Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 16:52

Φυματίωση: ο εφιάλτης είναι ακόμη εδώ – τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

coughing sick man

Υπολογίζεται ότι 3.000.000 άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Έτσι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Ημέρας Φυματίωσης που είναι σήμερα 24 Μαρτίου, προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσεγγίσουν, να φροντίσουν και να θεραπεύσουν όλους αυτούς τους αβοήθητους πάσχοντες.

Η Φυματίωση, ΜTB ή ΤΒ (συντομογραφία για το βάκιλο tubercle) είναι μια κοινή και σε πολλές περιπτώσεις, θανατηφόρα, μολυσματική νόσος. Η νόσος αυτή προκαλείται από διάφορα στελέχη μυκοβακτηρίων. Η φυματίωση προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι που νοσούν από φυματίωση βήχουν, φταρνίζονται ή μεταδίδουν το σάλιο τους, μέσω του αέρα. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και λανθάνουσες. Όμως, περίπου μία στις δέκα λοιμώξεις σε λανθάνουσα μορφή εξελίσσεται τελικά σε ενεργό νόσο. Εφόσον η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί, αποβαίνει μοιραία για πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Τα κλασικά συμπτώματα της φυματίωσης είναι ο χρόνιος βήχας με ίχνη αίματος στα πτύελα, ο πυρετός, η νυχτερινή εφίδρωση και η απώλεια βάρους. (Η φυματίωση (ΤΒ) ονομάστηκε στο παρελθόν «σαράκι», λόγω της απώλειας βάρους που υφίσταντο οι πάσχοντες). Η μόλυνση άλλων οργάνων προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, ενώ νέες μολύνσεις καταγράφονται με ρυθμό μία ανά δευτερόλεπτο. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Το 2007 υπήρχαν περίπου 13,7 εκατομμύρια χρόνιοι ασθενείς που έπασχαν από την ενεργό μορφή της νόσου. Τo 2010 σημειώθηκαν περίπου 8,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 1,5 εκατομμύρια θάνατοι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης έχει μειωθεί από το 2006. Η φυματίωση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την υδρόγειο. Σε πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες το 80% περίπου του πληθυσμού είναι θετικοί στα τεστ φυματίνης, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θετικό μόνο το 5–10% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι τις αναπτυσσόμενες χώρες κολλούν φυματίωση λόγω μειωμένης ανοσίας.

fimatiosiarxiko

Η φυματίωση μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συνήθως, όμως, προσβάλλει τους πνεύμονες (γνωστή ως πνευμονική φυματίωση). Η εξωπνευμονική φυματίωση εμφανίζεται όταν η φυματίωση αναπτύσσεται σε άλλα όργανα, εκτός των πνευμόνων. Η εξωπνευμονική φυματίωση, ωστόσο, μπορεί να συνυπάρχει με την πνευμονική φυματίωση. Σε γενικά σημεία τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, νυχτερινή εφίδρωση, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους και κόπωση.

fimatiosi1

Εάν μια μόλυνση γίνει ενεργή, προσβάλλει τους πνεύμονες στο 90% των ανθρώπων. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και ένα παρατεταμένο βήχα που παράγει πτύελα. To 25% περίπου των ανθρώπων δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα (δηλαδή, παραμένουν «ασυμπτωματικοί»). Περιστασιακά, οι άνθρωποι φτύνουν αίμα σε μικρές ποσότητες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να διαβρώσει την πνευμονική αρτηρία, προκαλώντας μαζική αιμορραγία που ονομάζεται ανεύρυσμα Rasmussen. H φυματίωση μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ασθένεια και να προκαλέσει εκτεταμένες ουλές στους άνω λοβούς των πνευμόνων.

Αύξηση των περιστατικών και στην Ελλάδα έχει καταγράψει το  ΚΕΕΛΠΝΟ 

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο, όμως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα.

Κατά την τελευταία όμως τριετία, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως κρατούμενοι, Χ.Ε.Ν, άτομα με HIV λοίμωξη κ.α.

Για το λόγο αυτό, η φυματίωση παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μαζί με τα αρμόδια γραφεία του να προωθήσουν κατάλληλα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ευάλωτων αυτών πληθυσμιακών ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2015 μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

1) ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr,

2) ΠΟΥ Ευρώπης: www.euro.who.int, και ΠΟΥ: www.who.int

3) Ευρωπαϊκό CDC: www.ecdc.europa.eu.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 «αθώα» συμπτώματα, που πρέπει να σας οδηγήσουν εγκαίρως στον γιατρό σας

Χειρούργησε μόνος του, τον εαυτό του, δίχως αναισθησία ΦΩΤΟ

Οι 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες που χτύπησαν την ανθρωπότητα

Ποιά είναι η φυσική ουσία, που θεραπεύει άμεσα τις λοιμώξεις του αναπνευστικού;