Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 5:30

ALOE VERA: Θετική η επίδραση της Αλόης… όχι, όμως, στην απώλεια βάρους!

Aloe-vera-juice-benefits-L2Της : Δρ. Σοφία Γ Τσαλουχίδου,  

Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ και αρκετές δεκαετίες προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ασθένειες που τους ταλαιπωρούν καθημερινά, προσεγγίζοντας εναλλακτικές θεραπείες. Η αλόη βέρα κατέχει κεντρική θέση στις θεραπείες αυτές και συγκεκριμένα στη βοτανική θεραπεία (στην καθομιλουμένη μας βοτανολογία).

 Τι είναι τελικά η αλόη βέρα;

Με πολύ απλά λόγια.. ένα μικρό ακανθώδες φυτό..

Πράγματι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της ως συμπλήρωμα διατροφής πιθανόν να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα λόγω των θρεπτικών της ιδιοτήτων (περιέχει βιταμίνη C και E καθώς και β-καροτίνη) στην αποφυγή τραυματισμών, σε παθήσεις δέρματος καθώς μπορεί να ασκήσει αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή καθώς και εν δυνάμει αντικαρκινική δράση. Θα ήταν λίγο παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε βέβαια για αντικαρκινική δράση, σεβόμενοι πάντα την ελπίδα ανθρώπων στη θεραπεία του καρκίνου, πάρα ταύτα αποτελέσματα εργαστηριακών πάντα μελετών το επιβεβαιώνουν και ίσως μελλοντικά μπορούμε να μιλάμε για ανάλογες επιδράσεις και in vivo..

Η χρήση των εναλλακτικών θεραπειών και συγκεκριμένα των βοτάνων επανεμφανίζεται και επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν τελικά να βρουν λύσεις όχι μόνο στην αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και στην εύκολη λύση της απώλεια των περιττών κιλών, προσεγγίζοντας εναλλακτικές θεραπείες και βέβαια αρνούμενοι να δεχτούν την αξία της υπομονής και της σημασίας του ενεργειακού ισοζυγίου (τι καταναλώνω και τι προσλαμβάνω).

Δυστυχώς όμως για κάποιους οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες της αλόης (που πολύ σύντομα αναφέρθηκαν παραπάνω δεδομένου ότι το θέμα μας δεν είναι οι εναλλακτικές θεραπείες..) δεν επεκτείνονται στην απώλεια βάρους. Τουλάχιστο μέχρι σήμερα καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές αποδείξεις ή τουλάχιστον ενδείξεις ακρίβειας αυτού του ισχυρισμού…

aloeveraΜετά από μελέτη βρήκαμε μια και μόνο επιστημονική έρευνα σε ανθρώπους αυτή των Balliett M and Burke JR (2013) που συνδέει την χρήση συμπληρώματος αλόης σε συνδυασμό όμως και με εκχυλίσματα άλλων ουσιών (συμπεριλαμβανομένου στο σχεδιασμό της μελέτης τους και τη χορήγηση προβιοτικών) καθώς και μίας ισοθερμιδικής διατροφής, ότι πραγματικά συνέβαλε στη μείωση βάρους.

 Ποιος μπορεί όμως να αποδείξει ότι το αποτέλεσμα μιας και μόνο μελέτης στη μείωση βάρους είναι αποτέλεσμα της αλόης και όχι των υπολοίπων παραγόντων;

Πράγματι η Αλόη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ως ένα δώρο της φύσης», όχι όμως σε ότι αφορά την απαλλαγή των περιττών μας κιλών..

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρη η αναγκαιότητα ότι χρειάζονται καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή της αλόης στην απώλεια των περιττών κιλών. Γι αυτό μέχρι τότε προσοχή..

tsalouhidou

 

 

www.tsalouhidou.gr

Email :  stsalouhidou@gmail.com

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το φυτό της αθανασίας και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Οι απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας- θα εκπλαγείτε

5 τροφές που θα απογειώσουν τη δίαιτα σας

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κοπούμε και το αίμα δεν σταματάει VIDEO