Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 4:58

Νέος τύπος βλαστοκυττάρων- μπορεί να δημιουργήσουν ανθρώπινα όργανα

erg2

Την ανακάλυψη έκανε επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας Χουάν Κάρλος Μπελμόντε του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός νέου, άγνωστου έως σήμερα, τύπο πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, που είναι ικανά να εξελίσσονται σε οποιοδήποτε είδος εξεδικευμένου κυττάρου.

Ήδη έχουν εμφυτευτεί αυτά τα κύτταρα μέσα σε σώμα γουρουνιών και αγελάδων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν όργανα. Τα νέα αυτά βλαστικά κύτταρα συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, κάτι που δεν γίνεται με τα βλαστικά κύτταρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μάλιστα σε πειραματικό στάδιο, τα νέα πολυδύναμα ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι είναι δυνατό να τα ενσωματώσουν με επιτυχία σε έμβρυα πειραματόζωων.

Οι επιστήμονες ονόμασαν τα νέα κύτταρα «κύτταρα επιλεκτικά περιοχής» (rsPSC ή region-selective pluripotent stem cells) για να δείξουν ότι η πολυδύναμη φύση τους εξαρτάται από την περιοχή όπου βρίσκονται. Αυτό τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή τους σε μεγάλη κλίμακα, κάτι σημαντικό από άποψη θεραπευτικών δυνατοτήτων.

erg3

Ο καθηγητής Μπελμόντε τόνισε πως: «αυτά τα κύτταρα που ανακαλύψαμε, μπορούν να παρέχουν τρομερά πλεονεκτήματα στο εργαστήριο για να μελετήσουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ασθενειών και έτσι μπορεί να μας ανοίξει νέους δρόμους για καινοτομικές θεραπείες».

Πάντως και μέχρι να τελειοποιηθεί η διαδικασία στα εργαστήρια δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για το κατά πόσο αυτό είναι ηθικό επιστημονικά ή όχι. Δηλαδή να δημιουργηθούν ζώα με ανθρώπινα όργανα τα οποία στη συνέχεια θα αφαιρεθούν για να μεταμοσχευθούν σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τη δημιουργία από το μηδέν, μιας καρδιάς από βλαστοκύτταρα VIDEO

Τα 10 πιο υψηλά IQ στον κόσμo. Ποιοί είναι οι εξυπνότεροι άνθρωποι;

Επαναστατική ανακάλυψη ουσίας, που κάνει τα τρόφιμα χορταστικά!

Η πορνοστάρ με το υψηλότατο IQ, που έζησε έντονα και πέθανε στα 33 της από καρκίνο