Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 19:21

Δείτε για ποιους λόγους η άσκηση μας βοηθά να είμαστε ψυχικά υγιείς

exercise.jpg2Το πρόβλημα των ψυχολογικών προβλημάτων σε αριθμούς

Περίπου 450 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποφέρουν από ασθένειες ψυχικής υγείας.  Ένας στους τέσσερις θα αναπτύξει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 17% των ατόμων, ετησίως, αντιμετωπίζουν προβλήματα στρες και άγχους. Το 5 με 10% του πληθυσμού, των ανεπτυγμένων χωρών, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη αποτελεί την 4η σε συχνότητα παγκόσμια ασθένεια, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται να αποτελέσει τη 2η αιτία πρόκλησης μειονεξιών και αναπηριών παγκοσμίως.

 Συνηθισμένα ψυχολογικά προβλήματα είναι : η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι ενοχές, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η παραίτηση από κοινωνικές σχέσεις, οι διάφορες διαταραχές: διατροφικές, προβλήματα στον ύπνο κ.α.

 Επίδραση της άσκησης στην ψυχική υγεία

Στη σύγχρονη εποχή με τους έντονους ρυθμούς της ζωής, όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από την ψυχολογική πίεση που συχνά μας ταλαιπωρεί. Το περπάτημα, η βόλτα στο πάρκο, η γυμναστική, το ποδήλατο, και γενικότερα η συμμετοχή σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, μπορούν να ενισχύσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

«Η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία και για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του ατόμου». 

Πιο συγκεκριμένα με τη συστηματική άσκηση το άτομο:

- Να αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα και πιο ήρεμα ότι του δημιουργεί θυμό, σύγχυση, άγχος, φόβο και στρες,

exercise.jpg17- Να έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη, αλλά και την αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά αν του παρουσιασθεί,

- Να έχει θετική διάθεση, ευχάριστα συναισθήματα και ψυχική ευεξία,

- Να εργάζεται πιο αποδοτικά (σωματικά και πνευματικά), κουράζεται λιγότερο, και κοιμάται καλύτερα,

- Να εκτιμά και έχει πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του και

- Να αποκτά υγιεινές συνήθειες αποφεύγοντας καταχρήσεις και εξαρτήσεις.

Πιθανοί βιολογικοί μηχανισμοί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Θερμογένεση

exercise.jpg12Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης σχετίζονται με αυξημένη κεντρική & περιφερική, νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και μείωση της μυϊκής διαστολής. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές βελτιώνουν τη διάθεση (π.χ. μειώνοντας το περιστασιακό άγχος).

Μονοαμίνες

Νευροδιαβιβαστές που περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και την επινεφρίνη. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Πιθανόν η άσκηση να μεταβάλει (θετικά) τη διάθεση επηρεάζοντας κάποια από τις παραπάνω ορμόνες- νευροδιαβιβαστές.

Ενδορφίνες

Νευροδιαβιβαστές που περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και την επινεφρίνη. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της κατάθλιψης. exercise.jpg14Πιθανόν η άσκηση να μεταβάλει (θετικά) τη διάθεση επηρεάζοντας κάποια από τις παραπάνω ορμόνες-νευροδιαβιβαστές.

Οι ενδορφίνες (β-ενδορφίνη, η εγκεφαλίνη) είναι χημικές ουσίες που παράγονται κυρίως στην περιοχή του εγκεφάλου, την υπόφυση και άλλους ιστούς του σώματος. Είναι φυσικά οπιοειδή που ενεργούν στη μείωση του πόνου και έχει βρεθεί ότι συνδέονται με το θετικό συναίσθημα. Τα επίπεδα ενδορφινών μετά από άσκηση αυξάνονται, προκαλώντας θετική αλλαγή διάθεσης και ψυχική ευεξία.

Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης σχετίζονται με αυξημένη κεντρική & περιφερική, νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και μείωση της μυϊκής διαστολής. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές βελτιώνουν τη διάθεση (π.χ. μειώνοντας το περιστασιακό άγχος).

(Raglin & Wilson, 2012)

Πιθανοί ψυχο-κοινωνικοί μηχανισμοί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Απόσπαση προσοχής

Η άσκηση – φυσική δραστηριότητα απομακρύνει το άτομο από το χώρο εργασίας ή άλλα στρεσογόνα περιβάλλοντα. Ένα άτομο δηλαδή αποφεύγει πιθανούς παράγοντες άγχους και συμμετέχει σε μια ευχάριστη δραστηριότητα.

exercise.jpg8Επίτευξη

Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα οξείας ή μακροχρόνιας άσκησης βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική υγεία μέσω της αύξησης της αυτοπεποίθησης και της αυτό-αποτελεσματικότητας.

