Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 16:44

Συγκλονιστικό: Δείτε τι κάνει ένα μωρό μέσα στην κοιλιά μιας μητέρας- καπνίστριας

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Durham, Nadja Reissland, χρησιμοποίησε σαρωτές υπερήχων 4 διαστάσεων για να καταγράψει τις αντιδράσεις του εμβρύου όταν η μητέρα του καπνίζει. Διαπίστωσε πως όλα μα όλα τα έμβρυα που η μαμά τους είναι καπνίστρια φέρνουν συνέχεια το χεράκι τους, στο στόμα τους (όλα αυτά μέσα στην κοιλιά της μητέρας).

Αυτό ενδέχεται να σημαίνει, σύμφωνα με την καθηγήτρια, πως το έμβρυο μιας καπνίστριας μητέρας, παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του και ο λόγος που φέρνει το χεράκι του στο στόμα ή το πρόσωπο, είναι για να το αγγίξει και να νιώσει πως όλα είναι καλά.

στην επάνω σειρά τα μωρά καπνιστριών μαμάδων και στην κάτω, μη καπνιστριών

στην επάνω σειρά τα μωρά καπνιστριών μαμάδων και στην κάτω, μη καπνιστριών

Έτσι εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχει ένα μωρό μέσα στην κοιλιά της καπνίστριας μητέρας του, για πρόωρο τοκετό, για αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για βρεφικό θάνατο, πλέον οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει και ο κίνδυνος της μειωμένης ανάπτυξης του νευρικού συστήματος. Και όλα αυτά φυσικά εξαιτίας του καπνίσματος.

Η επιστημονική ομάδα της Nadja Reissland μελέτησε με σαρωτές 4D, 20 έγκυες καπνίστριες και 20 μη καπνίστριες. Τις παρακολουθούσε όλες από την 24η εβδομάδα, την 28η, την 32η και την 36η εβδομάδα. Διαπιστώθηκε πως τα έμβρυα των καπνιστριών άγγιζαν συνέχεια το στόμα και το πρόσωπο τους και οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό σημαίνει μια καθυστέρηση στην ανπαπτυξη του νευρικού συστήματος.

η καθηγήτρια Reissland

η καθηγήτρια Reissland

Ο καθηγητής Brian Francis, του πανεπιστημίου του Lancaster που συνυπογράφει τη μελέτη τόνισε πως «με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε πλέον να αποκαλύψουμε και να διαπιστώσουμε και άλλες αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε. Μια από αυτή είναι και η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Acta Paediatrica.

Δείτε την καθηγήτρια να εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόψτε το κάπνισμα πριν γίνουν τα πνευμόνια σας μαύρα : Δείτε το αντικαπνιστικό σπότ της Κινέζικης τηλεόρασης

Δείτε τι συμβαίνει στους πνεύμονες ύστερα από κάπνισμα 60 τσιγάρων!

Δείτε σε γράφημα πώς επανέρχεται ο οργανισμός μας, 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα