Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 6:49

6 συμπτώματα που «δείχνουν» πρόβλημα στην καρδιά!

heart3Της : Χριστίνας Ι. Μπουντούρη, Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού*

Λίγα συμπτώματα είναι πιο ανησυχητικά από τον πόνο στο στήθος. Βέβαια ο πόνος στο στήθος είναι ένας ασαφής όρος, καθώς χρησιμοποιείται για να περιγράψει αίσθημα πίεσης, βάρους, μουδιάσματος ή οποιαδήποτε άλλη δυσφορία στην περιοχή του στέρνου.

1. Αν και ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι εξωκαρδιακής αιτιολογίας πρέπει πάντοτε να διερευνάται.

2. Το αίσθημα παλμών είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονούνται για αίσθημα παλμών το περιγράφουν ως φτερούγισμα της καρδιάς είτε ως ακανόνιστους καρδιακούς χτύπους.

heart5Αν και το αίσθημα παλμών μπορεί να εμφανιστεί σε φυσιολογικά άτομα και να είναι αθώο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υποδηλώνει σοβαρή καρδιακή πάθηση.

3. Τα επεισόδια ζάλης μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, όπως αναιμία, αφυδάτωση, διαβήτης, νευρολογικές διαταραχές κ.α. Βέβαια μπορεί να σχετίζονται και με υποκείμενη καρδιακή νόσο και έτσι πρέπει πάντοτε να αναζητάτε ιατρική βοήθεια για τα επεισόδια αυτά.

4. Η ξαφνική και προσωρινή απώλεια της συνείδησης μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει μια επικίνδυνη ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.  Τα αίτια μπορεί να είναι νευρολογικά, μεταβολικά, αγγειοκινητικά ή καρδιακά και από αυτά τα καρδιακά είναι που οδηγούν συνήθως σε αιφνίδιο θάνατο.

heart5. Η δύσπνοια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρδιακής ή πνευμονικής αιτιολογίας. Η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος συχνά προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως εμφανίζουν δύσπνοια στην άσκηση ή όταν είναι ξαπλωμένοι.

6. Μπορεί επίσης να ξυπνήσουν τη νύχτα και να δυσκολεύονται να ανασάνουν, μια κατάσταση γνωστή ως παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια. Άλλες καρδιακές παθήσεις, όπως παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς και αρρυθμίες μπορεί να δημιουργούν δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν εμφανίζετε ορισμένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε κάποιο πρόβλημα καρδιακής αιτιολογίας, αλλά σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό σας για την ανεύρεση της αιτιολογίας.

* Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

iatropedia.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εμφράγματος- τι πρέπει να κάνουμε VIDEO

17 τροφές για να αποκτήσετε καρδιά λιονταριού

Ποιόν από τους παρακάτω 12 παράγοντες κινδύνου έχετε, για να πάθετε έμφραγμα;

Καρέ- καρέ κρατούμενος με χειροπέδες σώζει τη ζωή αστυνομικού που έπαθε έμφραγμα