Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 10:24

Διαβάστε από τι κινδυνεύουν να πεθάνουν οι νευρικοί και οργισμένοι άνθρωποι

nevrakardia2

Όποιος λοιπόν λειτουργεί καθημερινά στα «κόκκινα», όποιος έχει νεύρα και ανεξήγητη οργή, είτε ξεσπάει, είτε όχι, έχει μέσα του μια ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να του διαλύσει την καρδιά. Με απλά λόγια ο έντονος θυμός και το ξέσπασμα του, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 8,5 φορές. Ο κίνδυνος αυτός παραμένει για τουλάχιστον 120 λεπτά.

 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική ομάδα από το βασιλικό νοσοκομείο του Σίδνευ της Αυστραλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Μπάκλει. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στεφανιογραφήματα από 690 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με πρόβλημα στην καρδιά. Η ομάδα διαπίστωσε πως ναι μεν ο απλός θυμός δεν αυξάνει τις πιθανότητες για κάποιο έμφραγμα, όταν όμως ο θυμός αυτός είναι συνεχής, και αγγίζει «κόκκινο», όταν γίνεται ανεξέλεγκτη οργή, τότε η καρδιά κινδυνεύει, 8,5 φορές περισσότερο να σταματήσει να λειτουργεί.

 

Μελετώντας τις στεφανιαιογραφίες οι επιστήμονες είδαν ότι στους έντονους θυμούς, οι στεφανιαίες αρτηρίες ουσιαστικά σκληραίνουν και μπλοκάρουν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν και κάτι άλλο. Εκτός από τον θυμόκαι την οργή, και το άγχος λειτουργεί σαν βόμβα στην καρδιά μας. Μάλιστα μετά από μια κρίση έντονου άγχους, κάποιος κινδυνεύει για δυο ώρες να πάθει έμφραγμα και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται σχεδόν 10 φορές περισσότερο.

 The hot phone

Την επόμενη φορά που κάποιος οδηγός θα σας σπάσει τα νεύρα, την επόμενη φορά που πρόκειται να μαλώσετε με κάποιον συνάδελφο, ή με κάποιο μέλος της οικογένεια σας, ξανασκεφτείτε το, πάρτε βαθιές αναπνοές και δώστε τόπο στην οργή για το δικό σας καλό.

 nevrakardia3

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Μπάκλει, εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει όταν θυμώνουμε έντονα. «Επιταχύνεται η καρδιακή λειτουργία, αυξάνεται η πίεση του αίματος, το αίμα ρέει ταχύτερα και ειδικά εάν υπάρχει κάπου μια στένωση που αγνοούμε, τότε θα συμβεί το μοιραίο.» Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Heart Journal»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μπανάνα μπορεί να σου σώσει τη ζωή μετά το έμφραγμα. Νέα έρευνα του Χάρβαρντ.

Ποιόν από τους παρακάτω 12 παράγοντες κινδύνου έχετε, για να πάθετε έμφραγμα;

Γιατί μετά το έμφραγμα, πολλοί άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη;

Καρέ- καρέ κρατούμενος με χειροπέδες σώζει τη ζωή αστυνομικού που έπαθε έμφραγμα