Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 10:25

Διαβάστε πώς μεταμορφώνεται το πρόσωπό μας με την αισθητική οδοντιατική

teeth8Της : Μαίρης Παπαδάκη, οδοντιάτρου

Όταν πριν χιλιάδες χρόνια ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, έλεγε ότι «η υγεία και η ομορφιά στον άνθρωπο ξεκινάει από τα δόντια» κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τη δύναμη της αλήθειας των λόγων αυτών.

Τα δόντια μέσα στο στόμα παίζουν το ρόλο του ηθοποιού. Ετσι πρέπει να φανταζόμαστε την παρουσία των δοντιών όταν παρατηρούμε αισθητικά ένα πρόσωπο. Θα πρέπει να φανταζόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μία θεατρική παράσταση, η οποία αποτελείται από την αίθουσα θεάτρου, που είναι το πρόσωπο, την αυλαία, που είναι τα χείλη και τους ηθοποιούς, που είναι τα δόντια.

Τα αναρίθμητα στοιχεία που συνθέτουν την αισθητική εικόνα του προσώπου μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

1. Το σχήμα του προσώπου τετράγωνο, στενόμακρο, οβάλ, στρογγυλόteeth.jpg6

2. Το δέρμα και η φωτεινότητά του και

3. Η εκφραστικότητα του προσώπου

Βασικός κανόνας της αισθητικής του προσώπου είναι η συμμετρία και η αρμονία των χαρακτηριστικών π.χ. το στόμα να είναι παράλληλο με την ευθεία που ενώνει τις κόρες των ματιών, ή τα τριτημόρια του προσώπου να είναι ίσα κλπ. Εχει αναφερθεί σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σαν στοιχεία σημαντικά για τη γυναικεία ομορφιά: το συμμετρικό προφίλ με θεληματικό πηγούνι, γεμάτα χείλη, τονισμένα ζυγωματικά, τονισμένη τη γωνία της κάτω γνάθου καθώς και μακρύς λαιμός. Αντιθέτως στοιχείο σημαντικό για τον άνδρα στο προφίλ του είναι το πηγούνι. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη τάση προς το ψηλό χαμόγελο, ενώ οι άντρες έχουν μεγαλύτερη τάση προς το χαμηλό χαμόγελο. Ετσι ερμηνεύεται ενδεχομένως το γεγονός ότι το γυναικείο άνω χείλος τείνει να είναι κοντύτερο από το αντρικό, καθώς επίσης, το ό,τι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα των μυών όταν χαμογελούν.

Το ψηλό χαμόγελο είναι σαν το αρχαίο θέατρο, όπου σε όποιο σημείο του θεάτρου και να καθήσουμε, μπορούμε να δούμε όλη τη σκηνή και τους ηθοποιούς (τα δόντια). Το χαμηλό χαμόγελο είναι σαν τη θεατρική σκηνή που η βαριά αυλαία (τα χείλη) περιορίζει κατά πολύ τη θέα και τους ηθοποιούς.

Σημαντικό ρόλο στην εν γένει αισθητική παρουσία του προσώπου παίζουν τα δόντια.

Οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την αισθητική τους εικόνα είναι:

1. Η διάταξη των δοντιώνteeth.jpg7

2. Το χρώμα

3. Το σχήμα

4. Η θέση των δοντιών

Θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε κάθε ένα από τους παράγοντες αυτούς.

 1. Η διάταξη των δοντιών: Όταν είναι τοξοειδής προς τα επάνω η διάταξη των δοντιών, δίνει στο πρόσωπο μια χαρούμενη έκφραση και δημιουργεί ευχάριστη εντύπωση στο περιβάλλον. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν είναι τοξοειδής προς τα κάτω, τότε η έκφραση είναι λυπημένη και η διάθεση που δημιουργεί είναι, θα λέγαμε, πεσιμιστική

2. Το χρώμα των δοντιών: Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο. Μπορεί να γίνει το κλειδί για την πόρτα της επιτυχίας. Γενετικοί αλλά και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως φθοριώσεις, νικοτίνη, φάρμακα (τετρακυκλίνες), νεκροί οδόντες, μαύρα σφραγίσματα, η πάροδος της ηλικίας κ.α., είναι δυνατόν να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών και να γίνει σκούρο, θαμπό, με κηλίδες και άλλες αποχρώσεις. Το φωτεινό λευκό χαμόγελο χαρίζει υγεία, νιότη και ομορφιά στο πρόσωπο.

teeth.jpg43. Το σχήμα των δοντιών: Το σχήμα των δοντιών φροντίζουμε να είναι ανάλογο με το σχήμα του προσώπου π.χ. σ’ένα πρόσωπο τετράγωνο το σχήμα των δοντιών πρέπει να είναι στενόμακρο για να μη τετραγωνίζει περισσότερο το πρόσωπο, όπως επίσης, σ’ένα στενόμακρο πρόσωπο φροντίζουμε ώστε το σχήμα των δοντιών να είναι τετράγωνο για να μη μακραίνει κι άλλο το πρόσωπο.

