Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 23:27

Τρόποι για να κάνουμε το υπνοδωμάτιο μας πιο υγιεινό

bedroom.jpg3Δύσπνοια, κρίσεις άσθματος, έντονος βήχας, αϋπνία. Μπορεί να κατηγορήσετε τα πάντα εκτός από το υπνοδωμάτιό σας. Κι όμως, η υγεία μας – και κυρίως αυτή του ύπνου μας – εξαρτάται από την υγιεινή και την ποιότητα που μπορεί να έχει (ή να μην έχει)  το περιβάλλον του υπνοδωματίου μας. 

 Οταν κοιμόμαστε, λοιπόν, μικρόβια και αλλεργιογόνοι παράγοντες βρίσκουν την ευκαιρία όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κοιμάται και δεν είναι σε εγρήγορση και μας κάνουν επίθεση. Επιπλέον ο αέρας στο σπίτι δεν ανανεώνεται συνεχώς, γεγονός που τον κάνει να είναι μολυσμένος. Επιπρόσθετος λόγος είναι διάφορες οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα υλικά από τα οποία αποτελούνται κλινοσκεπάσματα, στρώματα, οικοδομικά υλικά και σαπούνια. Κάποια από αυτά μπορεί να να είναι καρκινογόνα.

bedroom2Ετσι λοιπόν, η Αμερικανική ΠνευμονολογικήΈνωση και ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) της Αμερικής ανακοίνωσαν 10 βήματα για ένα πιο υγιεινό υπνοδωμάτιο:

 1) — Πετάξτε το παλιό σας στρώμα, όσο καινούργιο ή ακριβό κι αν είναι. Επιλέξτε στρώμα από φυσικό ή βιολογικό βαμβάκι, ή ακόμα από φυσικό latex, που εκτός από το να ανακουφίζει τα σημεία πίεσης, είναι αντιμικροβιακό και αντιβακτηριδιακό.

2) — Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργιο στρώμα, τότε προσθέστε στο δικό σας αγνό μαλλί ή τοποθετήστε κάποιο κάλυμμα.

3) — Αντικαταστήστε τα παλιά μαξιλάρια, σεντόνια, παπλώματα και κουβέρτες, με αντίστοιχα προϊόντα φτιαγμένα από φυσικό ή βιολογικό βαμβάκι. Αντίθετα αποφύγετε τα πουπουλένια παπλώματα, τα οποία φυλακίζουν υγρασία και σκόνη.

bedroom.jpg44) — Αγοράστε ένα μηχάνημα καθαρισμού αέρα για το δωμάτιό σας. Φροντίστε βέβαια για την σωστή λειτουργία του, να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα.

 5) — Εγκαταστήστε σε ολόκληρο το σπίτι σύστημα καθαρισμού αέρα, που θα συγκρατεί το 90% από επιβλαβή σωματίδια και αλλεργιογόνους παράγοντες

6) — Απομακρύνετε κάθε παλιό χαλί ή μοκέτα. Πρόκειται για εστία μικροβίων και περιοχή, στην οποία συγκεντρώνεται πολλή σκόνη.

7) — Ξεφορτωθείτε τις πολυχρησιμοποιημένες κουρτίνες και αντικαταστήστε τις με ακατέργαστα ξύλινα παραθυρόφυλλα ή υφασμάτινα καλύμματα φτιαγμένα από βιολογικά υλικά.

bedroom.jpg58) — Βάψτε τους τοίχους του δωματίου σας με χρώματα και στεγανωτικά, που δεν περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία. Μπορείτε ακόμα να εφαρμόσετε και ταπετσαρία από βιολογικά προϊόντα, για να διακοσμήσετε την κρεβατοκάμαρα σας.

9) — Αερίζετε το υπνοδωμάτιο σας συχνά καθώς και τα κλινοσκεπάσματά σας. Κάτι τέτοιο συνίσταται και από την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.

10) — Διατηρήστε καθαρό το χώρο στον οποίο αφιερώνετε το 1/3 της ημέρας σας, δηλαδή το δωμάτιο που κοιμάστε. Πλένετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σε υψηλές θερμοκρασίες. Σημαντικό είναι επίσης να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε το πάτωμα και κυρίως την περιοχή κάτω από το κρεβάτι σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ακάρεα: ένα σπάνιο βίντεο για τους μικροσκοπικούς εισβολείς του κρεβατιού μας

7 ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία, που κρύβονται στην … ντουλάπα σας

Γιατροί και θεραπευτές από όλο τον κόσμο- Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Κρυφή κάμερα «πιάνει» νταντά να κακοποιεί βάναυσα 2χρονο αγοράκι