Πέμπτη 20, Οκτωβρίου 2016 23:20

Απίστευτο! 30χρονος που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση, αποκτά παιδί με εξωσωματική

exosomatiki.png7«Άνδρας που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποκτά κι ο ίδιος παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης». Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση στα ιατρικά χρονικά, που καταγράφηκε στη χώρα μας από Ελληνα μαιευτήρα και σας παρουσιάζει σήμερα το In Vitro Magazine.gr

 Της : Γιάννας Σουλάκη

Το σπάνιο αυτό περιστατικό έχει κατά τα άλλα απλή εξήγηση, καθώς η μέθοδος απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μετρά 36 χρόνια ύπαρξης. Αρα δεν είναι και τόσο περίεργο, καθώς τα παιδιά του σωλήνα είναι πλέον σε ηλικία να αποκτήσουν δικά τους παιδιά.

Το In Vitro Magazine μίλησε με τον Δρ. Βασίλειο Αθανασίου, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, MD, Ph.D. Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, ο οποίος μας μίλησε για αυτή τη σπάνια περίπτωση.

exosomatiki.png2I.V: Μου αναφέρατε, ότι πριν από μερικούς μήνες επισκέφθηκε το Κέντρο σας ένα νεαρό ζευγάρι. Ο άνδρας έχει γεννηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και θέλησε να αποκτήσει παιδί με την ίδια μέθοδο. Πείτε μας παρακαλώ γι΄αυτήν την ιδιαίτερη περίπτωση ζευγαριού. Τί συνέβη ακριβώς; 

Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε το 1978, συνεπώς η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει πλέον ‘’ενηλικιωθεί’’ και μιλάμε για μια ιστορία περίπου 36 ετών. Στην περίπτωση του εν λόγω ζευγαριού, πρόκειται για έναν άνδρα 30 ετών, ο οποίος ήταν από τις πρώτες εξωσωματικές που γίνανε στην Αγγλία και από τα πρώτα Ελληνόπουλα που γεννήθηκαν από Εξωσωματική στην Αγγλία την εποχή εκείνη. Στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος που το ζευγάρι ανέτρεξε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, οφειλόταν σε γυναικείο παράγοντα. Δεν έχει καμία σχέση το γεγονός ότι άνδρας προήλθε από εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι γνωστό ότι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο παιδί στο κόσμο που γεννήθηκε από Εξωσωματική Γονιμοποίηση, είναι πλέον μητέρα από φυσιολογική σύλληψη. Επομένως τα παιδιά τα οποία έχουν προέλθει από εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέονται με την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Εθνικού φορέα που καταγράφει τις Εξωσωματικές Γονιμοποιήσεις στην Αγγλία, σε ένα δείγμα πληθυσμού 103.000 παιδιών που έχουν προέλθει από Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε σύγκριση με παιδιά τα οποία γεννήθηκαν με φυσική σύλληψη, δεν υπήρξε καμία διαφορά ως προς την υγεία τους.

exosomatikiI.V: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ζευγάρι; Έχει επιτευχθεί η σύλληψη;

Η σύλληψη έχει επιτευχθεί και η γυναίκα διανύει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

I.V: Ποια είναι συναισθηματική και ψυχολογική πλευρά του άνδρα; Μιας και έχει προέλθει και ο ίδιος από Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Ήταν κάτι πολύ οικείο για τον ίδιο, μιας και ήταν γνώστης από τους γονείς του, τους μελλοντικούς δηλαδή παππούδες, ότι ήταν ένα παιδί το οποίο γεννήθηκε με την βοήθεια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Όταν ειπώθηκε ότι πρέπει να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν παιδάκι , δεν υπήρξε καμία αντίδραση, τόσο από την σύζυγο όσο και από τον ίδιο. Το αντιμετώπισαν σαν μια φυσική διαδικασία.

I.V: Το 1978, όπου έγινε η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν σίγουρα μια ‘’επανάσταση’’ στα ιατρικά χρονικά. ‘’Κυροφορείται’’ κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό από τις Διεθνής Επιστημονικές ανακοινώσεις σήμερα;

Το καινούργιο είναι οι κυήσεις μέσω φυσικού κύκλου κατά τον οποίο η γυναίκα λαμβάνει λιγότερα φάρμακα. Να παίρνουμε δηλαδή το ωάριο και το σπερματοζωάριο , να το γονιμοποιούμε ,να το τοποθετούμε στην μήτρα και να έχουμε εγκυμοσύνη. Οι έρευνες exosomatiki.png45γίνονται κυρίως στην ανεύρεση των ‘’μυστικών’’ της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου. Όταν τοποθετούμε ένα έμβρυο στην μήτρα, τότε ξεκινάει μια ‘’συνομιλία’’ μεταξύ του εμβρύου και ενδομητρίου, θέλουμε να αποκωδικοποιήσουμε την ‘’συνομιλία’’ αυτή. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο γίνονται έρευνες, είναι η καλυτέρευση των καλλιεργητικών υλικών όπου αναπτύσσεται το έμβρυο στο εργαστήριο, ώστε να γίνει παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στο γενετικό σύστημα της γυναίκας. Επίσης το τελευταίο εξάμηνο έχει γίνει πράξη να τοποθετούνται κρυοσυντηρημένα έμβρυα και όχι φρέσκα .Υπάρχει μια τάση όλα τα έμβρυα να κρυοσυντηρούνται και να μην τοποθετούνται ‘’φρέσκα’’. Η αιτιολόγηση αυτού του γεγονότος από την επιστημονική κοινότητα στοιχειοθετείται:

Α) από καλά έμβρυα που λαμβάνονται με την μέθοδο κρυοσυντήρησης που λέγεται υαλοποίηση ‘’ vitrification’’.

B) την αυξημένη αποδεκτικότητα του ενδομητρίου ( εμφύτευση ) σε τεχνητό κύκλο δηλαδή σε ενδομήτριο που δημιουργούμε εμείς ή σε επόμενο φυσικό κύκλο.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Οι όγκοι στην κοιλιά νεογέννητου, δεν ήταν καρκίνος, αλλά τα αγέννητα αδερφάκια του

«Ελληνίδες με ιστορικό καρκίνου, μπορούν τώρα να κάνουν παιδιά».

Αυτή είναι η 49χρονη που θεράπευσαν από τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τον ιό … της ιλαράς, οι επιστήμονες (ΦΩΤΟ)

Η εξωσωματική προκαλεί καρκίνο; Τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλαδικής Μελέτης

Πατέρας «νίνζα» και μητέρα «γιουβαρλάκι» βάζουν το παιδί για ύπνο- χιουμοριστικό VIDEO