Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 16:04

Γιατί φωνάζουμε και βογγάμε όταν πονάμε; Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση.

scream.jpg2Επιστήμονες δημοσίευσαν νέα έρευνα στην επιθεώρηση «Journal of Pain», με την οποία απαντούν στο αφηρημένο μέχρι σήμερα ερώτημα : Γιατί φωνάζουμε «ωχ» (εναλλακτικά και «αχ») όταν πονάμε; 

Η απάντηση με έναν τίτλο: Οι ήχοι αυτοί μας βηθούν να αντέχουμε τον πόνο. Πάμε να δούμε γιατί….

Τα επιφωνήματα που εκφράζουν τον πόνο αν και με μικές παραλλαγές, είναι κοινές παγκοσμίως:  Για παράδειγμα, οι Άγγλοι φωνάζουν «άου» ή «άουτς», οι Νοτιοαφρικανοί «έια», οι Ιταλοί «άια» και οι Κινέζοι «άιο». Τί κοινό έχουν όλα αυτά τα επιφωνήματα, εκτός από τον πόνο που τα προκαλεί; Εχουν, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες των τμημάτων Ψυχολογίας και Νευροβιολογίας του Παν/μίου της Σιγκαπούρης, έναν κοινό τρόπο παραγωγής ήχου, κατά τον οποίο το στόμα απλώς ανοίγει λίγο, η γλώσσα παραμένει επίπεδη και τα χείλη στρογγυλεύουν.

scream«Προκειται για έναν απλό ήχο, ο οποίος απαιτεί μικρό έλεγχο της άρθρωσης του λόγου, που με τη σειρά του επιτρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο η ένταση του παραγόμενου ήχου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί πολύ εύκολα και αποτελεσματικά να χρησιμοποιηθεί, όταν πονάμε», εξηγούν οι επιστήμονες.

Για να καταλήξουν σ’αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες υπέβαλλαν εθελοντές σε δοκιμασίες πόνου, σε διαφορετικές συνθήκες. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι όταν οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάζουν όσο περισσότερο αισθάνονταν την ανάγκη, άντεχαν τον πόνο επι περισσότερη ώρα. Κατά μέσο όρο, επί 30 δευτερόλεπτα – ενώ όταν δεν τους επέτρεπαν να φωνάξουν, δεν άντεχαν πάνω από 5 δευτερόλεπτα. «Παρατηρήσαμε υψηλότερη αντοχή στον πόνο, όταν οι εθελοντές φώναζαν απ” ό,τι όταν παρέμεναν σιωπηλοί», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι τα αυτόματα μηνύματα που μεταδίδονται προς το κέντρο της ομιλίας στον εγκέφαλο, επεμβαίνουν στη μετάδοση των μηνυμάτων του πόνου, δρώντας αναλγητικά.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

5 έξυπνα tips που θα κάνεις κάθε βράδυ, για να χάσεις εύκολα κιλά!

«Ξεγελάμε το φόβο του θανάτου κάνοντας παιδιά» – Η εκπληκτική συνέντευξη του Δ. Τριχόπουλου στο Θανάση Λάλα!

Η φωνή στο παιδί είναι σαν να το χτυπάμε- Τι έμαθε μια μητέρα;

Τα λάθη των σύγχρονων γονιών από μία νταντά με πείρα!

Ο προσωπικός γολγοθάς και η μαζοχιστική (αυτοηττώμενη) προσωπικότητα