Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 5:58

Προσοχή στην έκλειψη! Κινδυνεύουν περισσότερο τα μικρά παιδιά και όσοι βγάζουν selfies

solar3Οδηγίες για την προστασία των μαθητών από την έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015, απέστειλε σήμερα προς όλες τις σχολικές μονάδες , ιδιωτικές και δημόσιες, ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ενώ οι οδηγίες που εξεδωσε το Κολλέγιο Οπτομετρικής υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να βγάζουμε selfies με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης γιατί κινδυνεύει η υγεία των ματιών μας. 

Η συγκεκριμένη έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική.

Σύμφωνα με τις οδηγίες το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

solar4Ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά, τα οποία από περιέργεια για το φαινόμενο, μπορεί να στρέψουν τα μάτια τους προς τον ήλιο. Τα solarπαιδιά – όπως και οι μεγάλοι – κινδυνεύουν από την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία, από την οποία μπορεί  να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού τους. Ετσι όλοι οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων «παρακαλούνται – σύμφωνα με την εγκύκλιο – να αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους τη σημερινή ημέρα, προκειμένου οι μαθητές και μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’όλη τη διάρκεια της έκλειψης».

Τις ώρες αυτές, το Υπουργείο Παιδείας προτείνει να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης, ενώ τα παιδιά μπορούν να δουν την μερική έκλειψη από κομπιούτερ στου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την οποία θα αναμεταδίδει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679:20-2015&catid=91:solar-eclipse-2015&Itemid=428&lang=el» target=»_blank»>http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679:20-2015&catid=91:solar-eclipse-2015&Itemid=428&lang=el από ειδικό τηλεσκόπιο που θα διαθέτει ειδικό φίλτρο.

solar.jpg51Κίνδυνος από τις selfie φωτογραφίες

Οι ειδικοί του Κολλεγίου Οπτικομετρικής προειδοποιούν ότι τη στιγμή της έκλειψης δεν πρέπει να στρέψει κανείς το βλέμμα του στον ήλιο, αλλά και να τραβήξει selfie φωτογραφία, καθώς κινδυνεύει με εγκαύματα στο πίσω μέρος του ματιού και τύφλωση. Οι ειδικοί επιστήμονες του Κολλεγίου υποστηρίζουν ότι στην τελευταία παρόμοια έκλειψη το 1999  δεν υπήρχαν «έξυπνα» κινητά κι ο κόσμος δεν είχε τόσο μεγάλο παροξυσμό με τις selfies. Το επικίνδυνο είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να κοιτάξουν απευθείας τον ήλιο και να πειραματιστούν προκειμένου να πετύχουν  ωραίες πόζες με την έκλειψη, κοιτώντας για αρκετά λεπτά προς τον ήλιο για να ευθυγραμμίσουν το πλάνο τους.

Οδηγίες εξέδωσε, όμως, και η βρετανική Βασιλική Ακαδημία Αστρονομίας ώστε όσοι solar.jpg5θέλουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο, να το κάνουν με την καλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Οδηγίες για ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου

Μια εύκολη λύση αποτελεί η χρήση χαρτονιού με μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Όταν εστιαστεί σε ένα δεύτερο χαρτόνι που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, το φως που περνάει από την τρύπα σχηματίζει το είδωλο του ηλιακού δίσκου.

Μια άλλη λύση είναι η προβολή της έκλειψης σε μια κόλλα χαρτί μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για ποιον λόγο κάποια παιδιά αρνούνται να μελετήσουν τα μαθήματά τους;

Πως το facebook, έσωσε από τύφλωση ένα 3χρονο κοριτσάκι

Τα παιδιά πρέπει να νηστεύουν; Τί πρέπει να τρώνε στην νηστεία;

Η φρίκη ενός παιδιού, όταν οι γονείς του μαλώνουν άγρια στο σπίτι VIDEO