Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 19:45

Διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε αν φάτε ξαναζεσταμένο ρύζι

safety of cooked rice www.cookingforhealth.bizΕίναι επιβεβλημένο στις μέρες μας λόγω οικονομικής κρίσης να ξαναζεσταίνουμε φαγητό προηγούμενης ημέρας που μας έχει περισσέψει ή να αξιοποιούμε τα περισσεύματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όμως ότι από την κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιού μπορεί να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση.

Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Όταν το ρύζι μαγειρεύεται, μερικά από τα σπόρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν. Εάν το ρύζι αφεθεί αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και μπορεί να παράγουν τοξίνες (δηλητήρια), που προκαλούν εμετό ή διάρροια. Όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Αν καταναλώσετε ρύζι με βακτήρια θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης δηλαδή εμετό ή διάρροια από 1-5 ώρες αργότερα. Τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και δεν διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες.

 

RijstΣυμβουλές για σερβίρισμα με ασφάλεια

- Ιδανικά σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα

- Εάν αυτό είναι αδύνατον, βάλτε το ρύζι στο ψυγείο μετά από μία ώρα ή αμέσως μόλις κρυώσει.

- Κρατήστε το ρύζι στο ψυγείο για μία ημέρα το πολύ.

- Πάντα να ζεσταίνετε μέχρι το σημείο που θα βγάζει καυτό ατμό.

- Απαγορεύεται να το αναθερμάνουμε περισσότερο από μία φορά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Διαβάστε ποιο φαγητό εθίζει και θες να το φας και να το ξαναφάς

Κινόα: Μάθε περισσότερα για τη νόστιμη σούπερ τροφή που θυμίζει ρύζι

Γιαπωνέζικο μυστικό ομορφιάς:Φυσική μάσκα που αφαιρεί χρόνια από το πρόσωπό σας

Τι μπορεί να πάθουμε εάν φιλάμε τον σκύλο μας στο στόμα