Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 18:01

Μη πιστοποιημένοι νοσηλευτές παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, καταγγέλει η ΕΝΕ

nursseΒαφτίζουν «Νοσηλευτές» απόφοιτους Σχολής του Ερυθρού Σταυρού, σχολή η οποία δεν υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Παιδείας και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την Πολιτεία. Αυτό καταγγέλουν τα μέλη της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, καθώς με νόμο του 2014 οι απόφοιτοι αυτοί αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος νοσηλεύτριας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΕΝΕ λέει χαρακτηριστικά: « Μη πιστοποιημένοι επαγγελματίες χειρίζονται τις τύχες χιλιάδων ασθενών.  Όπως αναφέρεται σε νόμο του 2014 (άρθρο 50 του Νόμου 4305/2014) «οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τετραετούς φοίτησης), οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Νοσηλεύτριας». Λίγο αργότερα ακολούθησε μια εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας η οποία αναφέρει ότι οι παραπάνω απόφοιτοι αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος άνευ προηγούμενης εγγραφής στα μητρώα της ΕΝΕ».

Μιλώντας στο In Vitro Magazine, ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης λέει: «Αναμφίβολα βρισκόμαστε ενώπιον μια σειράς χαριστικών διατάξεων υπέρ μιας συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων. Κατά παράβαση και ευθεία παράκαμψη πλήθους διατάξεων και κανόνων, ο πρώην Υπουργός Υγείας προσέφερε ή άλλως δώρισε απλόχερα την άδεια ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος σε πρόσωπα που δεν φέρουν καν τον επαγγελματικό τίτλο του νοσηλευτή !» Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο παρελθόν οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής είχαν επιχειρήσει ξανά δια της δικαστικής οδού να αναγορευτούν σε νοσηλευτές, πλην όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ηχηρό ΟΧΙ του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις αριθμ. 4813/1995 και 1102/2008).

Όπως υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας «Το σκεπτικό των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων στηρίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του Νοσηλευτή αν δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΕΝΕ και αν δεν ακολουθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απ’ αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι απόφοιτοι της μη αναγνωρισμένης σχολής του Ερυθρού Σταυρού».

Ενόψει των ανωτέρω η ΕΝΕ αποφάσισε να αντιδράσει έναντι του «ευτελισμού του νοσηλευτικού επαγγέλματος», προσφεύγοντας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ευελπιστώντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα ακολουθήσει την πεπατημένη, η ΕΝΕ δηλώνει ότι «θα συνεχίσει να αντιμάχεται κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και απονομής των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

«Η προσπάθεια αυτή της ΕΝΕ αποτελεί το ελάχιστο χρέος της απέναντι στη Νοσηλευτική Επιστήμη και στο υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας, που τίθεται σε προφανή κίνδυνο με αντίστοιχες απερίσκεπτες ενέργειες των όποιων κυβερνώντων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΕ.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τεράστια ανάγκη για πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία, λέει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ-ΕΣΥ

«Μύθοι και αλήθειες για την ειδικότητα των νοσηλευτών». Τί καταγγέλει η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Αμυγδαλές και κρεατάκια: Ποιά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση; Πότε χειρουργείο;

Τί γνωρίζετε για την ακτινική κεράτωση, τη συχνότερη προκαρκινική βλάβη του δέρματος;