Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 14:17

Αλλάζουν τα κριτήρια της Ευτυχίας μας όσο μεγαλώνουμε;

life3Της: Βάλιας Παυλίδου,  ψυχολόγου, Μsc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας ΑΠΘ*

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία οι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο τις καθημερινές εμπειρίες ενώ οι νεότεροι αυτοπροσδιορίζονται περισσότερο με βάση ασυνήθιστες εμπειρίες.

life2Στην έρευνα (Bhattachrjee & Mogilner, 2014) ερωτήθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι ηλικίας 19-79 ετών σχετικάlife5 με εμπειρίες, συνηθισμένες ή ασυνήθιστε,ς που τους κάνουν ευτυχισμένους. Οι ασυνήθιστες εμπειρίες ευτυχίας – όπως ένα ακριβό ταξίδι – συμβαίνουν λιγότερο συχνά, ενώ οι συνηθισμένες εμπειρίες – όπως το να βλέπεις την οικογένεια σου – είναι πολύ πιο συχνές.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκουν ευχαρίστηση σε κάθε είδους εμπειρία, συνηθισμένη ή ασυνήθιστη. Απολαμβάνουν τα χόμπι τους, το να βρίσκονται στην φύση, τα ταξίδια, το φαί, τον έρωτα ή απλώς να χαλαρώνουν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ωστόσο καταφέρνουν να αντλήσουν περισσότερη ικανοποίηση από σχετικά καθημερινές δραστηριότητες. Ευχαριστιούνται περισσότερο το να περνάνε χρόνο με την οικογένεια τους, το βλέμμα κάποιου ή μια βόλτα στην εξοχή. Οι πιο νέοι αντίθετα, έχουν την τάση να προσδιορίζουν τους εαυτούς τους μέσω ασυνήθιστων εμπειριών.

Οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν:

life9«οι νέοι αναζητούν ενεργά τον αυτοπροσδιορισμό και έτσι βρίσκουν ιδιαίτερα ανταποδοτική την συσσώρευση ασυνήθιστων εμπειριών που σηματοδοτούν την εξέλιξη τους μέσα από ορόσημα ζωής και τους βοηθούν να χτίσουν ένα ενδιαφέρον και βιωματικό βιογραφικό»

Επιπλέον έρευνες υποστηρίζουν όπως η εστίαση στις συνηθισμένες, εν αντιθέσει με τις ασυνήθιστες εμπειρίες ζωής επηρεάζεται από το πόση ζωή μας μένει ακόμα:life4

 «φυσιολογικές εγκόσμιες στιγμές που απαρτίζουν την καθημερινότητα τείνουν να αγνοούνται όταν το μέλλον φαίνεται απεριόριστο. Παρόλα αυτά η πιθανότητα αυτές οι καθημερινές εμπειρίες να συμβάλουν στην ευτυχία αυξάνει όσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες» (Bhattachrjee & Mogilner, 2014)

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την σημασία των απολαυστικών εμπειριών. Κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής περνάνε εν ριπή οφθαλμού, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολύ σκέψη. Το να μάθουμε να απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές, είτε είναι συνηθισμένες είτε όχι, είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται εξάσκηση αλλά μπορεί να φέρει τεράστια ανταμοιβή.

Η Βάλια Παυλίδου,  είναι ψυχολόγος, Μsc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας με ειδίκευση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.

www.psychologos-pavlidou.gr

email: valiapsyc@yahoo.gr  / info@psychologos-pavlidou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βάλτε στόχους στη ζωή σας για να προστατευτείτε από τα εμφράγματα

8 ενδείξεις ότι θα ζήσεις περισσότερα χρόνια

Ποιές είναι οι δραστηριότητες που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας;

Δείτε για ποιο λόγο η γυναίκα αυτή δεν έχει χαμογελάσει, εδώ και περίπου 40 χρόνια