Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 15:05

Μάθετε τα πάντα για τα τακούνια και διαλέξτε τα καταλληλότερα για τα πόδια σας!

Οshoes1 ΕΝΟΧΟΣ: Τα 15ποντα τακούνια

«Τα τακούνια γίνονται όλο και ψηλότερα», λέει η Hillary Brenner, DPM, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ποδιατρικής Εταιρείας. Τα υπερβολικά ψηλά τακούνια μπορεί να σας προκαλέσουν τα πάντα, από διαστρέμματα αστραγάλου μεχρι χρόνιο πόνο. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα ύψη, στυλ, και τα λοιπά δεινά των σημερινών υποδημάτων.

 

Το πρόβλημα: Πρήξιμο στον αχίλλειο τένονταshoes1.jpg2

Είτε είναι ψηλό, είτε μεσαίο, το τακούνι μπορεί να σας προκαλέσει έναν επώδυνο κόμπο στο πίσω μέρος της φτέρνας σας. Το άκαμπτο υλικό του παπουτσιού πιέζει και δημιουργεί μια οστεώδη παραμόρφωση σε κάποιες γυναίκες , ενώ η πίεση στο ίδιο σημείο μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες, πρήξιμο, θυλακίτιδα, ακόμη και πόνο στον αχίλλειο τένοντα. Ο πάγος, τα ειδικά «μαξιλαράκια» για παπούτσια και το κατάλληλο τακούνι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση – μαζί με τα κατάλληλα παπούτσια. Η οστεώδης προεξοχή είναι μόνιμη.

 

shoes1.jpg3Το πρόβλημα: Αφύσικη θέση ποδιού

Τα εξαιρετικά ψηλά τακούνια αναγκάζουν τα πόδια σας να παίρνουν μια θέση που πιέζει εξαιρετικά  και προκαλεί μία «σφαίρα» στο πέλμα του ποδιού. Σε αυτή την κακή στάση, οι άκρες των μακρών οστών του μετατάρσιου  - εκεί απ’όπου ξεκινούν τα οστά των δακτύλων (φάλαγγες) – παραμορφώνονται και παίρνουν σχήμα μπιζελιού. Η πολύ μεγάλη πίεση σ’αυτό το σημείο μπορεί να πυροδοτήσει βλάβη σ’αυτά τα οστά ή τα νεύρα που τα περιβάλλουν. Η χρόνια πίεση στα οστά των ποδιών μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κατάγματα.

 

shoes1.jpg4Η λύση : Κατεβείτε χαμηλότερα

Αλλάξτε τα ψηλοτάκουνα σε χαμηλότερα παπούτσια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα προβλήματα με τα μετατάρσια οστά. Οσο πιο χαμηλά παπούτσια, τόσο πιο φυσική θέση θα έχει το πόδι σας. H ποδίατρος Hillary Brenner συνιστά να επιλέξετε τακούνια που δεν ξεπερνούν τα 5 εκατοστά ύψος (2 ίντσες)  - αλλά ακόμη κι αυτά θα πρέπει να φοριούνται με μέτρο.

 

shoes1.jpg5Το πρόβλημα: Διαστρέμματα στους αστράγαλους

Όλα τα ψηλά τακούνια ενισχύουν τον κίνδυνο ενός διαστρέμματος στον αστράγαλο. Το πιο κοινό πρόβλημα είναι το πλευρικό διάστρεμμα, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν το πόδι γλιστρήσει ξαφνικά προς το εξωτερικό του. Κάτι τέτοιο μπορεί να τεντώσει τους συνδέσμους του αστραγάλου, πέρα ​​από τις κανονικές δυνατότητές τους. Ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί μάλιστα να κόψει τους συνδέσμους. Το διάστρεμμα του αστραγάλου πρέπει να ακινητοποιηθεί και μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία για να επουλωθεί σωστά. Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, επίσης, αυξάνεται σ’ένα σοβαρό διάστρεμμα ή κάταγμα στον αστράγαλο.

 

shoes1.jpg6O ENOXOΣ: Τακούνια στιλέτο 

Παρά το γεγονός ότι όλα τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, τα εξαιρετικά λεπτά τακούνια των στιλέτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. «Το βάρος πέφτει όλο σε μια περιοχή» λέει η Hillary Brenner. «Αυτό σας κάνει να ταλαντεύεστε σαν να περπατάτε πάνω σε ξυλοπόδαρα.» Το αποτέλεσμα είναι ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες για κακώσεις και διαστρέμματα στους αστραγάλους σας.

