Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 7:45

Σε πόσο καιρό η μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού, θα είναι πραγματικότητα;

Μέσα στο 2017 επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν με επιτυχία μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού. Με απλά λόγια να τοποθετήσουν το κεφάλι του δότη στο κεφάλι του λήπτη. Οι νευροεπιστήμονες μιλώντας θεωρητικά πάντα, τονίζουν πως εάν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα τότε πολλοί άνθρωποι θα «σωθούν» από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, από εκφυλιστικές ασθένειες των μυών, ακόμη και από καρκίνο.

 kefali2

Ο Sergio Canavero, νευροχειρουργός πιστεύει ότι μέσα στο 2017 κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Σε άρθρο του που δημοσίευσε στην επιθεώρηση Surgical Neurology International, ο Canavero, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι τεχνολογικά (κυρίως) είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια μεταμόσχευση. Στο κείμενο του αναφέρει ότι το μέγα πρόβλημα θα είναι στο νωτιαίο μυελό, κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί με την τεχνολογία και με μια ειδική χημική σύντηξη, που δεν θα προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα στα νεύρα.

Ο νευροχειρουργός είχε διατυπώσει από το 2013 τη θεωρία του, η οποία ενώ αρχικά είχε χλευαστεί, σήμερα βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Πάντως δεν ήταν ο πρώτος που μίλησε για μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο.

Το 1970, ο δρ Robert White, είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο. Μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο και έκανε τη μεταμόσχευση σε 2 πιθήκους, με κοινή ομάδα αίματος. Ο πίθηκος που πήρε το κεφάλι του άλλου, κατάφερε να επιβιώσει τότε, για 9 ημέρες. Ήταν η 35η προσπάθεια του μεταμόσχευσης ολόκληρου κεφαλιού σε ζώα.

Ο δρ Roberts

Ο δρ Roberts

Ο Ιταλός νευροχειρουργός Sergio Canavero, με το κείμενο του ξεσήκωσε βέβαια και θύελλα αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα. Ο Harry Goldsmith, καθηγητής νευροχειρουργικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με κείμενο του στο περιοδικό new Scientist, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ποτέ. Υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα με τη διαδικασία.»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απίστευτη ιστορία του 19χρονου που διέψευσε τους γιατρούς και νίκησε 3 όγκους μέσα στο κεφάλι του

Δείτε τα 15 σημάδια που μπορεί να σας προειδοποιούν για καρκίνο

Ποια η σχέση του καρκίνου με την κατάθλιψη;

Δείτε σε φωτογραφίες, πώς πρωτοεμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος

Οι όγκοι στην κοιλιά νεογέννητου, δεν ήταν καρκίνος, αλλά τα αγέννητα αδερφάκια του