Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 0:39

Πώς λύνεται με εύκολο τρόπο, το πρόβλημα της δυσκολίας στην αναπνοή;

nose8Του: Ελευθέριου Φερεκύδη, καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Παν/μιου Αθηνών

Το ρινικό διάφραγμα χωρίζει την ρινική κοιλότητα στην αριστερή και δεξιά ρινική θαλάμη, βοηθά στην στήριξη του ρινικού σκελετού και συμβάλλει στην ομαλή ροή του αέρα προς τον ρινοφάρυγγα. Πολλές φορές ενώ θα έπρεπε να είναι ευθύ παρουσιάζει κάποιο σκολιό σχήμα δηλ. στραβές περιοχές και γιαυτό εμποδίζεται η είσοδος του αέρα από τη μύτη δηλ η αναπνοή της μύτης. Ο ασθενής πάσχει από δυσκολία της ρινικής αναπνοής γενικά , και δυσκολεύεται κυρίως την νύκτα κατά την κατάκλιση. Η δυσκολία αναπνοής από την μύτη συμβάλλει στον κακό αερισμό των ιγμορείων η και των μετωπιαίων κόλπων με πιθανότητα την εμφάνιση Ιγμορίτιδας η και μετωπιαίας κολπίτιδας. Πολύ συχνά όταν η απόφραξη είναι μεγάλου βαθμού εμφανίζεται θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο, και ακόμη Ροχαλητό .

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος μετά την λήψη του ιστορικού εξετάζει τον άρρωστο με την κλασσική ρινοσκόπηση για να βάλει την διάγνωση και τα τελευταία χρόνια η εξέταση συμπληρώνεται με την ενδοσκόπηση της ρινικής κοιλότητας. Κατά την ενδοσκόπηση παρατηρούμε το σύνολο της ρινικής κοιλότητας υπό μεγέθυνση με ένα ενδοσκόπιο για να αποκλείσουμε τυχόν άλλα προβλήματα που προκαλούν απόφραξη της ρινικής αναπνοής, όπως πολύποδες της μύτης η ακόμη και κάποιος όγκος μέσα στη ρινική θαλάμη.

nose7Μετά από όλα αυτά ο ειδικός θα αποφασίσει εάν το σκολιό διάφραγμα είναι η αιτία της δυσκολίας στην αναπνοή ώστε να προχωρήσει στην χειρουργική ευθείαση του στραβού διαφράγματος. Εάν κατά την εξέταση φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μικρό και δεν εμποδίζει την αναπνοή και με άλλα λόγια δεν είναι η βασική αιτία της δυσκολίας αναπνοής του αρρώστου δεν θα πρέπει να εκτελείται η εγχείρηση της αφαίρεσης του ρινικού διαφράγματος. Στις περιπτώσεις αυτές δυνατόν η επέμβαση να μη λύσει το πρόβλημα του αρρώστου και ακόμα να προκύψουν μετεγχειρητικά μόνιμα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον άρρωστο.

nose6Η χειρουργική ευθείαση του στραβού διαφράγματος σήμερα γίνεται χωρίς την αφαίρεση μεγάλων τμημάτων χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα .Ο γιατρός ευθειάζει τα σκολειά μέρη εκτελώντας πλαστική του ρινικού διαφράγματος . Η εγχείρηση γίνεται εξολοκλήρου μέσα από την μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και μπορεί να συνδυαστεί με καυτηριασμό των ρινικών κογχών, σπανιότερα δε με ρινοπλαστική για την διόρθωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης. Μετά το χειρουργείο χορηγούνται στον ασθενή παυσίπονα και αντιβιοτικά για λίγες ημέρες, και του δίνονται οι κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες.

Eλευθέριος Φερεκυδης   drferekidis@gmail.com

 Σόλωνος 18 –  Τηλ.  6973 336435

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Και όμως αυτό το πράγμα υπήρχε μέσα στη μύτη του VIDEO

Προσοχή στα σπρέι για τη μύτη- διαβάστε τι μπορεί να πάθετε

5 έξυπνα tips που θα κάνεις κάθε βράδυ, για να χάσεις εύκολα κιλά!

Απίστευτο: Μέσα στο μάτι της ζούσε ένα σκουλήκι- τέρας μήκους 20 εκατοστών VIDEO

Παίρνει μόνο ένα λεπτό να το διαβάσετε… Tι κάνουμε σε ένα εγκεφαλικό!