 

shoes1.jpg7Η ΛΥΣΗ : Κοντόχοντρα τακούνια

Ένα ογκώδες τακούνι έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και διανέμει το βάρος σας πιο ομοιόμορφα στο πόδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πόδια να είναι πολύ πιο σταθερά σε σύγκριση με τα στιλέτα ή τα τακούνια που έχουν οι ψηλοτάκουνες γόβες. Αν και τα πολύ χοντρά ψηλά τακούνια μπορεί να εξακολουθούν να ασκούν πίεση στα μετατάρσια οστά,  μπορεί ωστόσο, να μειωθεί ο κίνδυνος ενεργοποίησης προβλημάτων, που υπάρχουν στην πολλή λίγη ευστάθεια.

 

shoes1.jpg8Ο ΕΝΟΧΟΣ : Μπαλαρίνες

Η ποδίατρος Hillary Brenner συστήνει αυτά τα πολύ φίνα παπούτσια, μόνο για περπάτημα σε χαρτόνι. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως υποστήριξη της καμάρας,» λέει. Αυτά τα παπούτσια εμποδίζουν τα πόδια να έχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους και μπορεί να οδηγήσουν τα γόνατα, το ισχίο και άλλα οστά σε προβλήματα. Η κακή στήριξη της καμάρας συνδέεται επίσης και με μια πολύ επώδυνη κατάσταση, που ονομάζεται «πελματιαία απονευρωσίτιδα».

 

shoes1.jpg9Η ΛΥΣΗ: Βάλτε βελτιωτικά ένθετα πέλματος

Εάν αγαπάτε το στυλ της μπαλαρίνας, τοποθετείστε στα παπούτσια σας εσωτερικά ένθετα (όπως φαίνεται στην εικόνα) που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του ήπιου πόνου των ποδιών. Τα μαξιλαράκια των τακουνιών, επίσης, μπορεί να προσφέρουν επιπλέον απορρόφηση των κραδασμών για τον πόνο από τα τακούνια. Οι ποδίατροι μπορούν να σας συστήσουν τα καταλληλότερα ένθετα για τα πόδια σας, ώστε να παρέχεται υποστήριξη στην  καμάρα και να μειώσετε την πίεση σ’αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.

 

shoes1.jpg10Ο ΕΝΟΧΟΣ:  Flip-flops

Οι Flip-flop σαγιονάρες προσφέρουν πολύ μικρή προστασία. Ο κίνδυνος να υποστείτε κατάγματα ή άλλα τραύματα στα πόδια είναι μεγαλύτερος όταν τα πόδια σας είναι τόσο εκτεθειμένα. Τα άτομα με διαβήτη δεν θα πρέπει να φορούν σαγιονάρες, γιατί τα απλά κοψίματα και οι γρατζουνιές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Επιπλέον, πολλές flip-flop σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία υποστήριξη στην καμάρα. Όπως και μπαλαρίνες, μπορεί να επιδεινώσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα και να προκαλέσουν προβλήματα με τα γόνατα, τα ισχία, ή τις φτέρνες.

 

shoes1.jpg11ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Μία ζώνη του ιστού του πέλματος – που ονομάζεται πελματιαία περιτονία – εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρος του ποδιού. Βοηθά τη φτέρνα όταν περπατάτε – κι έτσι λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει η σωστή καμάρα στο πόδι σας. Το περπάτημα με γυμνά πόδια, ή με φθαρμένα παπούτσια χωρίς επαρκή υποστήριξη της καμάρας, μπορεί να τεντώνει υπερβολικά τον συγκεκριμένο ιστό και να προκαλέσει την πελματιαία απονεύρωση. Αυτή η αρκετά συχνή πάθηση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη φτέρνα, και η ανάπαυση των ποδιών προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση.

 

shoes1.jpg12Η ΛΥΣΗ: «Ενισχυμένες» σαγιονάρες

Με σπορ ατημέλητο ντύσιμο φορέστε σανδάλια και άλλα ενισχυμένα ανατομικά παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για πιο έντονο περπάτημα. Το αμερικανικό συμβούλιο Γυμναστικής και Ασκησης υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ακόμη οφέλη. Η παχιά σόλα κρατά το πόδι σας μακριά από το έδαφος και σε απόσταση από τους κραδασμούς του. Και η Hillary Brenner επισημαίνει ότι προσφέρουν πραγματικά καλή υποστήριξη της καμάρας.