4. Η θέση των δοντιών: Τα δόντια μέσα στο στόμα έχουν θέση στρατηγικής σημασίας για κάθε λειτουργία του στόματος (π.χ.ομιλία, μάσηση) και βεβαίως και στο χαμόγελο. Οι κεντρικοί τομείς (κοπτήρες)είναι οι πρωταγωνιστές του χαμόγελου, διότι λόγω του μεγέθους τους και της κεντρικής και προτεταμένης θέσης τους, χαρακτηρίζουν καθοριστικά την έκφραση και αρμονία, ολόκληρου του χαμόγελου. Οι κεντρικοί τομείς θεωρούνται τα «δόντια της ηλικίας», οι πλάγιοι θεωρούνται τα «δόντια του φύλου» και οι κυνόδοντες τα «δόντια της προσωπικότητας». Σε νεαρή ηλικία υπάρχει διαφορά στο μήκος μεταξύ κεντρικού και πλάγιου τομέα, με αποτέλεσμα οι κοπτικές τους γωνίες να βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο. Με το χρόνο, όμως, αποτρίβονται οι κοπτικές γωνίες και έτσι καταλήγουν στο ίδιο μήκος, μαρτυρώντας την ηλικία. Ο λόγος για τον οποίο οι πλάγιοι ονομάζονται «δόντια του φύλου» μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει διαφορά στο σχήμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι στρογγυλές και αρμονικές καμπύλες ταιριάζουν καλύτερα σε πλάγιο σε γυναικεία χαρακτηριστικά, ενώ τα ευθεία και γωνιώδη σε ανδρικά. Οι κυνόδοντες θεωρούνται τα «δόντια της προσωπικότητα» διότι λόγω της θέσης τους και του σχήματος που έχουν –ή που μπορεί να τους αποδοθεί- μπορούν να προκαλούν συναισθήματα και συνειρμούς που να τονίζουν συγκεκριμένες πτυχές της προσωπικότητας. Ενας μεγάλος ρομπούστ κυνόδοντας με έντονες αποτριβές, για παράδειγμα, μας δημιουργεί την εικόνα ενός ατόμου με δυνατή προσωπικότητα και πολλή ένταση, που αρμόζει σε άτομα με ηγετική ή διευθυντική θέση.

teeth.jpg5 Αναλύοντας όλα αυτά που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της αισθητικής εικόνας των δοντιών συνειδητοποιούμε τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει το χαμόγελο στο πρόσωπο.

Υπάρχουν φορές που όταν υπάρχει ένα όχι ιδιαίτερα κολακευτικό στοιχείο στο πρόσωπο (π.χ. πολύ πλατιά μύτη) τότε θέλουμε το χαμόγελο να είναι το κύριο στοιχείο του προσώπου, ώστε να αποσπά την προσοχή και να κάνει την παρουσία της ατέλειας λιγότερο αισθητή. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι ιδιαίτερα αρμονικά και ωραία. Τότε καλύτερα θα είναι το χαμόγελο να μη φαίνεται φωτεινό και έντονο, έτσι ώστε να υποστηρίζει, χωρίς να κλέβει την παράσταση από το όμορφο πρόσωπο.

Η εποχή και η κοινωνία που ζούμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τι βλέπουμε εμείς σαν ωραίο στους άλλους και τι βλέπουν σαν ωραίο οι άλλοι σ’εμάς τους ίδιους «ομορφιά είναι αυτό στο οποίο θέλω να μοιάσω, ώστε να είμαι ποθητός και αγαπητός. Πίσω απ΄αυτή την πραγματικότητα κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια. Η επιθυμία μας να είμαστε όχι μόνο όρμορφοι, αλλά και αγαπητοί. Η επιθυμία αυτή του ανθρώπου έμεινε ανεξίτηλη στο χρόνο με το ίδιο πάθος.

 

Μαίρη Α.Παπαδάκη, οδοντίατρος

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

6933373787

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατάλευκα δόντια, με φράουλα και σόδα

Δείτε πως γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών με υπέρηχο VIDEO

Ποια σημάδια στο πρόσωπο μας μαρτυρούν προβλήματα υγείας;

4 πράγματα που έκαναν οι γονείς μας και εάν γίνονταν σήμερα θα πήγαιναν φυλακή

Μην καπνίζετε πριν κοιμηθείτε- Διαβάστε τι μπορεί να πάθετε