Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 8:56

5η Μαΐου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Γνωρίζετε τί είναι;

AmeA.jpg9Τί γνωρίζετε για τον όρο «Ανεξάρτητη Διαβίωση»; Σε κάποιους μπορεί να λέει κάτι, ενώ τους περισσότερους ίσως και τίποτα.. Η Ανεξάρτητη Διαβίωση, λοιπόν, είναι ένας τρόπος για τα άτομα με αναπηρία να ζουν τη ζωή που δικαιούνται, τη ζωή που περιλαμβάνει όλα τα αυτονόητα που ισχύουν και για τους υπόλοιπους.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι τον όρο Ανεξάρτητη Διβίωση, ενώ τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου για περισσότερο από 3 δεκαετίες, οι άνθρωποι είναι γνώστες του όρου. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η ανάγκη για μεγαλύτερη διάδοση της έννοιας , και για το λόγο αυτό από πέρυσι ορίστηκε η 5η Μαϊου ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Η Ανεξάρτητη Διαβίωση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα την Ανεξάρτητη Διαβίωση ανέλαβε να εκπροσωπεί μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απαρτίζεται από ανθρώπους με βαριά αναπηρία. Βασικός σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση της ιδέας της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Α.Δ.) στην Ελλάδα, καθώς επίσης η προώθηση και εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), με ειδικότερη εστίαση στο άρθρο 19 της σχετικής σύμβασης του ΟΗΕ.

AmeA.jpg4Οι σκοποί και οι στόχοι του “i-living – Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος” θα υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών καθώς επίσης και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Α.Δ. (ENIL). Η ανάγκη σύστασης του οργανισμού προέκυψε από την έλλειψη ύπαρξης αντίστοιχου οργανισμού στην Ελλάδα.

 Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από την δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελεί τρόπο ζωής των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζούνε και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα.

Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται για τον ΑμεΑ η ίση συμμετοχή του στη ζωή, παρέχοντάς του τα μέσα ώστε να επιλέγει το που θα ζήσει και με ποιους, να μορφώνεται, να εργάζεται, να έχει σεξουαλική ζωή, να δημιουργεί οικογένεια, να ψυχαγωγείται, να αποφασίζει για τη καθημερινότητά του αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον του και τελικά να έχει τη ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται ο κάθε άνθρωπος.

Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι το κίνημα που βάζει στο επίκεντρο της ζωής του το ΑμεΑ και δείχνει την ποικιλότητα της κοινωνίας και την πληθώρα των αναγκών ώστε να διαβιούν αρμονικά όλοι οι άνθρωποι.

AmeA.jpg5Ευρωπαική Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαικής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, ο εορτασμός θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα από τον Οργανισμό «i-living».

Πρώτη φορά και στην Ελλάδα – Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα

Την ημέρα της 5ης Μαΐου, μέλη και φίλοι του Οργανισμού θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναζητώντας απ’ τους πολίτες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο “Ανεξάρτητη Διαβίωση”.

Συγκεκριμένα, η δράση θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή και στη Δράμα. Περαστικοί, πολίτες κάθε ηλικίας, θα καλούνται –αν θέλουν- να συμπληρώσουν σε ένα χαρτί τι είναι για τους ίδιους η «ανεξάρτητη διαβίωση», να συμπληρώσουν δηλαδή τη φράση «Ανεξάρτητη διαβίωση είναι….».

AmeA3Το αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεών τους θα παρουσιαστεί σε ένα βίντεο που θα συνθέτει αυτό το πρωτότυπο «παζλ»… Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και ένα φυλλάδιο, το οποίο θα εξηγεί τη φιλοσοφία και τις διεκδικήσεις του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Η δική σου συμβολή

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Σκοπός είναι να εδραιωθεί και στη χώρα μας αυτή η Ευρωπαϊκή Ημέρα και να αναδειχθεί η ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Για αυτό και χρειαζεται να διαδοθεί η ύπαρξη αυτής της Ημέρας σε όσους περισσότερο γίνεται ώστε να μάθουν την ουσία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες που θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων, την ημέρα Α.Δ. μπορείτε να βρείτε στα:

www.facebook.com/gr.iliving

twitter: @ilivinggreece

iliving.greece@gmail.com

AmeA Το Δ/Σ του «i-living» :

Στυλιανός Κυμπουρόπουλος (Πρόεδρος)

Μαριάννα Διαμαντοπούλου (Αντιπρόεδρος)

Δημήτριος Καραναστάσης (Ταμίας)

Αντωνία Τρικαλιώτη (Γενικός Γραμματέας)

Καμίλ Γκουνγκόρ (Εταίρος)

Ευαγγελία Λαμπάρα (Εταίρος)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Δείτε το αυτοκίνητο αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία VIDEO

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία : Οταν δεν έχεις πρόσβαση στη ΖΩΗ

Τί προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρία (Α)

Είναι ανάπηροι και δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν γυμνοί- ΦΩΤΟ