Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 9:01

Θεραπεύουν την ανορεξία με επέμβαση στον εγκέφαλο

anorej2

Οι γιατροί από το νοσοκομείο John Radcliffe Hospital, της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί η ανορεξία στους ανθρώπους. Κατάφεραν να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, να την «ενεργοποιήσουν» με ηλεκτρόδια και η ασθενής να έχει όχι μόνο την ανάγκη να φάει, αλλά και το συναίσθημα της απόλαυσης.

Ο καθηγητής νευροχειρουργικής Tipu Aziz, από την Οξφόρδη είχε ένα βαρύ περιστατικό με μια κοπέλα που έπασχε από ανορεξία. Εξήγησε λοιπόν τι θα έκανε στον εγκέφαλο της και οι γονείς της αλλά και η ίδια είπαν το ναι. Στο χειρουργείο ο καθηγητής με την ομάδα τους, εισχώρησαν βαθιά μέσα στον εγκέφαλο στην περιοχή του επικλινούς πυρήνα. Μια περιοχή που θεωρείται ότι ενεργοποιεί το αίσθημα της τόνωσης και της απόλαυσης στον άνθρωπο. Ο χειρουργός λοιπόν τοποθέτησε ηλεκτρόδια και άρχισε να διεγείρει το σημείο προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μετά την επέμβαση οι γιατροί μίλησαν για απόλυτη επιτυχία, όμως διευκρινίσαν πως μια τέτοια επέμβαση γίνεται μόνο σε έσχατες περιπτώσεις γιατί το να ανοίγουν τον εγκέφαλο μπορεί να έχει και άλλα δυσάρεστα αποτελέσματα. Η γιατρός και αυθεντία σε θέματα ανορεξίας στην Αγγλία δρ Rebecca Park, η οποία παρακολουθούσε την ασθενή και σε συνεργασία με τον δρ Aziz έκαναν την επέμβαση, είναι κατηγορηματική: «Μόνο σαν έσχατη λύση πρέπει να γίνεται η επέμβαση. Επι της ουσίας διεγείραμε την περιοχή και πλέον δεν θα νιώθει αηδία με την κάθε μπουκιά που θα τρώει, αλλά θα την απολαμβάνει»

anorex1

Η επέμβαση στοίχισε περίπου 28.000 ευρώ και ήταν σε πειραματικό στάδιο με τη συγκατάθεση των γονέων. Την ίδια στιγμή και στο Τορόντο του Καναδά 6 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο Western Hospital, με την ίδια μέθοδο.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η ανορεξία πρώτα από όλα είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα με σωματικές διαστάσεις και η θεραπεία της πρέπει να γίνεται και στο επίπεδο της ψυχοθεραπείας- ψυχιατρικής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ανορεξική έφηβη που έτρωγε μόνο 1 μήλο τη μέρα, μεταμορφώθηκε σε βασίλισσα της ομορφιάς- ΦΩΤΟ

Η ανορεξία είναι μια συνεχής μάχη σε όλη τη ζωή- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μήπως είστε βουλιμικό άτομο; διαβάστε ποια είναι τα σημάδια- τι είναι η βουλιμία;

Δείτε ποιοι διάσημοι είχαν κάποια ψυχική ασθένεια