Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 18:07

Νέο τεστ μπορεί να προβλέψει εάν μια έγκυος θα γεννήσει πρόωρα

Ένα νέο τεστ όμως που δημιούργησαν επιστήμονες από τον Καναδά, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε μια εγκυμοσύνη θα καταλήξει σε πρόωρη γέννα και πότε όχι. Το τεστ είναι τεστ αίματος και δεν απαιτεί περισσότερες ή και επίπονες διαδικασίες.

Όταν μια έγκυος το κάνει οι γιατροί αναλύοντας τα αποτελέσματα του θα εντοπίσουν χρονικά πότε η μήτρα θα αρχίσει τις συσπάσεις. Ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το τεστ, καθηγητής Στήβεν Λάι, του Ινστιτούτου Ερευνών Τάνενμπάουμ του νοσοκομείου του Τορόντο, υποστηρίζει ότι με το τεστ αυτό, οι γιατροί μπορεί σε ποσοστό μέχρι και 70% να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο της γέννας.

pregn2

Το τεστ βασίζεται στον εντοπισμό 9 συγκεκριμένων γονιδίων που έχουν άμεση σχέση με τη διαδικασία της γέννας. Από τους δείκτες που βγάζει το τεστ, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στον προσδιορισμό ενός τοκετού, εάν γίνει πρόωρα ή όχι. Η επιστημονική ομάδα δοκίμασε το τεστ με επιτυχία σε 150 έγκυες και τα αποτελέσματα, δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη επιθεώρηση PloS One.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως χρειάζονται επιπλέον δοκιμές και υπολογίζουν ότι σε 5 έτη το τεστ θα μπορέσει μαζικά να βγει στο εμπόριο και να είναι διαθέσιμο στην κάθε έγκυο γυναίκα.

«Το θέμα είναι να μειώσουμε την παιδική θνησιμότητα» θα πει ο δρ Λάι και θα συνεχίσει: «Ο πρόωρος τοκετός δίνει αυξημένες πιθανότητες σε κάποιο νεογέννητο να μην τα καταφέρει. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα, θα γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο και εάν μια γέννα θα γίνει πρόωρα ή όχι, άρα έχουμε περισσότερες πιθανότητες για ένα πρόωρο παιδί να τα καταφέρει.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

15 σοκαριστικές φωτογραφίες για να αλλάξετε γνώμη…

Αλάτι Ιμαλαΐων: Ευεργετικό για την υγεία μας ή απλώς διαφήμιση;

Οι όγκοι στην κοιλιά νεογέννητου, δεν ήταν καρκίνος, αλλά τα αγέννητα αδερφάκια του

Διασημότητες που ο χρόνος στάθηκε αμείλικτος μαζί τους ΦΩΤΟ