Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 23:27

Πως καταφέρνουν οι χαμαιλέοντες να αλλάζουν το χρώμα του δέρματος τους;

xamaileon2

Πως ακριβώς ο χαμαιλέοντας μπορεί ταχύτατα να αλλάξει το χρώμα του δέρματος του και να γίνει ένα με το περιβάλλον του; Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, βρήκαν το γιατί και τον τρόπο: Ο χαμαιλέοντας έχει κάτω από το δέρμα του δυο στοιβάδες κυττάρων που περιέχουν νανοκρυστάλλους διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Όταν το ερπετό θελήσει και αποφασίσει, τότε μπορεί να μεταβάλει την απόσταση μεταξύ των νανοκρυστάλλων αυτών. Το φως, οι αποχρώσεις και τα διαφορετικά μήκη κύματος του, από κει και πέρα κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Οι φωτονικοί κρύσταλλοι όπως τους λένε, παίρνουν με τη βοήθεια του φωτός το χρώμα του περιβάλλοντος.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι επιστήμονες να διαπιστώσουν είναι πως δίδεται αυτή η εντολή για να αλλάξει χρώμα το δέρμα. Δίδεται εκούσια, ή ακούσια; Δίδεται από τον εγκέφαλο ή το δέρμα αυτόματα παίρνει το χρώμα του περιβάλλοντος; Πως δηλαδή αναδιατάσσονται τα κύτταρα κάτω από το δέρμα των ερπετών αυτών; Οι χαμαιλέοντες είναι το μοναδικό είδος που μπορεί αστραπιαία (μαζί με κάποια είδη χταποδιού) να αλλάζει χρώμα μέσα στο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε καρέ καρέ τη γέννηση 2 κουταβιών με καισαρική τομή

Γιατί πρέπει όλοι να βάλουμε μικροτσίπ στα κατοικίδια μας;

5 μύθοι για τα σκυλιά, που δεν ισχύουν- τι λένε οι κτηνίατροι;

Μάθετε τα μικρά ιατρικά μυστικά για υγιή συμβίωση με μια γάτα

Κτηνίατροι σε ρόλο οδοντίατρου- Δείτε πως θεραπεύουν τα δόντια ενός σκύλου