Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 9:02

«Σκληρή» με τους νέους είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου

multiple.jpg4Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία αυτοάνοση, νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, ασθένεια που πλήττει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και 10.000 Έλληνες.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτιολογία της, ξέρουν μόνο ότι ο οργανισμός για κάποιο λόγο επιτίθεται στον εαυτό του, ενώ είναι σίγουροι είναι ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι κληρονομική πάθηση.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου σήμερα, 25 Μαϊου και οι ειδικοί μιλούν και μας ενημερώνουν για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Τι συμβαίνει στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Από την ασθένεια αυτή πλήττονται άνθρωποι αναπαραγωγικής ηλικίας – κυρίως ανάμεσα στα 20 και τα 50 χρόνια, ενώ η νόσος φαίνεται να προτιμά περισσότερο τις γυναίκες, καθώς σ’αυτές εμφανίζεται έως και δύο φορές συχνότερα από ότι στους άνδρες.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τη στοιβάδα, που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, που ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Όταν η μυελίνη φθαρεί ή καταστραφεί τα νευρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται και καθόλου. Η καταστροφή της μυελίνης μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις.

Από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σκλήρυνσης κατά πλάκας και ο λόγος ανήκει στους ίδιους τους ασθενείς

Σήμερα διεξήχθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας συνέντευξη τύπου σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στη νόσο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα.

Ο κ. Ν.Φάκας, νευρολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και δ/ντής Νευρολογικής Κλινικής 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών ανέφερε ότι η πολλαπλή σκλήρυνση, όπως λέγεται επιστημονικά αποτελεί την πιο συχνή αυτοάνοση φλεγμονώδη πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, η οποία προσβάλει κατά πλειοψηφία νέους ενήλικες :«Δύο είναι οι υποκείμενοι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου, τόνισε ο κ.Φάκας, ένας φλεγμονώδης και ένας νευροεκφυλιστικός. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι και οι δύο αυτοί μηχανισμοί λαμβάνουν χώρα από πολύ νωρίς και μάλιστα από τα πρώιμα στάδια εμφάνισης της νόσου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ολοκληρωμένη και σε βάθος χρόνου αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να στοχεύει πλέον και στους δύο υποκείμενους μηχανισμούς».

Σύμφωνα με τον κ.Φάκα, με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ο έλεγχος της νόσου έχει τώρα 4 στόχους:

multiple.jpg7(1) την απουσία υποτροπών,

(2) την απουσία ενεργών ή νέων εστιών στη μαγνητική τομογραφία,

(3) τη μη εξέλιξη της αναπηρίας, και

(4) τη μείωση του ρυθμού απώλειας του εγκεφαλικού όγκου.

Οι 4 αυτοί θεραπευτικοί στόχοι αναφέρονται πλέον ως NEDA 4 (No Evidence of Disease Activity-καμία ένδειξη ενεργότητας νόσου). Η επίτευξη του NEDA 4, δηλαδή η απουσία ενδείξεων δραστηριότητας της νόσου, θα πρέπει να αποτελεί το απόλυτο θεραπευτικό ζητούμενο από πλευράς ιατρού και ασθενή, για τον καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Η κα. Μ.Τζίτζικα, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑΜΣΚΠ) επισήμανε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στην Ήπια Γνωστική Έκπτωση που εμφανίζεται στην νόσο θέμα και απασχολεί την Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι ασθενείς με ΣΚΠ εκτός από τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν και διαταραχές γνωστικών λειτουργιών ή ήπια γνωστική έκπτωση (ΓΕ) η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων».

Αmultipleξίζει να αναφερθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή παρουσιάστηκε έρευνα και σχετική παρουσίαση ενός διαδικτυακού γνωστικού παιχνιδιού το οποίο λαμβάνει χώρα στην ιστοσελίδα της ΠΟΑΜΣΚΠ με στόχο την ευαισθητοποίηση των ΑμΣΚΠ σχετικά με την αξιολόγηση των νοητικών τους λειτουργιών.

Με ευχάριστο τρόπο μέσα από μία σειρά παιχνιδιών αριθμών, χρωμάτων αντιστοιχίσεων κλπ. ο κάθε παίχτης δοκιμάζει τη δύναμη του μυαλού του, έχοντας αντίπαλο τον εαυτό του και το χρόνο. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της ομοσπονδίας και πραγματοποιήθηκε με την χορηγία της εταιρείας Novartis.

Γενικότερα επισημάνθηκε ότι τα μηνύματα είναι πολύ ελπιδοφόρα αφού σήμερα οι θεραπευτικοί στόχοι είναι υψηλότεροι, οι θεραπευτικές επιλογές περισσότερες για την ΣΚΠ και για τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί και οι απεικονιστικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες και ακριβείς.

Παρά την πρόοδο όμως στην έρευνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς όσον αφορά στην πρόσβαση παραμένουν πολλά.

Συγκεκριμένα η Προεδρος της Ομοσπονδίας των ασθενών κα. Β. Μαράκα υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πρόσβαση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. «Ιδιαίτερα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην πρόσβαση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, στο δικαίωμα της μάθησης , στον αθλητισμό (δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γυμναστές και χώροι άθλησης), στην οικογένεια (πρέπει να δίνεται το σωστό παράδειγμα και να υπάρχει κατανόηση και υπομονή), στην εργασία (ίση και δίκαιη αντιμετώπιση στους νέους), στο σεξ (παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για να αποδεσμευτούν τα ΑμΣΚΠ από τα ταμπού).

multiple.jpg6Όπως γνωρίζουμε, η πατρίδα μας περιβάλλεται από θάλασσα και τώρα ξεκίνησαν να τοποθετούνται ράμπες για να μπορέσουν να κολυμπήσουν τα ΑμΣΚΠ. Η ΠΟΑμΣΚΠ έχει κάνει προσπάθειες με επιστημονικές και ενημερωτικές ομιλίες και με συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για να βελτιωθεί η παραπάνω κατάσταση.

Αλήθειες και ψέματα για την ΣΚΠ

Η ΣΚΠ δεν είναι θανατηφόρος, δεν είναι μεταδοτική , δεν είναι κληρονομική. Συνήθως τα ΑμΣΚΠ έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με αυτό του γενικού πληθυσμού. Η πορεία για όλα τα ΑμΣΚΠ είναι ελπιδοφόρα διότι υπάρχουν πολλά φάρμακα που σταματούν την εξέλιξη της νόσου. Με το χειρότερο ενδεχόμενο, να γίνει απαραίτητη η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, έρχονται αντιμέτωπα πολύ λίγα άτομα.

Ως γνωστόν οι γυναίκες με την συνεργασία του νευρολόγου και του γυναικολόγου τους και υπό την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά και να διατηρήσουν το δικαίωμα τους στην μητρότητα.

multiple.jpg5 Για περισσότερες πληροφορίες :

ΠΟΑΜΣΚΠ 

Τηλ.: 213 0222777

E-mail: poamskp@otenet.gr

Διεύθυνση: Σοφοκλέους και Αριστοτέλους 19, 167 77, Ελληνικό

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γιατί θα φωταγωγηθεί στα πορτοκαλί το Σύνταγμα;

10 μύθοι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας καταρρίπτονται

Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι ανάπηροι και δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν γυμνοί- ΦΩΤΟ

Γιατί δεν περνούσε ο πονοκέφαλος; Τι ζούσε στο κεφάλι του για μήνες;

Τέλος στην…φαγούρα! Νέα θεραπεία για την χρόνια κνίδωση.