Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 2:58

Δείτε 3 συμπτώματα, που μπορεί να κρύβουν πρόβλημα στους νεφρούς

kidney2Οι νεφροί βοηθούν στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων υλικών και αποβλήτων, ενώ ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης. Δηλαδή, χρησιμεύουν κατά κάποιον τρόπο, ως ένα φίλτρο που επιφέρει βιολογική ισορροπία στο σώμα.

Επίσης ενεργοποιούν την ερυθροποιητίνη, η οποία χρησιμοποιείται για να διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι νεφροί είναι ένα ζωτικό όργανο του σώματος και η ζημιά που μπορεί να υποστούν μπορεί να είναι επιζήμια για τη γενικότερη λειτουργία του σώματος.

Δείτε λοιπόν κάποια συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν βλάβη στους νεφρούς και που θα πρέπει να σας ευαισθητοποιήσουν για να επισκεφθείτε το γιατρό σας: 

Μειωμένη παραγωγή ούρων

kidney2.jpg7Ενα από τα πρώτα σημάδια ότι υπάρχει κάποια νεφρική βλάβη είναι η μειωμένη παραγωγή ούρων. Ενώ τα ούρα μειώνονται, υπάρχει μια αυξημένη συχνότητα ούρησης. Η περιεκτικότητα των ούρων μπορεί επίσης να τα κάνει να φαίνονται σκούρα κίτρινα, κάτι που δείχνει πως συμπυκνώνονται ή μπορεί να έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, κάτι που υποδηλώνει παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περαιτέρω ανάλυση των ούρων μπορεί να γίνει από έναν γιατρό για να δείξει τυχόν άλλα χημικά περιεχόμενα στα ούρα που θα επιτρέψουν την διάγνωση της νόσου. Περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα, δείχνει πως οι δυνατότητες φιλτραρίσματος των νεφρών έχουν καταστραφεί.

Αύξηση κοιλιακού βάρους, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός

Με τη συσσώρευση της παραγωγής αποβλήτων στο σώμα, υπάρχει μια εμφανής αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά στην κοιλιακή χώρα, που οφείλεται στην περίσσεια υγρού. Υπάρχει, επίσης, ορατή διόγκωση στα χέρια, τα πόδια και γύρω από τα kidney2.jpg3μάτια. Υπάρχει πόνος αισθητός στην κοιλιά, στην περιοχή του πλευρού. Υπάρχει ακόμα μια συσσώρευση περιεκτικότητας σε νάτριο, που τραβά το νερό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ενα άτομο με νεφρική βλάβη αναπτύσσει μέτρια έως σοβαρή υπέρταση 

Το σώμα διασπά τις πρωτεΐνες για να σχηματίσουν ουρία που κανονικά τα νεφρά την φιλτράρουν προς τα έξω κι έτσι η βλάβη στον νεφρό θα οδηγήσει σε συσσώρευση ουρίας που μετατρέπεται σε αμμωνία. Αυξημένα επίπεδα αμμωνίας είναι τοξικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν υπνηλία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα.

Λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης υγρού στο αίμα, η καρδιά καλείται να δουλέψει παραπάνω με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός. Ενα άτομο με νεφρική βλάβη θα παρατηρήσει πως η καρδιά του χτυπάει πιο γρήγορα από το κανονικό.

Τί μπορεί να προκαλέσει μια Χρόνια βλάβη στους νεφρούς ;

Η αρχική νεφρική βλάβη μπορεί να περάσει απαρατήρητη μέχρις ότου τα συμπτώματα γίνουν εμφανή στα χρόνια στάδια. Η ερυθροποιητίνη που γίνεται στα νεφρά είναι μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χρόνια βλάβη των νεφρών θα μειώσει τελικά την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και θα οδηγήσει σε αναιμία. Αυτό προκαλεί έναν κιτρινωπό αποχρωματισμό στα μάτια και μια χλωμή εμφάνιση του δέρματος.

Δεδομένου ότι τα νεφρά ασχολούνται επίσης με την παραγωγή βιταμίνης D, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ουρολοίμωξη: «Αθώα» αλλά επώδυνη. Τί να κάνετε για να μην υποφέρετε;

Επικίνδυνη για την υγεία η ολική αποτρίχωση στο μπικίνι (brazilian)

Το πώς μυρίζει η ανάσα σας μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας ΛΙΣΤΑ

Προλάβετε και αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τα κονδυλώματα