Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 18:01

Τι κινδυνεύουν να πάθουν οι αστροναύτες όταν βρίσκονται στο διάστημα;

astr1

Σε λίγα χρόνια το να πάμε στο Άρη, ή σε κάποιον άλλο πλανήτη πιο μακρινό από τη σελήνη, θα είναι θέμα ρουτίνας. Όμως σύμφωνα με νέα επιστημονική ιατρική μελέτη, οι αστροναύτες που θα πραγματοποιούν αυτά τα ταξίδια και θα μένουν εκτεθειμένοι περισσότερο στην κοσμική ακτινοβολία, κινδυνεύουν να υποστούν μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Ο καθηγητής ογκολογίας Charles Limoli, και η ομάδα του, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine, ύστερα από πειράματα που έκαναν σε πειραματόζωα, διαπίστωσαν πως οι κοσμικές ακτίνες που θα δεχτούν οι αστροναύτες στο διάστημα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδίου, μπορεί να προκαλέσουν τεράστια μη αναστρέψιμη ζημιά στον εγκέφαλο τους.

Ο εγκέφαλος τόνισαν λειτουργεί σαν σφουγγάρι προς την αφιλτράριστη κοσμική ακτινοβολία και μπορεί να παρουσιάσει δυσλειτουργία ακόμη και εκδήλωση Αλτσχάιμερ. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό ξεκίνησαν έρευνα που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη NASA. Επί 6 εβδομάδες βομβάρδιζαν με ακτινοβολία φορτισμένων σωματιδίων (ιονισμένου οξυγόνου και τιτανίου) που ομοιάζει με την κοσμική ακτινοβολία, πειραματόζωα.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως στον εγκέφαλο τους άρχισε να παρουσιάζεται φλεγμονή η οποία συνεχώς αυξάνονταν με αποτέλεσμα τα πειραματόζωα μετά από λίγο καιρό να μην μπορούν να λειτουργήσουν όπως πριν. Μετά υπέβαλλαν σε αξονική απεικόνιση τα τρωκτικά και είδαν πως ο εγκέφαλος τους είχε υποστεί μόνιμη δομική αλλαγή στους νευρώνες, δεν μεταδίδονταν σωστά τα ηλεκτρικά σήματα και τα νευρικά κύτταρα τους, είχαν αλλοιωθεί, μόνιμα και εκείνα. Η εικόνα τους έμοιαζε με την εικόνα που παρουσιάζει ο εγκέφαλος που έχει άνοια.

Το ταξίδι στον Άρη έχει προγραμματιστεί να γίνει σε περίπου 15 έτη και ήδη το ιατρικό προσωπικό της NASA, έχει ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χορηγούσαν ηρωίνη σε βρέφη για να κοιμούνται καλύτερα ΦΩΤΟ

Το απλό τέστ των 6 ερωτήσεων, που μπορεί να προλάβει την Ανοια

Γνωρίστε το χωριό, όπου όλοι οι κάτοικοι του, έχουν άνοια.

Κάντε το επιστημονικό τεστ με τις 10 ερωτήσεις, που φανερώνει αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία

Οι άνθρωποι που μιλούν πολλές ξένες γλώσσες είναι πιο έξυπνοι και δεν κινδυνεύουν από άνοια