Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 12:33

Τι είναι ο Λύκος και γιατί προτιμά τις γυναίκες;

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι χρόνιο, υποτροπιάζον, πολυσυστηματικό αυτοάνοσο νόσημα. Μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο αν και με τις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις η θνησιμότητα έχει μειωθεί αρκετά. Όπως και με τις υπόλοιπες αυτοάνοσες παθήσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη.

Ο ΣΕΛ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά περισσότερο συχνά προκαλεί βλάβες στη καρδιά, στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στους πνεύμονες, στις φλέβες, στο ήπαρ, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα. Η πορεία της πάθησης είναι απρόβλεπτη. Ο λύκος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι περισσότερο συχνός στις γυναίκες. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να επιφέρει πλήρη ίαση της πάθησης, ωστόσο τα φάρμακα (συνήθως κορτικοστεροειδή) που χρησιμοποιούνται μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματα, να καθυστερούν την εξέλιξη και να προλαμβάνουν τις εξάρσεις της νόσου.

likos2

Επιστήμονες από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου που ήταν χθες τονίζουν πως 9 στους 10 ανθρώπους που νοσούν από Λύκο, είναι γυναίκες. Σήμερα στη χώρα μας οι ασθενείς είναι τουλάχιστον 5.000. Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 15-40 ετών

«Η έγκαιρη πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της νόσου από τον ειδικό γιατρό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο» τονίζουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ). Για πρώτη φορά η διάγνωση της πάθησης, έγινε τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα «λύκος» γιατί οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί, μοιάζουν με δάγκωμα λύκου. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων, και σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

Ο ΣΕΛ μπορεί να εμφανιστεί με ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώσεων από τον οργανισμό. Συνήθως, υπάρχουν πόνοι στους μύες, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο (οίδημα) στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, και δερματικά εξανθήματα (κυρίως ευαισθησία του δέρματος του προσώπου κατά την έκθεση στον ήλιο). Επίσης, ο ασθενής εμφανίζει δέκατα, αυξημένη τριχόπτωση και άφθες στο στόμα. Συχνά, τα παραπάνω ενοχλήματα υπάρχουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες προτού κάποιος απευθυνθεί σε γιατρό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται μόνο στον Λύκο, αλλά και σε άλλες καταστάσεις. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα καταλάβει εάν πρόκειται ή όχι για ΣΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι γιατροί συμβουλεύουν να ΜΗΝ αποφύγουμε τον ήλιο, φέτος το καλοκαίρι;

Πότε ο Χίτλερ έχασε τον ένα του όρχι; Ποια ήταν η σχέση του με τις φουσκωτές κούκλες για σεξ;

Δείτε τη διαφήμιση που σόκαρε και ευαισθητοποίησε εκατομμύρια Σουηδούς

Πώς το ίντερνετ αποδιοργανώνει τον εγκέφαλό μας; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση… (video)