Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 11:17

Πως επηρεάζει δυσμενώς η ατμοσφαιρική ρύπανση, τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών;

studarx

Επιστήμονες από τη Βαρκελώνη, μελέτησαν το κατά πόσο επηρεάζει η ρύπανση τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών και τα αποτελέσματα που κατέληξαν είναι τρομακτικά. Όσο πιο μεγάλη είναι η ρύπανση τόσο πιο αργή είναι η νοητική ανάπτυξη. Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ζορντί Σουνιέρ, από το Κέντρο Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Καταλονίας, μελέτησαν 2.710 μαθητές από 39 δημοτικά σχολεία, σε διάφορες περιοχές της Βαρκελώνης, επί έναν ολόκληρο χρόνο. Στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε τρία τεστ μνήμης και τέλος συσχέτισαν τις επιδόσεις ανά δημοτικό σχολείο και ανά περιοχή.

stud1

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σε εκείνα τα σχολεία που ήταν σε υποβαθμισμένες και με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, περιοχές, ή κοντά σε μεγάλους δρόμους, με περισσότερα αυτοκίνητα, οι μαθητές τους είχαν μια σχετική αργή νοητική ανάπτυξη σε σχέση με εκείνους που τα σχολεία τους ήταν σε περιοχές με χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

stud2

Οι αριθμοί έδειξαν συγκεκριμένα ότι στα σχολεία με χαμηλή ρύπανση, η νοητική ανάπτυξη των παιδιών ήταν κατά μέσο όρο κατά 11,5% βελτιωμένη, ενώ αντίθετα στα σχολεία με υψηλή ρύπανση η ανάπτυξη άγγιζε μόλις το 7%. Οι Ισπανοί επιστήμονες τόνισαν πως ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών επηρεάζεται άμεσα και αρνητικά όταν το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί είναι βρώμικο και γεμάτο ρυπογόνες ουσίες στον αέρα. Θα προτείνουν επίσης τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των σχολείων που βρίσκονται κοντά σε μεγάλους δρόμους και τη μεταφορά τους σε «καθαρότερο» ατμοσφαιρικά περιβάλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για ποιον λόγο κάποια παιδιά αρνούνται να μελετήσουν τα μαθήματά τους;

Πώς οι εικαστικές τέχνες θεραπεύουν παιδιά με σωματικές ή αισθητηριακές αναπηρίες

Αιθαλομίχλη: Δηλητήριο στην Αθήνα, τεράστιος είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά

Τι κάνει ο πολύς ο ύπνος στα μικρά παιδιά;