Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 13:13

Δείτε τη νέα τεχνολογία, που θα σας διώξει το φόβο της βελόνας στις αιμοληψίες (video)

vein5Αν είστε από αυτούς που φοβάστε τις βελόνες – ίσως επειδή μπορεί να είχατε ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν στην προσπάθεια του νοσηλευτή να εντοπίσει τις φλέβες σας –  υπάρχει για σας μία καλή είδηση. Ο Ερυθρός Σταυρός της Αυστραλίας δημιούργησε μια νέα συσκευή ανίχνευσης που εντοπίζει εύκολα τις φλέβες σας, γλιτώνοντάς σας από την περιττή ταλαιπωρία των πολλαπλών τρυπημάτων, ώστε να βρεθεί η σωστή φλέβα κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας.

Η νέα τεχνολογία που εντοπίζει τις φλέβες με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο από τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, στο πλαίσιο μελέτης, ώστε να αποδειχθεί εάν η χρήση μίας συσκευής που εντοπίζει εύκολα τις φλέβες θα μπορούσε να μειώσει το άγχος των αιμοδοτών για την αιμοληψία. Οι επιστήμονες μάλιστα ελπίζουν ότι με τη χρήση αυτής της νέας συσκευής θα μπορούσαν να αυξηθούν θεαματικά στο μέλλον οι δωρητές αίματος και θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αίμα, παγκοσμίως.

vein3Η συσκευή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της απεικόνισης της φλέβας, προβάλλει καθαρή την εικόνα της φλέβας στο βραχίονα του ασθενή, με υπέρυθρες ακτίνες. Πώς γίνεται αυτό; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φλέβες, οι οποίες μεταφέρουν άφθονη οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη, απορροφούν το υπέρυθρο φως που εκπέμπεται από το μηχάνημα, δίνοντας στις φλέβες του δότη, ένα λαμπερό πράσινο φως. Η συσκευή έχει ειδικές ρυθμίσεις ώστε να προβάλει την εικόνα της φλέβας στο δέρμα του οποιουδήποτε δότη και μάλιστα και σε άλλα σημεία του σώματος, όχι μόνο στον βραχίονα.

Για τη έρευνα επιστρατεύτηκαν σχεδόν 300 αιμοδότες την πρώτη φορά, καθώς και 600 ακόμη στη συνέχεια, ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

vein2«Αυτή τη στιγμή απλά δοκιμάζουμε μία νέα τεχνολογία, ώστε να ανακαλύψουμε την αποτελεσματικότητά της και να δούμε τι σκέφτονται γι’αυτό οι ίδιοι οι δωρητές, εάν δηλαδή αυτή η συσκευή απεικόνισης βελτιώνει την εμπειρία τους με οποιοδήποτε τρόπο», λέει η Angela King, μία από τους ερευνητές της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας της Αυστραλίας.

Το προσωπικό που χρησιμοποίησε τη μέθοδο ανακάλυψε σε πρώτη φάση, ότι το μηχάνημα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, όταν η φλέβα του ασθενή είναι μη ορατή με γυμνό μάτι. Αν το μηχάνημα αποδειχθεί τελικά αποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα, τότε μπορεί να καθιερωθεί η χρήση του σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι επιστήμονες του Ερυθρού Σταυρού ελπίζουν τόσο να διατηρήσουν τους υπάρχοντες αιμοδότες τους, αλλά και να τους αυξήσουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν σε συνέδριο που θα γίνει τους επόμενους μήνες στη Φιλαδέλφεια.

Δείτε το βίντεο με το πείραμα σε ασθενείς: 

Πηγή : techtimes.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελέγξτε το θυρεοειδή σας μόνοι στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα θερμόμετρο!

Διαβάστε τι μπορεί να μας συμβεί όταν κοιμόμαστε σε κρύο δωμάτιο.

Η ιστορία της γυναίκας που ερωτεύτηκε και έκανε έρωτα με ένα… δέντρο

Ποιό είναι το ισχυρότερο φυσικό αντιβιοτικό, χωρίς χημικές παρενέργειες;