Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 8:06

Η αλήθεια για τα λίπη στη διατροφή μας

 

lipi1 - Αντίγραφο

Της Ματίνας Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι υπέρβαροι, λιποβαρείς ή φυσιολογικού βάρους άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν, κατά προσέγγιση, παρόμοιο αριθμό θερμίδων, αλλά όχι το ίδιο είδος τροφίμων.

Υπάρχει μια πολύ δημοφιλής θεωρία που λέει πως «το λίπος στη διατροφή σάς κάνει να λαμβάνετε και λίπος στο σώμα σας». Αυτό μπορεί να είναι σωστό σε γενικές γραμμές (1γρ. λίπους δίνει 9 θερμίδες, διπλάσιες από αυτές που δίνουν οι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες -1γρ.= 4 θερμίδες). Το ζωικό λίπος και το ελαιόλαδο έχουν ακριβώς την ίδια θερμιδική αξία αλλά όχι και την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Οι μεγάλες ποσότητες του κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος) στη διατροφή δεν είναι ωφέλιμες. Το αντίθετο συμβαίνει με το ελαιόλαδο. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί ότι μερικά λίπη είναι απολύτως απαραίτητα (πρέπει να τα παίρνουμε αυτούσια από την τροφή), ως εκ τούτου και το όνομά τους: ουσιώδη λιπαρά οξέα.

Τι καλό προσφέρουν τα λίπη

Μερικά άλλα θετικά για τα λίπη. Τα λίπη κάνουν την τροφή εύγευστη, προκαλούν ευκολότερα το αίσθημα κορεσμού, είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τέλος, τα μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο) έχουν προστατευτική δράση στα αγγεία.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες που προτιμούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες ή και αποφεύγουν το λίπος στη διατροφή τους, επιλέγουν δίαιτες που είναι επικίνδυνες.

Επιπλέον, οι μηδενικές σε λίπος ή τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι (το οποίο προστίθεται για να τα καταστήσει εύγευστα).

Αυτός είναι ο τύπος διατροφής που παχαίνει και μας κάνει να πεινάμε ξανά, μισή ώρα μετά από την κατανάλωση των γλυκών. Στην πραγματικότητα, είναι η ζάχαρη και τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν ευκολο-απορρόφητους υδατάνθρακες (επεξεργασμένους υδατάνθρακες), που συμβάλουν στην αύξηση του βάρους.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Η ταχύτητα με την οποία μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος (με άλλα λόγια, το πόσο γρήγορα ή αργά απορροφάται από το έντερο και πόσο γρήγορα ή αργά φθάνει στο αίμα), καθορίζει και εάν θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε βάρος.

lipi2 - Αντίγραφο

Αντιδραστική υπογλυκαιμία

Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται πολύ γρήγορα, το σώμα πρέπει να ανταποκριθεί τάχιστα, να εκκρίνει το πάγκρεας περισσότερη ινσουλίνη, προκειμένου να ελέγξει (να μειώσει) το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα (μεταφέροντας τα σάκχαρα μέσα στα κύτταρα).

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης ταχύτητας εισόδου των σακχάρων στο αίμα, ο οργανισμός υπολογίζει λανθασμένα τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων που έχουμε φάει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον λανθασμένο προγραμματισμό και την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης από αυτήν που απαιτείται. Μετά από μισή ώρα, όταν ολοκληρωθεί η πέψη των ευκολο-απορροφητών υδατανθράκων, περισσεύει μια ποσότητα ινσουλίνης, δημιουργείται υπογλυκαιμία και πεινάμε εκ νέου και ξανατρώμε τα γλυκά που μας αρέσουν (αντιδραστική υπογλυκαιμία).

Κάθε φορά που τρώμε, το σώμα μας έχει μια επιλογή: είτε να κάψει την τροφή (να τη μετατρέψει σε ενέργεια) είτε να την αποθηκεύει ως λίπος. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν τον οργανισμό να μετατρέψει τη τροφή σε λίπος. Αλλά, επίσης, αποτρέπει το σώμα μας και από το να «κάψει» το ήδη αποθηκευμένο λίπος.

Οι ευκολο-απορρόφητοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη (γλυκά), τα επεξεργασμένα δημητριακά (το άσπρο αλεύρι, το αποφλοιωμένο ρύζι, τα μακαρόνια, το κέικ, τα μπισκότα), πατάτες κ.λπ.

Εάν έχουμε ιδιαίτερη επιθυμία για τα γλυκά ή τα αμυλούχα τρόφιμα (δημητριακά), αισθανόμαστε κουρασμένοι στη διάρκεια του απογεύματος, με «ελαφρύ κεφάλι», ζαλισμένοι, νιώθουμε «τρόμο» αν παραλείψουμε ένα γεύμα ή αισθανόμαστε κουρασμένοι μετά από τον ύπνο το πρωί, πιθανώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας να έχουν υπερβολικές διακυμάνσεις.

 

ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, Φυσικοπαθητική Ιατρική

ΛΙΑΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ιατρός, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Βελονιστής

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Drxronopoulouvelonismos

Ε-mail : matinachr@gmail.com

Skype: matina.chronopoulou

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και όμως, λίγο αλκοόλ δεν βλάπτει όσο νομίζουμε- Διαβάστε ποιο όργανο προστατεύει

Οι τρελές διατροφικές συνήθειες 10 διάσημων στάρ, που θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα!

Γιατί όσοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, χάνουν τους φίλους τους;

5 τροφές που θα απογειώσουν τη δίαιτα σας