Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 5:07

Κάθε επιπλέον ώρα καθισιού, αυξάνει τον κίνδυνο να πάθουμε καρδιακή προσβολή

kathistos3

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν πως κάθε ώρα που την περνάτε καθισμένοι φλερτάρετε με τον κίνδυνο να εμφανίσει πρόβλημα η καρδιά σας. Και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανά ώρα κατά 14%.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 2.031 ενήλικους με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια, οι οποίοι έκαναν καθιστική δουλειά, δουλειά γραφείου και κάθονταν από 2 ώρες μέχρι και μισή μέρα συνεχώς, με μέσο όρο καθισιού σε κάποια καρέκλα τις 5 ώρες. Διαπίστωσαν πως όσες περισσότερες ώρες δούλευαν καθιστοί τόσο περισσότερο ασβέστιο εναποθέτονταν στις αρτηρίες τους. Με τον καιρό οι αρτηρίες ουσιαστικά έφραζαν και αυτό επιβάρυνε τη λειτουργία της καρδιάς. Μάλιστα ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κάποιος θρόμβος αυξάνεται και αυτός.

Θα περίμενε κάποιος να διαβάσει πως εάν μετά την καθιστική δουλειά, περπατούσε ή γυμναζόταν, θα ισορροπούσε τον κίνδυνο, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και 60 λεπτά άσκησης δεν είναι ικανά να τον αποσοβήσουν.

kathistos2Χρειάζεται περισσότερα λεπτά. Πάντως οι γιατροί τονίζουν ότι η γυμναστική πρέπει να μπει στο καθημερινό μας πρόγραμμα έστω και για 30 λεπτά. Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για τη νόσο του καθισιού αφού παγκοσμίως μελέτες έχουν αποδείξει πως το καθισιό επιβαρύνει την καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι μυστικές λειτουργίες της καρδιάς που αγνοούμε

Η αντίδραση ενός πατέρα όταν άκουσε την καρδιά του γιου του να χτυπά στο σώμα άλλου άνδρα VIDEO

Δείτε τη δημιουργία από το μηδέν, μιας καρδιάς από βλαστοκύτταρα VIDEO

Ο άνθρωπος που έζησε με μια καρδιά που δεν χτυπούσε VIDEO