Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 2:59

Τι θα αλλάξει ο Βαρουφάκης στον τομέα της Υγείας

ΒαρουφάκηςΟι αλλαγές στον τομέα της Υγείας που προβλέπονται να εφαρμοστούν στο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στον τομέα του φαρμάκου. Με κύρια αλλαγή τη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΦΠΑ.

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης το κείμενο αναφέρει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να :

- αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).

- να φροντίσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση σ’αυτή την κατεύθυνση με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).

- να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.

- να εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Βαρουφάκης2Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, πρώτη και κύρια είναι αυτή του εξορθολογισμού του ΦΠΑ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε ο Γ.Βαρουφάκης στους εταίρους μας, «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξαγγελία, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής και της αξίας των φαρμάκων, κι αυτό θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση του διαθέσιμου ποσού για τους ασφαλισμένους από τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ. Εκτιμούν δε ότι το ίδιο μέτρο θα πλήξει και τη φαρμακοβιομηχανία με την ταυτόχρονη αύξηση των rebate και clawback. Φόβοι εκφράζονται, επίσης, ότι ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, θα προκαλέσει ανατιμήσεις που μπορεί να φτάσουν με εκτιμήσεις το 15,5%.

Βαρουφάκης3Ως προς το μέτρο της «Εκκαθάρισης των καθυστερούμενων», αυτό πρόκειται για την καταβολή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας, ενώ προβλέπεται επανεξέταση, έλεγχος και εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών Υγείας, ενώ στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ».

Προβλέπονται, επίσης, μέτρα για την εξοικονόμηση κόστους μέσω επανεξέτασης των δαπανών σε κάθε Υπουργείο, αλλά και εξορθολογισμός των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών, που στην παρούσα φάση, αντιστοιχούν στο 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών. Επίσης, εξορθολογισμός παροχών εν σχέση με τις συνταξιοδοτικές εισφορές των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων «η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να επιδιώξει προσπάθειες προκειμένου να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα». (σσ. το «ρυθμιζόμενα επαγγέλματα» αναφέρεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού)

Στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα περιλαμβάνονται ο κλάδος των φαρμακοποιών και τα φαρμακεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Σε πολιτικές σκοπιμότητες αποδίδουν το «λουκέτο» στο νοσ.Αγρινίου οι εργαζόμενοι

Υπ.Υγείας: Οι προσλήψεις 1000 γιατρών εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα μας

Αυτά είναι τα χειρότερα πλαστικά στήθη, διασήμων γυναικών ΦΩΤΟ

Εκπληκτικό!! Τυφλή μητέρα κατάφερε να δει το νεογέννητο μωράκι της VIDEO