 

shoes1.jpg13Ο ΕΝΟΧΟΣ : Πλατφόρμες 

Οι πλατφόρμες και οι ψηλοί κόθορνοι τείνουν να κρατούν το πόδι άκαμπτο . «Αυτό εμποδίζει την σωστή κίνηση του ποδιού στο περπάτημα» λέει η dr.Brenner. «To πόδι σας προσπαθεί να καμφθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αλλά το παπούτσι αντιμάχεται την κίνησή του, επειδή είναι τόσο άκαμπτο«.  Αν το τακούνι της πλατφόρμας είναι πολύ υψηλότερο από την περιοχή των δακτύλων , τότε το παπούτσι ασκεί ακόμη και πιέσεις στα οστά του μεταταρσίου.

 

 

shoes1.jpg14Η ΛΥΣΗ: κομψές πλατφόρμες

Αν και οι πλατφόρμες γενικά δεν συνιστώνται, μια όσο το δυνατόν πιο επίπεδη πλατφόρμα μπορεί να ασκήσει λιγότερη πίεση στα πόδια σας, από τις πιο ψηλές του είδους. Ψάξτε για μια πλατφόρμα, η οποία να είναι σε σχεδόν παράλληλη θέση με το έδαφος. Αυτή θα μειώσει την πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Ωστόσο, η άκαμπτη σόλα θα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο, στην φυσική κίνηση του ποδιού .

 

shoes1.jpg15Ο ΕΝΟΧΟΣ : Μυτερά δάχτυλα

Μπορεί να είναι κομψά, αλλά τα παπούτσια με μυτερά δάχτυλα μπορεί να κρατούν κολλημένα τα δάχτυλά σας μπροστά, με αφύσικο τρόπο. Με την πάροδο του χρόνου, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα των δακτύλων, κάλους, φουσκάλες, και σφυροδακτυλία. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν ακόμα και μώλωπες κάτω από τα νύχια τους, εξαιτίας της συνεχούς πίεσης.

 

 

shoes1.jpg16ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Κάλοι

Ο κάλος είναι ένα επώδυνο φούσκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αφύσικη κάμψη στο δάχτυλο του ποδιού. Συμβαίνει όταν ο ιστός ή το κόκαλο εκτοπίζεται από τη θέση του. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από χρόνια μη φυσιολογική πίεση στο πόδι από τα παπούτσια και μετά από χρόνια λανθασμένη κίνηση του ποδιού. Τα μυτερά παπούτσια είναι ένας κοινός παρονομαστής, που εξηγεί την δημιουργία κάλων στα πόδια των γυναικών.

 

shoes1.jpg17ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Παραμορφώσεις Δακτύλων

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια που πιέζουν και μεταφέρουν πολύ από το βάρος του σώματος στα δάχτυλα των ποδιών με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επιφέρουν το αποτέλεσμα της σφυροφακτυλίας (πρώιμο στάδιο, κάτω δεξιά). Πρόκειται για ανώμαλη συστροφή στις αρθρώσεις των δακτύλων, που μπορεί σταδιακά να γίνουν άκαμπτες. Η χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές μονόδρομος για να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλεί η σοβαρή σφυροδακτυλία. Η υπερβολική πίεση των δακτύλων μπορεί να προκαλέσει κι άλλες παραμορφώσεις, μαζί με την συνεχή τριβή από τα παπούτσια, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ επώδυνους κάλους.

 

shoes1.jpg18Η ΛΥΣΗ: Στρογγυλές μύτες παπουτσιών

Μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους των μυτερών παπουτσιών επιλέγοντας παπούτσια με στρογγυλεμένες μύτες. Αν αυτό το στυλ δεν απευθύνεται σε σας, ψάξτε για παπούτσια που η μύτη τους συγκλίνει σε ένα σημείο πιο μακρυά από την άκρη των δακτύλων σας. Έίναι ένας ασφαλής τρόπος να μην πιέσετε τις άκρες ή τις πλευρές των ποδιών σας. Η dr.Brenner προτείνει επίσης, να επιλέγετε παπούτσια από πιο μαλακό υλικό, και όχι από άκαμπτο σκληρό δέρμα.

