Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 7:08

Γιατί δεν γελάμε, όταν γαργαλάμε τον εαυτό μας;

gargalito.jpg4Ισως κάποιοι να έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν μας γαργαλάει κάποιος γελάμε, ενώ όταν γαργαλάμε μόνοι μας τον εαυτό μας, αυτό δεν μας προκαλεί καμία αντίδραση.  

Το γαργαλητό προκαλεί ένταση στους περισσότερους από μας. Αυτή η ένταση μπορεί να μεταφραστεί ως αίσθημα ενόχλησης λόγω της φυσικής σωματικής επαφής, ή ως έλλειψη ελέγχου για το τι μας συμβαίνει, ή ως φόβος για το αν το αποτέλεσμα θα είναι όντως γαργαλητό ή πόνος.Εάν, λοιπόν, κάποιος μας γαργαλούσε και καταφέρναμε να παραμείνουμε ήρεμοι, αυτό δεν θα είχε καμιά επιρροή πάνω μας. Φυσικά, θα ήταν δύσκολο να παραμείνουμε χαλαροί, επειδή το γαργαλητό μας προκαλεί την ένταση του αγνώστου αγγίγματος.

Όταν προσπαθούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας, όμως, ελέγχουμε πλήρως την κατάσταση. Δεν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία έντασης gargalito.jpg2και συνεπώς δεν προκύπτει καμιά αντίδραση. Το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή έλλειψη αντίδρασης, θα παρατηρηθεί αν κλείσουμε τα μάτια, αναπνεύσουμε ήρεμα και καταφέρουμε να ηρεμήσουμε την επόμενη φορα που κάποιος αποπειραθεί να μας γαργαλήσει.

Το γέλιο που συχνά συνοδεύει το γαργαλητό, είναι το αποτέλεσμα μιας ήπιας κατάστασης πανικού στην οποία βρισκόμαστε. Αυτού του είδους η αντίδραση είναι ανακόλουθη με τη θεωρία της «επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοσμένου», εφόσον ο πανικός μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο ευάλωτοι. Αλλά όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις μας σε διάφορες καταστάσεις δεν είναι πάντα οι πλέον αναμενόμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :