Πέμπτη 20, Οκτωβρίου 2016 23:19

Νίκησαν τον καρκίνο και μετατρέψανε καρκινικά κύτταρα ξανά σε φυσιολογικά

chemo2

Η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Πάμελας Ίτκιν-Ανσάρι του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Sanford-Burnham της Καλιφόρνια, κατάφερε ουσιαστικά να επαναπρογραμματίσει καρκινικά κύτταρα από το πάγκρεας και να τα μετατρέψει εκ νέου σε φυσιολογικά, στην υγιή δηλαδή κατάσταση που βρίσκονταν πριν προσβληθούν από τον καρκίνο.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος, ξανά σε φυσιολογικά. Πρόκειται για μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία, αν και σε αρχικό ακόμη στάδιο, αφήνει πολλές μελλοντικές θεραπευτικές υποσχέσεις για τον «σιωπηλό» και επιθετικό καρκίνο του παγκρέατος.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν μέσα στα καρκινικά κύτταρα την πρωτεΐνη Ε47, η οποία ουσιαστικά ελέγχει την ανάπτυξη των κυττάρων. Ύστερα από λίγο ο καρκίνος στα κύτταρα αυτά σταμάτησε να αναπτύσσεται και εν συνεχεία τα κύτταρα έγιναν υγιή. Τα πειράματα έγιναν όλα σε ποντίκια, αλλά τα αποτελέσματα τους είναι άκρως ενθαρρυντικά ειδικά όταν μιλάμε για τον καρκίνο στο πάγκρεας, που έχει χαρακτηριστεί σαν ο «ύπουλος δολοφόνος». Ο καρκίνος στο συγκεκριμένο σημείο αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με τους κλασσικούς τρόπους (χημειοθεραπεία) ενώ το προσδόκιμο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό και δεν φτάνει καν ούτε τον ένα χρόνο.

«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι η υπερ-έκφραση ενός μόνο γονιδίου μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα καρκινογένεσης των κυττάρων του παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος και να τα επαναπρογραμματίσει, ώστε να επιστρέψουν στην αρχική φυσιολογική κατάστασή τους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Ίτκιν-Ανσάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που κατατροπώνει τα καρκινικά κύτταρα

Γιατί ο καρκίνος χτυπά περισσότερο τις παχύσαρκες γυναίκες;

Δείτε σε φωτογραφίες, πώς πρωτοεμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος

Πότε η «ελιά» είναι καρκινικός σπίλος; Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν εξέταση;