Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 1:38

Ποια είναι η Νο1 τροφή που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών μας.

269978-soft-drink

Γεμάτα τερηδόνα είναι τα δόντια των παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας 6 στα 10 Ελληνόπουλα ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα παιδιά ηλικίας 12 ετών, όπου η τερηδόνα έχει «χτυπήσει» 7 στα 10 και στους έφηβους 15 ετών, όπου σχεδόν 8 στους 10 έχουν προβληματική στοματική υγεία.

«Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας» τονίζει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Κουβελάς. Ενώ όλοι έχουμε ακούσει να μας λένε σαν παιδιά: “μην τρως γλυκά, χαλάνε τα δόντια σου”, προκαλεί έκπληξη ότι οι χυμοί φρούτων είναι η Νο1 αιτία τερηδόνας στα παιδιά.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο έτοιμος χυμός είναι ότι καλύτερο μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα οι συσκευασμένοι χυμοί του εμπορίου, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ακόμα και από ένα κουτάκι αναψυκτικού. Μερικοί γονείς με καλές προθέσεις γεμίζουν τα μπουκάλια των παιδιών τους με χυμό όταν αυτά αρνούνται να πιούν νερό. Το αποτέλεσμα είναι τα δόντια να σαπίζουν και να καταστρέφονται πριν καν αναπτυχθούν πλήρως. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να προκαλέσει επίσης μολύνσεις στα αυτιά και τα ιγμόρεια, πόνο, κακές συνήθειες ύπνου και κακή άρθρωση λόγου.

brushing-teeth-rexΗ λύση είναι η αντικατάσταση των χυμών του εμπορίου με νερό ή φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, η μείωση της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης και το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Επίσης επιλέξτε για τα παιδιά φρέσκα φρούτα, αντί για φυσικούς χυμούς φρούτων. Τα φρέσκα φρούτα είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Γιατί τα περισσότερα τρίχρονα έχουν τερηδόνα;

Γιατί να προτιμήσω το βιολογικό γάλα;

Δείτε το 5χρονο κοριτσάκι που ζει με την καρδιά έξω από το σώμα της

Γιατί οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους; Τι μπορείτε να κάνετε;