Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 14:17

Χάρισε κι εσύ την ανάσα σου! Είναι για καλό σκοπό…

Xarizw tin anasa mou.jpg3Η καμπάνια «Χαρίζω την Ανάσα μου» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ζητά από όλους μας να φουσκώσουμε ένα πορτοκαλί μπαλόνι, να τραβήξουμε μια φωτογραφία και να την «ανεβάσουμε» στο Instagram με το #xarizoanasa για καλό σκοπό! Γιατί αυτό;

Γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία που παίζουν τα αναπνευστικά νοσήματα στην κοινωνία μας, την οικονομία και τους ασθενείς.

Xarizw tin anasa mou.jpg2Το πρόγραμμα δράσεων «Πνεύμων», στο οποίο εντάσσεται η εκστρατεία, έχει σκοπό την εκπόνηση επιστημονικών μελετών, την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ορθολογική χρήση των θεραπειών, αλλά και μια ξεχωριστή καμπάνια για τη σημασία των «υγιών» πνευμόνων και την αξία της ανάσας μας!

Το κυριότερο, όμως, πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας, στην οποία συμμετέχουν και πολλοί επώνυμοι, είναι η ανάπλαση, ή η δημιουργία δύο «πνευμόνων» καθαρού αέρα: έναν στην Αθήνα και έναν στη Θεσσαλονίκη. Η ανάπλαση των πάρκων θα γίνει σε συνεργασία με την AMKE Άγονη Γραμμή Γόνιμη, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση αντίστοιχων πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα. (http://agoni.gr/)

Xarizw tin anasa mou.jpg4Ετσι, λοιπόν, όσες περισσότερες φωτογραφίες και «ανάσες» συγκεντρωθούν τόσο πιο εύκολα θα γίνουν τα τα δύο πάρκα – πνεύμονες για γονείς και παιδιά – πραγματικότητα!

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Συντονιστής- Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», κ. Μιχάλης Τουμπής σημείωσε: «Ο στόχος της καμπάνιας «Χαρίζω την ανάσα μου» δεν είναι απλώς να δημιουργηθούν δύο παιδικές χαρές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξίσου σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό και να ισχυροποιηθούν τα μηνύματα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τα αναπνευστικά νοσήματα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της Χ.Α.Π. (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας) και του άσθματος και η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο».

Από τη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Από τη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Φουσκώστε λοιπόν κι εσείς ένα μπαλόνι και διαδώστε το μήνυμα της πρόληψης μέσω της εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα. Χαρίστε την ανάσα σας για καλό σκοπό!

Λεπτομέρειες για την εκστρατεία θα βρείτε στον σύνδεσμο «Χαρίζω την Ανάσα μου»

 

 

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα «Χαρίζω την ανάσα μου» του Γιάννη Ζουγανέλη

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η ΧΑΠ είναι μία νόσος που ταλαιπωρεί κυρίως του καπνιστές. Βασικός στόχος της εκστρατείας αυτής αποτελεί η πρόληψη κυρίως, αλλά και η διάγνωση αυτής της τόσο καταστροφικής νόσου που στη χώρα μας παρουσιάζει δραματική αύξηση, ακόμη και στους θανάτους κατά 150% τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα πάσχουν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται περισσότεροι από 3 εκατ. θάνατοι κάθε χρόνο.

Ενώ το 1990 η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια κατείχε παγκοσμίως την 6η θέση ως αιτία θανάτου, σήμερα βρίσκεται στην 4η θέση και αναμένεται να «αναρριχηθεί στη 3η θέση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια..

Xarizw tin anasa mou.jpg5Οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν…

Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΧΑΠ. Οι καπνιστές – ασθενείς συγχέουν τα συμπτώματα της ασθένειας με τον λεγόμενο «τσιγαρόβηχα» και δεν επισκέπτονται εγκαίρως γιατρό.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), ειδικά στην αρχική φάση της, δεν έχει ευρήματα, ούτε στην ακρόαση των πνευμόνων, ούτε στην ακτινογραφία. Η πρώιμη διάγνωση της Χ.Α.Π. αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς αντιμετώπισής της και σίγουρα χαρίζει στον ασθενή μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.

 Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;

Χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία σε αντίθεση με το άσθμα, χαρακτηρίζεται από μόνιμη μη αναστρέψιμη (ή μερικώς αναστρέψιμη) απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων).

 Xarizw tin anasa mou.jpg6Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν Χ.Α.Π.;

Σημαντικότερη αιτία αποτελεί το κάπνισμα. Επίσης, ο καπνός από καύση βιoμάζας (π.χ. ξύλα), τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, οι σκόνες και τα χημικά.

 Xarizw tin anasa mou.jpg8Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της Χ.Α.Π.;

Ο βήχας, η χρόνια αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η δυσκολία στη αναπνοή κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης όπως το ανέβασμα μιας ανηφόρας ή μιας σκάλας, αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της νόσου. Απότομη αύξηση του βήχα, αύξηση των εκκρίσεων και δύσπνοια με ολοένα λιγότερη σωματική κόπωση, ίσως να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη.

 Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την ποιότητα της ζωής των ασθενών;

Η νόσος στην προχωρημένη μορφή της, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα -δίπλα σε φιάλες ή συσκευές- οξυγόνου με αναπνευστική ανεπάρκεια και τους οδηγεί συνεχώς στα Νοσοκομεία.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά τους πνεύμονες», υποστηρίζει η Ελλην.Πνευμονολογική Εταιρεία. Τι απέδειξαν ελληνικά επιστημονικά πειράματα σε ποντίκια

Πως θα αντιμετωπίσετε το στερητικό σύνδρομο όταν κόψετε το κάπνισμα

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Προσοχή στα αναβράζοντα χάπια- μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία

«ΧΑΠΙ ΒΙΑΣΜΟΥ»: Τι θα κάνατε εάν μπροστά σας το έριχναν σε μια γυναίκα; VIDEO