Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 10:19

Αύξηση στην κατανάλωση γενοσήμων, με μπόνους στους φαρμακοποιούς ετοιμάζει το Υπ.Υγείας

genosima.jpg2Προσπάθειες για αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων στην χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονη τόνωση της φαρμακοβιομηχανίας των γενοσήμων, αναμένεται να καταβάλλει το αμέσως επόμενο διάστημα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Το Υπουργείο σχεδιάζει να τονώσει την αγορά των συγκεκριμένων φαρμάκων, με στόχο να αυξήσει τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, η οποία παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αυτή δεν ξεπερνά σήμερα το 21% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, όχι μέσω της genosima.jpg3περικοπής φαρμάκων όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια (πλαφόν στη συνταγογράφηση, μειωμένη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους), αλλά μέσω της εξοικονόμησης που θα προκύψει από την κατανάλωση των γενοσήμων, αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση αυτής της αγοράς, τα οποία θα ανακοινώσει εντός του μήνα.

Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται κίνητρα και μπόνους προς τους γιατρούς που θα συνταγογραφούν γενόσημα έναντι των συμβατικών θεραπειών, αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους προς τους φαρμακοποιούς που θα προτείνουν στους ασφαλισμένους γενόσημο αντί πρωτοτύπου, με την ίδια δραστική ουσία. Ταυτόχρονα, αυτό θα σημάνει και τη μείωση των χρημάτων που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς είναι γνωστό ότι τα γενόσημα είναι φθηνότερα φάρμακα από τα πρωτότυπα. Ενώ genosima.jpg5ταυτόχρονα θα εξεταστεί και η περίπτωση να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών συμμετοχής που θα καταβάλλουν οι ασθενείς που θα επιλέγουν γενόσημα αντί πρωτότυπα φάρμακα. Στόχος του Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, επίσης, είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς στα γεγόσημα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει ακόμη προκατάληψη και αμφιβολία.

Κίνητρα αύξησης και επέκτασης της παραγωγής γενοσήμων σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να δώσει και στις αντίστοιχες φαρμακοβιομηχανίες, με τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων, και άλλων κινήτρων που θα τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις ξένες πολυεθνικές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :  

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στο Σύστημα Υγείας μεταξύ 36 χωρών, οι έλληνες

Τρομακτικές φωτογραφίες από εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία και άσυλα

Αυτά είναι τα 7 πιο βρώμικα πράγματα που καθημερινά αγγίζουμε- θα εκπλαγείτε

9 καταπληκτικές χρήσεις της ασπιρίνης (φαρμακευτικές και μη)