Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 10:45

Μην τρώτε χαλβά, μόνο την Καθαρά Δευτέρα- τα οφέλη του είναι για κάθε εποχή

XALVAS1

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε για τα οφέλη του χαλβά να σας ξεκαθαρίσουμε ότι οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες, δηλαδή ναι μεν μπορεί να κάνει καλό αλλά από την άλλη οι μεγάλες ποσότητες, παχαίνουν.

Μια μερίδα νηστίσιμου σουσαμένιου χαλβά περίπου των 100 γραμμαρίων θα προσδώσει στον οργανισμό μας τουλάχιστον 500 θερμίδες. Και επειδή πλέον υπάρχει χαλβάς με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς, με… με… με… υπολογίστε τις επιπλέον θερμίδες που δίνουν αυτές οι προσμίξεις.

Καθαρά Δευτέρα όμως χωρίς χαλβά δεν νοείται. Ο χαλβάς θερμιδικά μπορεί να αγγίζει τα κόκκινα, αλλά περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αυτά που λέμε «καλά λιπαρά». Τα καλά λιπαρά του χαλβά βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

XALVAS3

Η πρώτη ύλη του είναι το ταχίνι και το σουσάμι. Υλικά που έχουν υψηλότατη θρεπτική αξία, και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό έχει σαν συνέπεια κυρίως οι μύες να λειτουργούν καλύτερα. Ο χαλβάς όμως είναι και μια αστείρευτη πηγή βιταμινών που είναι σημαντικές για την καλή υγεία. Σε μεγάλες ποσότητες περιέχει επίσης και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.

Άλλα στοιχεία του χαλβά που κάνουν καλό, είναι τα μέταλλα, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φευδάργυρος, ο φώσφορος. Το καθένα από αυτά ενδυναμώνει και από ένα όργανο. Άλλο τα οστά, άλλο τους μύες, άλλο την καρδιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα παιδιά στο σχολείο;

Πώς να εκπαιδεύσεις έναν μπόμπιρα στην υγιεινή διατροφή; (ΒΙΝΤΕΟ με συμβουλές από γνωστό σεφ)

Αλήθειες και Ψέματα για τη διατροφή

Η αλήθεια για τα λίπη στη διατροφή μας