Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 8:02

Υπάρχουν οι Μεγαλοπόδαροι; τα γνωστά Γέτι; Που ζουν; Τι έδειξαν τα αποτελέσματα DNA;

σπάνια αναπαράσταση της Ζάνα

σπάνια αναπαράσταση της Ζάνα

Επιστήμονες βρήκαν τα οστά από έναν άνθρωπο που έζησε τον 19ο αιώνα και τα οποία είχαν υπερβολικά μεγάλο μέγεθος, δίχως να παρουσιάζουν όμως ενδείξεις από κάποια δυσπλασία. Κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μια γυναίκα με μεγάλο μέγεθος. Τα οστά βρέθηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας, στον Καύκασο.

 yeti3

Από την άλλη οι θρύλοι στην περιοχή του Καυκάσου, που είναι γεμάτο δάση και πιο ψηλά, χιόνι, μιλούσαν για την ύπαρξη της Ζάνα. Ενός πλάσματος που έμοιαζε με τεράστιο πίθηκο και το οποίο είχε υπερφυσική δύναμη και ταχύτητα. Ο καθηγητής γενετικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Bryan Sykes, βρέθηκε στην περιοχή, πήρα κάποια οστά στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του πανεπιστημίου και ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία σε απομακρυσμένα χωριά να ακούσει για τον θρύλο της Ζάνα.

 

ο καθηγητής Sykes

ο καθηγητής Sykes

«τα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάναμε στο DNA των οστών» θα πει ο καθηγητής, «δείχνουν ότι πράγματι πρόκειται για άνθρωπο γένους θηλυκού, με υπερβολικά τεράστιες διαστάσεις για την εποχή. Ξεπερνούσε τα 2 μέτρα και 5 εκατοστά, αλλά είναι η γενικότερη δομή των οστών που δείχνουν πως είχε και κάποιες ιδιομορφίες. Όπως για παράδειγμα στο τρέξιμο θα έσκαγε ένα άλογο, ενώ θα μπορούσε να πηδάει με ευκολία σε μήκος τα 6 με 7 μέτρα. Ήταν κάτι σαν ανθρωποπίθηκος»

 

έζησε στις σκληρές συνθήκες του Καυκάσου

έζησε στις σκληρές συνθήκες του Καυκάσου

Οι μύθοι της περιοχής περιγράφουν τη Ζάνα σαν μια γυναίκα παγιδευμένη στα δάση του Καυκάσου, καλυμμένη στο κορμί και το πρόσωπο με πυρόξανθες τρίχες, που δεν πείραζε κανένα, τρόμαζε όμως τους πάντες. Ένας μύθος λέει πως ο τοπικός άρχοντας του Οτσαμτσίρ, διοργάνωσε το κυνήγι της μαζί με μια πάνοπλη ομάδα Ρώσων κυνηγών. Την εντόπισαν στις παρυφές του δάσους και την αιχμαλώτισαν. Ο άρχοντας την πήρε στο τεραστίων διαστάσεων κτήμα του στην περιοχή Τκχίκα και την εξημέρωσε.

 

το κυνήγι της Ζάνα

το κυνήγι της Ζάνα

Την εξημέρωσε τρόπος του λέγειν, αφού την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα βαθύ χαντάκι γεμάτο μακριά καρφιά στους τοίχους, μέχρι να σταματήσει να έχει συμπεριφορά πιθήκου. Τελικά τα κατάφερε. Η Ζάνα εξημερώθηκε και όχι μόνο, αλλά με κάποιο τρόπο απέκτησε και απογόνους. Οι οποίοι ακόμη και σήμερα έχουν όλοι τα χαρακτηριστικά της. Ο γενετιστής από την Οξφόρδη πήρε δείγμα σάλιου από 6 από αυτούς και επιβεβαιώθηκε ότι έχουν σχέση με τη Ζάνα.

 

απόγονοι της Ζάνα

απόγονοι της Ζάνα

yeti9

Το 1996 ένας Ρώσος ανθρωπολόγος που είχε ψάξει για τον μύθο του Γέτι στη περιοχή είχε γράψει σχετικά: «εκείνο που σε τρόμαζε στη Ζάνα, όπως λένε οι κάτοικοι, ήταν το βλέμμα της…» Το DNA, έδειξε ότι η Ζάνα έχει 100% αφρικανικά χαρακτηριστικά και πλέον εικάζουν πως επρόκειτο για κάποια σκλάβα που έφεραν Οθωμανοί από την Αφρική για κάποιο τσίρκο της εποχής, η οποία ξέφυγε και βρέθηκε στον Καύκασο, όπου ζούσε σαν αγρίμι.

η μελέτη του καθηγητή της Οξφόρδης

η μελέτη του καθηγητή της Οξφόρδης

 yeti5

Ο καθηγητής Bryan Sykes, όμως με άρθρο του που δημοσιεύτηκε και στο TIME, αντικρούει την εκδοχή αυτή και μιλάει για μια φυλή που βρέθηκε από την Αφρική στον Καύκασο πριν από 100.000 χρόνια και επιβίωσε στο βουνό. Στη Ρωσία πάντως συνεχίζουν να μιλούν για τον θρύλο των Almasty, ή των Γιέτι, όπως τους ξέρουμε όλοι…

αναπαράσταση της φυλής της Ζάνα που βρέθηκε από την Αφρική στη Ρωσία πριν από 100.000 χρόνια

αναπαράσταση της φυλής της Ζάνα που βρέθηκε από την Αφρική στη Ρωσία πριν από 100.000 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε αν φάτε ξαναζεσταμένο ρύζι

Η συγκινητική ιστορία του νεογέννητου δίχως μάτια

Ζούσε με ένα «γιγαντιαίο βραστό αυγό» να του πιέζει την ουροδόχο κύστη για 20 χρόνια ΦΩΤΟ

Αυτό είναι το θηλαστικό με το μεγαλύτερο γεννητικό όργανο στον πλανήτη- σπάνιο video