Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 16:06

Η εξωσωματική του μέλλοντος θα γίνεται, με ωάρια και σπερματοζωάρια από κύτταρα δέρματος

ivfΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cambridge κατάφεραν να παρασκευάσουν στο εργαστήριο τεχνητά σπερματοζωάρια και ωάρια (σε πρώιμη μορφή), χρησιμοποιώντας κύτταρα του δέρματος.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το ιατρικό επίτευγμα, με καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων κάτω από προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια προχώρησαν την έρευνά τους, αποδεικνύοντας ότι η ίδια διαδικασία μπορεί να μετατρέψει τον ιστό του δέρματος ενηλίκων σε πρόδρομες ουσίες για το σπέρμα και τα ωράρια, αυξάνοντας την προοπτική της παραγωγής γεννητικών κυττάρων που ταιριάζουν με το DNA των ασθενών.

Σε περίπτωση που οι επιστήμονες καταφέρουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή να μπορέσουν να αναπτύξουν ώριμα σπερματοζωάρια και ωάρια, τί θα σήμαινε για το μέλλον της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Απαντά ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Βασίλειος Αθανασίου:

«Σίγουρα αποτελεί κάτι το οποίο σήμερα, το 2015 μας φαίνεται τρομαχτικό. Βλέποντας το σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο, το πως είναι δομημένη η γονιμότητα και πως είναι δομημένη όλη αυτή η διαδικασία η οποία λέγεται ‘’Εξωσωματική Γονιμοποίηση’’ θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα:» η Εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αντιπαλεύεται την φύση, προσπαθεί να μιμηθεί την φύση και να μιμηθεί τις φυσιολογικές διαδικασίες».

ivf4Στην προκειμένη περίπτωση η δημιουργία σπερματοζωαρίων και ωαρίων και ενδεχομένως η δημιουργία εμβρύου το οποίο θα είναι σε κάποια μήτρα, ή στο μέλλον σε κάποιο ‘’κουτί’’ το οποίο θα επωάζει το έμβρυο, αυτήν την στιγμή σαν επιστήμονας μου φαίνονται τρομαχτικά γιατί αλλάζει έναν πολιτισμό δομημένο πάνω στην γυναίκα – μητέρα και στον άνδρα – πατέρα. Βέβαια από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι ή επιστήμη και η έρευνα δεν πρέπει να έχει ηθική, οι επιστήμονες όμως πρέπει να έχουν. Πράγματα τα οποία πριν από εκατοντάδες χρόνια μας φαινόντουσαν τελείως φανταστικά, θα ανατρέξω στα μυθιστορήματα της παιδικής μας ηλικίας, στον Ιούλιο Βέρν, με την πάροδο των αιώνων γίνονται πραγματικότητα. Για όλες αυτές τις διαδικασίες δεν μπορούμε να πάρουμε αυτήν την στιγμή μια απόφαση, να τις αποκλείσουμε. Σίγουρα όμως πρέπει να έχουμε μια έντονη κριτική θέση απέναντι σε όλα τα πράγματα και στην πορεία του χρόνου και των εξελίξεων θα προκύψει σίγουρα κάτι καινούργιο, εύχομαι να είναι καλύτερο.

ivf.gif3Εγώ θα ήθελα να μην υπάρχουν Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, όπως και να μην υπάρχουν Ογκολογικά Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Το θέμα δεν είναι να προβάλλουμε την εξωσωματική σαν εναλλακτικό ‘’δρόμο’’ της σεξουαλικής επαφής, απόρροια της οποίας θα είναι η τεκνοποίηση. Μέσα από την εξωσωματική γονιμοποίηση το μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει είναι ότι τα νέα ζευγάρια, οι νέες κοπέλες να τεκνοποιούν σε μικρές ηλικίες. Πολύ σημαντικό επίσης είναι τα κράτη να δημιουργήσουν τέτοιες δομές ώστε να προσφέρουν στα νέα ζευγάρια όλες τις ευκολίες προκειμένου να τεκνοποιήσουν και να μην αναβάλουν την τεκνοποίηση. Όσον αφορά την εξέλιξη της εξωσωματικής η νέα τάση είναι να μπορέσουμε μέσα από το φυσικό κύκλο είναι παίρνουμε το ένα ωάριο το οποίο να το γονιμοποιούμε, να βάζουμε ένα έμβρυο στην μήτρα και να έχουμε εγκυμοσύνη, μιας και η μήτρα έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει ένα έμβρυο. Έτσι με μια πιο απλή και όχι απλοϊκή θέση να φτάνουμε στο ποθούμενο αποτέλεσμα»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Απίστευτο! 30χρονος που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση, αποκτά παιδί με εξωσωματική

Εξωσωματική, ηλεκτρ.κάρτα υγείας, ιός έμπολα: 9 επιστήμονες απαντούν σε σοβαρά ερωτήματα Βιοηθικής

Η εξωσωματική προκαλεί καρκίνο; Τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλαδικής Μελέτης

Η εξομολόγηση της γυναίκας που είχε εθιστεί στο πορνό- αυνανιζόταν μέχρι και 6 φορές τη μέρα