρκίνους δέρματος) και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκατ. ασθενείς.  Από καρκίνο του μαστού (464.000), καρκίνο του παχέος εντέρου (447.000), του προστάτη (417.000) και των πνευμόνων (410.000). Αυτές ήταν οι συχνότερες μορφές , ενώ οι συχνότεροι θάνατοι συμβαίνουν από καρκίνους του πνεύμονα ( 353.000), του παχέος εντέρου (215.000), του μαστού (131.000) και του στομάχου (107.000) .

Είναι στο χέρι μας να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους από καρκίνο, αν ευαισθητοποιήσουμε και κινητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας και οδηγήσουμε τους κυβερνώντες να ενεργοποιηθούν στον αντικαρκινικό αγώνα.

 ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ, λοιπόν, να επιλέξουμε υγιεινές πρακτικές ζωής, να αυξήσουμε τα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης, να εξασφαλίσουμε ποιοτική θεραπεία για όλους και να βελτιώσουμε τη ζωή όσων ασθενήσουν.

cancer5 Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος σήμερα

Στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος σήμερα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 3.30 μ.μ. ήρθε η ώρα να δηλώσουμε μαζί με τους συμπολίτες μας από 155 χώρες πως ο καρκίνος είναι κάτι που μας αφορά και πως μπορούμε όλοι μαζί να τον νικήσουμε, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ταυτόχρονα για τους ανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη από την ασθένεια, η παρουσία μας δηλώνει ότι τιμούμε την μνήμη τους με το να είμαστε ενεργητικά παρόντες στον αντικαρκινικό αγώνα .

 Είναι μια πρωτοβουλία της UICC (Union for International Cancer Control) και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου : Καταρρίψτε τους 4 μύθους για τον καρκίνο

Δείτε σε φωτογραφίες, πώς πρωτοεμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος

Μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του στόματος εάν διαγνωστεί πρόωρα;

Σάλιο : Το θαυματουργό υγρό του οργανισμού και δείκτης της υγείας μας

8 μηνών μωράκι με όγκο στον εγκέφαλο, θεραπεύτηκε με τη χρήση… χασισέλαιου- VIDEO