Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 20:21

Γνωρίζετε ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τη φαρμακευτική σας αγωγή;

Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ αν λαμβάνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα.

GrapefruitΣύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα περίπου το ένα δέκατο των Ευρωπαίων και το ένα πέμπτο των Αμερικανών πίνουν χυμό γκρέιπφρουτ για πρωινό, δηλαδή μια ώρα της ημέρας όπου πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν επίσης φάρμακα. Ο χυμός του γκρέιπφρουτ αλλά και ολόκληρο το φρούτο, αποδεικνύεται, ότι μπορεί να επηρεάσει κάποια φάρμακα. Αυτό συμβαίνει διότι το γκρέιπφρουτ περιέχει φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες μπλοκάρουν ένα ένζυμο που διασπά ορισμένα φάρμακα στο σώμα . Όταν το ένζυμο αφεθεί ανεξέλεγκτο, τα επίπεδα των φαρμάκων μπορεί να αυξήσουν τα τοξικά στο σώμα. Άλλα ξινά φρούτα όπως τα νεράντζια (πορτοκάλια Σεβίλλης) και το λάιμ μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Αντίθετα τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, μανταρίνια και τα λεμόνια, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Μην καταναλώνετε λοιπόν γκρέιπφρουτ εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, εκτός και αν συμβουλευτείτε το γιατρό σας:

 - Στατίνες (φάρμακα μειώσεως της χοληστερόλης): λοβαστατίνη (Mevacor), ατορβαστατίνη (Lipitor), σιμβαστατίνη (Zocor, Vytorin).

- Αντιισταμινικά: εβαστίνη.

- Αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (φάρμακα πίεσης του αίματος): νιτρενδιπίνη, φελοδιπίνη (Plendil), νιφεδιπίνη (Adalat, Procardia).

- Τα ψυχιατρικά φάρμακα: βουσπιρόνη (BuSpar), τριαζολάμη (Halcion), καρβαμαζεπίνη (Tegretol), διαζεπάμη (Valium), μιδαζολάμη (έμπειρα), η σερτραλίνη (Zoloft).

iStock_000010201819XSmall- Τα ανοσοκατασταλτικά: κυκλοσπορίνη (Neoral), tacrolimus (Prograf).

- H Μεθαδόνη

- Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία: σιλδεναφίλη (Viagra).

- Φάρμακα για τον HIV : σακουιναβίρη (Invirase)

- Αντιαρρυθμικά: αμιοδαρόνη (Cordarone)

 

Συμβουλή:

Όταν ξεκινάτε μια καινούργια φαρμακευτική αγωγή, είναι πάντα καλό να ρωτάτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για οποιεσδήποτε πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ άλλων φαρμάκων, τροφίμων ή συμπληρωμάτων που ήδη λαμβάνετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαγικές συμβουλές να ρίξετε ΤΩΡΑ τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα

Πώς να αφαιρέσετε εύκολα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας

19χρονη «βασίλισσα της ομορφιάς», πεθαίνει από λάθος φάρμακα- καίγεται το δέρμα της

Επανάσταση: Κρητικοί επιστήμονες έφτιαξαν ασπιρίνη κατά της γρίπης, με βάση το ελαιόλαδο!