Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 13:58

Όταν ο Βρούτος δολοφονούσε τον Ιούλιο Καίσαρα, εκείνος είχε ήδη υποστεί εγκεφαλικό

ceasar4

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν στηριζόμενοι στα γραπτά του βιογράφου του, Πλουτάρχου, ότι ο Ιούλιος Καίσαρας, είχε συχνά κρίσεις επιληψίας. Μια νέα Βρετανική έρευνα όμως ανατρέπει τα δεδομένα αιώνων. Ο Ιούλιος Καίσαρας δεν ήταν επιληπτικός, αλλά είχε υποστεί πολλά μικρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Francesco Gallasi, μελέτησαν επί μακρόν, όπως αναγράφονται στις πηγές (Ελληνικές αλλά φυσικά και Ρωμαϊκές), τα συμπτώματα που παρουσίαζε ο Ιούλιος Καίσαρας. Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν ότι ο Ιούλιος Καίσαρας κατά πάσα πιθανότητα είχε υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά, κάτι που εξηγεί την κάκιστη σωματική και ψυχική κατάσταση της υγείας του. Διαπιστώσαν επίσης ότι δεν τυραννιόταν από επιληπτικές κρίσης.

ceasar5

Στα κείμενα- πηγές αναφέρεται ότι ο κυρίαρχος του τότε κόσμου, βασανιζόταν από ζαλάδες, έντονους ιλίγγους, μούδιασμα των άκρων ενώ είναι χαρακτηριστικό πώς στη μάχη της Θάψου, το 46 πΧ, ο Γάιος Ιούλιος Κάισαρας, κατάρρευσε ξαφνικά, στο πεδίο της μάχης, δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του και χρειάστηκε να τον απομακρύνει η προσωπική του φρουρά.

Ο καθηγητής νευρολογίας Gallasi τόνισε: «όλα τα συμπτώματα που παρουσίαζε ο Ιούλιος Καίσαρας μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως είχε πάθει πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά. Η ιδέα πως ήταν επιληπτικός, δεν τεκμηριώνεται»

Την άποψη περί εγκεφαλικών ενισχύει και το γεγονός ότι προς το τέλος της ζωής του εμφάνισε κατάθλιψη και στοιχεία αλλοίωσης της προηγούμενης προσωπικότητάς του, συμπτώματα δηλαδή που εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

 ceasar2

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ (Gaius Iulius Caesar) γεννήθηκε το 100 π.Χ. και δολοφονήθηκε στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. ήταν Ρωμαίος στρατηγός, πολιτικός, ύπατος αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας της λατινικής πεζογραφίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και την άνοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μέγας στρατηγός και χαρισματικός πολιτικός, άλλαξε τη μορφή του πολιτεύματος της Ρώμης ενώ με τις κατακτήσεις του έβαλε τις βάσεις της εξέλιξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

 ceasar3

Η δολοφονία και ο τρόπος που εκείνη έγινε συγκλόνισαν την τότε πρωτεύουσα του κόσμου, που ήταν η Ρώμη. Ο Ιούλιος κατευθύνθηκε στη σύγκλητο. Τότε οι συνωμότες τον περικύκλωσαν προφασιζόμενοι ικεσίες για την ανάκληση του εξόριστου αδελφού του Τίλλιου Κίμβρου. Ο Καίσαρ αρνούνταν σε έντονο ύφος και τότε ο Κίμβρος του τράβηξε προς τα κάτω την τήβεννο. Ήταν το σύνθημα. Το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε στον αυχένα αλλά η πληγή δεν ήταν σοβαρή. Ο Καίσαρ προσπάθησε ν’ αντισταθεί αλλά όπου κι αν στρεφόταν έβλεπε τα γυμνά σπαθιά των συνωμοτών, ενώ οι άλλοι συγκλητικοί παρακολουθούσαν με βουβή φρίκη. Τον χτύπησαν όλοι για να έχουν όλοι συμμετοχή στον φόνο, κι όταν είδε και τον Βρούτο να ορμά εναντίον του είπε «Και συ, τέκνον;» και σκέπασε το κεφάλι του με την τήβεννο. Δέχτηκε είκοσι τρία χτυπήματα και κατέρρευσε στη βάση του αγάλματος του Πομπήιου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο άνδρας με τους 100 οργασμούς ημερησίως- βιώνει απίστευτο βασανιστήριο

Δείτε τι βρήκαν οι γιατροί στο λαιμό ενός 11χρονου παιδιού

Μην χρησιμοποιείτε πινέλα make up άλλων- Διαβάστε πως μια 27χρονη έμεινε ανάπηρη

Αυτά είναι ίσως τα πιο αηδιαστικά γλυκά του κόσμου- είναι εμπνευσμένα από την ιατρική