Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 4:12

Προσοχή στα εγκαύματα τις ημέρες του Πάσχα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το βράδυ, στην Ανάσταση τα μαλλιά της μπροστινής μας πάρουν φωτιά από κάποια λαμπάδα, ενός απρόσεκτου; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν αφηρημένοι αγγίξουμε την καυτή σούβλα, την ώρα που ψήνεται το αρνάκι; Τι κάνουμε όταν πάθουμε εγκαύματα αυτές τις ημέρες του Πάσχα;

Έγκαυμα είναι η καταστροφή του δέρματος ή των υποκειμένων ιστών που οφείλεται στην επίδραση θερμότητας, ηλεκτρικού ρεύματος, χημικής ουσίας ή ακτινοβολίας. Συχνά όμως το έγκαυμα είναι τόσο ισχυρό που προκαλεί την καταστροφή του δέρματος και την αχρήστευση των ιστών. Τα εγκαύματα διαχωρίζονται σε Πρώτου, Δευτέρου και Τρίτου βαθμού. Τα εγκαύματα Πρώτου βαθμού είναι τα ελαφρύτερα και του Τρίτου τα βαρύτερα και τα χειρότερα γιατί ομιλούμε για ολοκληρωτική καταστροφή.

souvla6

Οι βασικές αρχές αντιμετώπισης ενός εγκαύματος είναι οι ίδιες, αλλά σε κάθε περίπτωση και ειδικά όταν το έγκαυμα είναι βαρύ, πρέπει αμέσως να μεταβούμε σε νοσοκομείο. Οι πρώτες βοήθειες λοιπόν αμέσως μόλις κάποιος καεί είναι:

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε αφηρημένοι και εκεί που το αρνάκι γυρίζει και ψήνεται στη σούβλα, εμείς πιάνουμε το πυρακτωμένο μέταλλο. Ο πόνος είναι αφόρητος. Πρέπει αμέσως να ρίξουμε νερό τουλάχιστον για ένα 20λεπτο και μετά να χορηγήσουμε κάποιο αναλγητικό ή κορτιζονούχα κρέμα.

souvla5

Δεν θα πρέπει την πληγή από το έγκαυμα να την καλύψουμε με κάποια γάζα. Καλό είναι πάντα το τραύμα από έγκαυμα να είναι ανοιχτό και κάθε ένα 6ωρο περίπου, να τοποθετούμε αλοιφές και αντισηπτικά. Εάν η ζημιά έχει γίνει σε κάποιο άκρο (πόδι, χέρι) και προκειμένου να αποφύγουμε το οίδημα προτείνεται, το μέλος να είναι σε υψηλότερη θέση.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι αναφερόμαστε σε πρώτες βοήθειες και σε ελαφριές περιπτώσεις. Σε βαρύτερα περιστατικά, είναι απαραίτητο να μεταβούμε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο Ιησούς ήταν λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα μ.Χ

Πόσα αυγά μπορούμε άφοβα, να τρώμε την εβδομάδα;

Απλοί κανόνες διατροφικής συμπεριφοράς για το Πασχαλινό Τραπέζι

Γιατροί και θεραπευτές από όλο τον κόσμο- Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