 

shoes1.jpg19Ο ΕΝΟΧΟΣ: Εκκεντρικά παπούτσια διάσημων σχεδιαστών 

Η Lady Gaga είναι γνωστή για τις εκκεντρικές εμφανίσεις της, αλλά πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν δοκιμάσετε να φορέσετε παπούτσια με ενισχυμένα περίεργα τακούνια. Τα 30 (!!) ποντα τεράστια τακούνια στο βιντεοκλιπ  »Bad Romance»  είναι πολύ επικίνδυνα. Όπως είπαμε και προηγουμένως ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στα πόδια σας και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα οστά, στα νεύρα και αφόρητο πόνο.

 

 

shoes1.jpg21Ο ΕΝΟΧΟΣ: Λάθος μέγεθος παπουτσιών

Εννέα στις 10 γυναίκες φορούν παπούτσια που είναι πάρα πολύ μικρά. Οι συνέπειες δεν είναι καλές – κάλοι, φουσκάλες και άλλα προβλήματα. Η συνεχής τριβή από τα στενά παπούτσια μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις του ποδιού και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Ερευνες δείχνουν ότι πολλά παιδιά, επίσης, φορούν λάθος μέγεθος παπουτσιών, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να βάζουν σε κίνδυνο τα πόδια τους, προκαλώντας μελλοντικές παραμορφώσεις του άκρου ποδός.

 

shoes1.jpg23Οι τάσεις στους άνδρες

Τα μυτερά  παπούτσια έχουν περάσει τη διαχωριστική γραμμή των δύο φύλων. Αυτή η μανία  έχει τον ίδιο κίνδυνο και σε άντρες και σε γυναίκες – κίνδυνοι που συμπεριλαμβάνουν τη σφυροδακτυλία, τους κάλους, και τον πόνο. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, να κολλάτε αυτοκόλλητα ενθέματα. Στο γραφείο, επίσης, ένα κλασικό ζευγάρι παπούτσια μπορεί να μην τραβήξει όλα τα βλέμματα, αλλά τα πόδια σας θα σας ευχαριστήσουν γι’αυτή την επιλογή.

 

shoes1.jpg24Fitness Τάσεις: Μινιμαλιστικά παπούτσια

Νεότερη τάση της μόδας είναι τα μινιμαλιστικά παπούτσια. Στόχος τους είναι να μιμούνται τη φυσική αίσθηση και το μηχανισμό του περπατήματος με γυμνά πόδια. Η Dr. Brenner δεν είναι ενθαρρυντική. «Δεν υπάρχει υποστήριξη για την φτέρνα ή καμάρα σας και δεν  απορροφούνται οι κραδασμοί», λέει. Επιπλέον, σε ορισμένες μάρκες, τα «δάκτυλα» των παπουτσιών διαχωρίζουν τα δάχτυλά σας, παρεμβαίνοντας στη φυσική θέση που έχουν τα δάχτυλα των ποδιών σας.

 

shoes1.jpg25Fitness Τάσεις: Rocker σόλες στα παπούτσια

Οι rocker σόλες των παπουτσιών διευκολύνουν την push-off κίνηση καθώς περπατάτε. Αυτό το στυλ παπουτσιών μπορεί πράγματι  να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με τη Dr. Brenner. Είναι επίσης καλή λύση για τα άτομα με ήπιες παραμορφώσεις του άκρου ποδός. Ωστόσο, αυτή η λύση δεν συνιστάται για ηλικιωμένους ή άτομα με ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την ισορροπία ή τη μυϊκή δύναμη.

 

 

shoes1.jpg263 Συμβουλές για καταλληλότερα παπούτσια

Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε το σωστό για τα πόδια σας, η Hillary Brenner προσφέρει αυτές τις τρεις συμβουλές:

* Βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι λυγίζει στο πλαίσιο των δακτύλων, αλλά ότι δεν είναι πολύ ευέλικτο και μαλακό.

* Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού.

* Επιλέξτε ένα ογκώδες τακούνι που να είναι λιγότερο από 5 πόντους υψηλό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι είναι το γυναικείο πόδι όταν φορά ψηλά τακούνια ΦΩΤΟ

Δείτε τον απίστευτο χορό της Βραζιλιάνας με το ένα πόδι VIDEO

7 Υπουλοι κίνδυνοι για την υγεία, που κρύβονται στην … ντουλάπα σας

Γιατροί και θεραπευτές από όλο τον κόσμο- Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Κρυφή κάμερα «πιάνει» νταντά να κακοποιεί βάναυσα 2χρονο αγοράκι