Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 17:09

Γιατροί βοηθούν να αυτοκτονήσει κάποιος, έναντι αμοιβής;

aut3

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερο από 1.000.000 άνθρωποι βάζουν τέρμα στη ζωή τους, ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Στη Γερμανία μάλιστα κάθε χρόνο 3000 άνθρωποι άνω των 65 ετών αυτοκτονούν.Πολλοί από αυτούς ζητούν τη βοήθεια των γιατρών. Είναι σαν μια ιδιόμορφη ευθανασία. Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο σε 4 χώρες είναι νόμιμη η ευθανασία. Στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία), το Λουξεμβούργο και την Κολομβία.

Υπάρχουν χώρες όπου ο γιατρός συμμετέχει έμμεσα σε μια αυτοκτονία (υποβοηθούμενη ευθανασία), δηλαδή όταν κάποιος ασθενής θέλει να τερματίσει τη ζωή του, και ζητάει τη βοήθεια του γιατρού για κάτι τέτοιο (ο γιατρός δεν συμμετέχει αλλά υποβοηθά με φάρμακα την πράξη). Αυτές οι χώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπου είναι νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, είναι η Γερμανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Βερμόντ, Νέο Μεξικό και Μοντάνα.

Στη Γερμανία μάλιστα ιδρύθηκε και μια οργάνωση η Sterbehilfe Deutschland, η οποία «βοηθάει» να γίνει μια τέτοια πράξη. Μέλη της είναι γιατροί και συμμετέχοντες όλοι όσοι επιθυμούν να αυτοκτονήσουν. Πρόεδρος είναι ένας 72χρονος ψυχίατρος ο δρ Johann Friedrich Spittler. Όποιος θέλει να θέσει τέρμα (με υποβοηθούμενη ευθανασία) ακόμη και να μην πάσχει από κάποια ασθένεια, δίνει 200 ευρώ το χρόνο, και εάν αποφασίσει να αυτοκτονήσει μέσα σε εκείνον τον χρόνο συμπληρώνει κάποιες αιτήσεις και μετά αναλαμβάνουν οι γιατροί.

aut1

Υπάρχει και η εφάπαξ συνδρομή για κάποιον που θέλει να αυτοκτονήσει κάποτε αλλά δεν έχει αποφασίσει το πότε, που στοιχίζει 2.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής 600 άνθρωποι στη Γερμανία, έχουν γίνει μέλη της οργάνωσης αυτής. Πάντως έναν χρόνο πριν, το 2014, δυο γιατροί της οργάνωσης οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, αλλά αθωώθηκαν αφού προσκόμισαν τις κασέτες που είχαν καταγράψει την τελευταία συνέντευξη ενός ανθρώπου που είχε πληρώσει για να αυτοκτονήσει. Στις κασέτες το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι γιατροί δεν ώθησαν τον άνθρωπο στην υποβοηθούμενη ευθανασία, αλλά συνεχώς προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν, και προχώρησαν στην πράξη μόνο ύστερα από την επιμονή του ιδίου.

Στις ΗΠΑ πάντως η 29χρονη Brittany Maynard, που είχε καρκίνο του εγκεφάλου στο τελευταίο στάδιο, πήγε δημόσια με την απόφασή της να τερματίσει τη ζωή της. Η Maynard είναι ένα από τα 750 άτομα στο Όρεγκον που έχουν λάβει μια θανατηφόρα δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από γιατρούς για να αυτοκτονήσουν. Έχει θεσπιστεί μάλιστα και νόμος περί Αξιοπρέπειας που τέθηκε σε ισχύ το 1997. Ο νόμος ορίζει ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει δύο γιατροί να επιβεβαιώσουν ότι πρόκξειται για θανατηφόρα ασθένεια και ότι ο ασθενής δεν έχει ζωή που να ξεπερνα τους 6 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκλονιστικό VIDEO: Οι τελευταίες στιγμές ενός άνδρα που ο νόμος του έδωσε το δικαίωμα της αυτοκτονίας

Η κρίση οδήγησε στην αυτοκτονία 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα

Πως θα αναγνωρίσουμε την αυτοκτονική συμπεριφορά σε ένα νέο ή έφηβο;

Δείτε ποιες είναι οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών