Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 15:04

Τι παθαίνουν οι οδηγοί όταν σταματάνε στο κόκκινο φανάρι;

redlight2

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Surrey στη Βρετανία διαπίστωσαν πως όταν ένας οδηγός σταματάει στο κόκκινο φανάρι, τότε ο οργανισμός του βομβαρδίζεται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, από σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μιας μεγαλούπολης.

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Πράσαντ Κρούμαρ, υπολόγισε τόσο τους χρόνους που παραμένει σταματημένος ένας οδηγός στο κόκκινο, καθώς επίσης και τους χρόνους έκθεσης του στη ρύπανση. Διαπίστωσαν λοιπόν πως στο κόκκινο ο σταματημένος οδηγός εκτίθεται κατά 25% περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στα βλαβερά σωματίδια της.

redlight3

Οι επιστήμονες τονίζουν πως κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα ίσως και να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου, αφού τα νανοσωματίδια των ρύπων εισέρχονται μέσα στον οργανισμό, συσωρεύονται και επιβαρύνουν τόσο το αναπνευστικό, όσο και το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν συμβαίνει σε φανάρια μεγάλων δρόμων και κεντρικών αρτηριών όπου εκεί λόγω της κίνησης υπάρχει περισσότερη ρύπανση. Σε εκείνα τα σημεία διαπιστώθηκε μια αύξηση του 30%.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Πρασάντ τόνισε: «Η ρύπανση της ατμόσφαιρας τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνδέει τη ρύπανση του αέρα με επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να φάτε πριν κοιμηθείτε

Το τέχνασμα κατά της αυπνίας που θα σας κάνει να κοιμάστε σε λιγότερο από ένα λεπτό

Τι κάνουν οι άνδρες για να αυξήσουν το μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων

Δείτε για ποιο λόγο η γυναίκα αυτή δεν έχει χαμογελάσει, εδώ και περίπου 40 χρόνια