Η άσκηση – φυσική δραστηριότητα απομακρύνει το άτομο από το χώρο εργασίας ή άλλα στρεσογόνα περιβάλλοντα. Ένα άτομο δηλαδή αποφεύγει πιθανούς παράγοντες άγχους και συμμετέχει σε μια ευχάριστη δραστηριότητα.

(Raglin & Wilson, 2012)

exercise.jpg9Οδηγίες πριν την έναρξη των προγραμμάτων άσκησης

Η ιατρική εξέταση, πριν τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, είναι απαραίτητη για την ασφαλή συμμετοχή των ασκούμενων στα προγράμματα άσκησης.

Η ιατρική εξέταση θα πρέπει επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα προγράμματα άσκησης πρέπει να σχεδιάζονται, να εφαρμόζονται και να καθοδηγούνται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ενημερώστε τους ασκούμενους, ότι σε περίπτωση που επιλέξουν να ασκηθούν μόνοι τους, πρέπει να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, χαμηλής έως μέτριας έντασης, κατάλληλες για την ηλικία και την επίκαιρη φυσική τους κατάσταση.

Μην περιμένετε να δείτε θεαματικά αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα. Θέστε εφικτούς στόχους. Ξεκινήστε με κάτι εύκολο και απλό και σταδιακά αυξήστε την επιβάρυνση.

Senior Couple Exercising In ParkΣημεία προσοχής

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση, και των πιο σοβαρών περιπτώσεων άγχους και κατάθλιψης.

Ωστόσο, σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άγχους & κατάθλιψης, συστήνεται ο συνδυασμός της άσκησης με  άλλες μορφές θεραπείας (π.χ. ομάδες συζήτησης, ομάδες αυτοβοήθειας ή άλλες ψυχολογικές θεραπείες), πάντα υπό την επίβλεψη ιατρού.

 

Αντενδείξεις για τη συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης

Δεν είναι εφικτό για όλες τις ομάδες των ασθενών να συμμετάσχουν σε όλα τα προγράμματα άσκησης. Η συμμετοχή των ασθενών στα προγράμματα άσκησης εξαρτάται από το είδος, τη βαρύτητα της πάθησης ή του επεισοδίου στο οποίο ο ασθενής βρίσκεται.

Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αποτελούν αντένδειξη για την άσκηση είναι:

exercise.jpg4 * Τα μείζονος βαρύτητας καταθλιπτικά επεισόδια, όπου πέραν της καταθλιπτικής διάθεσης συνοδεύονται από αυτοκτονικό ιδεασμό ή ψυχωτικής τάξης συμπτωματολογία.

* Οι διπολικοί ασθενείς με μανιακή εκτροπή (οξεία κατάσταση με έντονη ψυχοκινητική διέγερση και δυνητικά υψηλή επικινδυνότητα), ανάλογα βέβαια με τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας τους.

* Οι οξείες παρενέργειες που προκαλούνται από τη λήψη αντιψυχωσικών ή ηρεμιστικών φαρμάκων

 

Μελέτη : Άσκηση και ψυχική υγεία (2004)

Συγγραφική ομάδα:

Θεοδωράκης Γιάννης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

Ζουρμπάνος Νίκος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Διδάσκων ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

Χατζηγεωργιάδης Αντώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

Δημητρακόπουλος Στέφανος, Στρατιωτικός Ιατρός, Ψυχίατρος

Κρομμύδας Χαράλαμπος, Διδάσκων ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη : www.exerciseforhealth.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τι μας αδυνατίζει περισσότερο; Η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή;

Ποια είναι η θαυματουργή άσκηση – που έχει γίνει μόδα – για κάψιμο λίπους και επίπεδη κοιλιά ;

Απλή γυμναστική άσκηση προβλέπει πότε θα πεθάνετε- Δείτε ποια είναι

Η αερόβια άσκηση σώζει απ΄ το γλαύκωμα και την τύφλωση

Η φρικτή στιγμή που το μηχάνημα του γυμναστηρίου της σπάει και τα δυο της πόδια VIDEO