Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 22:18

Α.Ξάνθος: «Με νύχια και με δόντια θα παλέψουμε για το ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών»

Ξάνθος ΒουλήΜε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ξεκινά τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας η νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις χθεσινές Προγραμματικές Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ.Ανδρέα Ξάνθου στη Βουλή, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η άμεση και αποτελεσματική διόρθωση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η πολύχρονη πολιτική των μνημονίων, που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του αριθμού των ανασφάλιστων που έφτασαν τα 3 εκατομμύρια, αλλά και την φαρμακευτική πολιτική, που άφησε τους έλληνες πολίτες ακάλυπτους.

Ακολούθως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ασχοληθεί με το να επαναφέρει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και για τον επανασχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). «Με νύχια και με δόντια θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ξάνθος.

Ξάνθος Βουλή.jpg4Οι πρώτες και άμεσες αλλαγές που θα προωθήσει το Υπουργείο Υγείας με υπουργική απόφαση, είναι η κατάργηση του εισητηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία του 1 ευρώ ανά συνταγή. Ενώ κατεπείγουσα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, είναι και η πρόσληψη 300 επικουρικών γιατρών και 700 μόνιμων γιατρών, καθώς η αποψίλωση των νοσοκομείων από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, έχει οδηγήσει το ΕΣΥ σε μόνιμη δυσλειτουργία. Ηδη, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Α.Ξάνθος ζήτησαν από τις Διοικήσεις των ΥΠΕ να καταγράψουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας τις ελλείψεις τους σε διοικητικό προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί με πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ξάνθος Βουλή.jpg2Στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς στην υγεία, η ηγεσία του Υπουργείου θα επανεξετάσει τις συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα, (διαγνωστικά εργαστήρια, εταιρείες προμηθειών κλπ.) ώστε να αποδειχθεί εάν πράγματι καλύπτουν πραγματικές συμπληρωματικές ανάγκες του συστήματος ή όχι. Ενώ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Προτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση εξετάζει τηνπροώθηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, τη δημιουργεία ιατρείων της γειτονιάς και Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

Στον πολύπαθο τομέα του φαρμάκου ο Ανδρ.Ξάνθος εξείγγειλε την αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ και την στήριξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν γενόσημα. Ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός στο ότι έχει σημάνει το τέλος της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, με στόχο την απαναφορά του κοινωνικού και εργασιακού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Αμεσα θα καταβάλλουν τα νοσήλια οι τουρίστες που νοσηλεύονται στη χώρα μας»

Ερευνα μέχρι το κόκκαλο στα οικονομικά ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ποιά είναι η φυσική ουσία, που θεραπεύει άμεσα τις λοιμώξεις του αναπνευστικού;

Τι κάνουν οι άνδρες για να αυξήσουν το μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων

Τι είναι η στύση του θανάτου; ποιες λειτουργίες του σώματος συνεχίζουν, ακόμη και μετά θάνατον.