Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 19:57

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές στην Ευρώπη, μειώνονται οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στους πάσχοντες

Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo

Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo

Το 25% του πληθυσμού της Ε.Ε παρουσιάζει ψυχική διαταραχή, δήλωσε η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 1ο Συνέδριο Mental Health Conference Health, που διοργανώθηκε στη χώρα μας. 

Την ίδια στιγμή, τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και υποτιμώνται από τους αρμόδιους φορείς, όπως είπε η κα. Colombo. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, ενώ τα πρώτα περιστατικά εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ξεκινούν στην ηλικία 15 ετών, εξαιτίας του εφηβικού άγχους κα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του 1ου Συνεδρίου Mental Health Conference Health στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε τα εξής:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ.Ανδρέας Ξανθός

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ.Ανδρέας Ξανθός

 »Υπάρχει ανάγκη άμεσης υλοποίησης της τομεοποίησης της Ψυχικής Υγείας», αναφερόμενος στον επανασχεδιασμό δικτύων και τομέων ψυχικής υγείας στην επικράτεια και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των κέντρων ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια και στην αποκέντρωση της ψυχικής υγείας.

Σε κάθε γενικό νοσοκομείο θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, τμήμα οξέων περιστατικών, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ.Ξανθός, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού μόνο με εισαγγελική εντολή χρειάζονται καθημερινά 52 κλίνες.

Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του υπουργείου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, περιλαμβάνεται η ίδρυση κινητών μονάδων ψυχικής υγείας για την περιφέρεια και η έμφαση στην αποασυλοποίηση με δημιουργία ειδικών δομών για την κοινότητα.

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, σύμφωνα με την κα.Colombo, ότι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες ζουν περίπου 20 χρόνια λιγότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή οδηγούνται στην αυτοκτονία, αλλά επειδή παρουσιάζουν και άλλα νοσήματα, όπως καρδιολογικά, διαβήτη κα.

Tην ίδια στιγμή, δυστυχώς παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπο επένδυσης στις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι:

Depressed.jpg2- σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία τους,

- οι 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ

- ο 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Στα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από τον  ΟΟΣΑ φαίνεται ότι πέφτει το ποσοστό αυτοκτονιών από το 1990. Στην Ελλάδα όμως παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού η οποία εμφανίστηκε πολύ πριν την κρίση, ενώ δεν δηλώνονται όλες οι αυτοκτονίες, λόγω κοινωνικού στιγματισμού.

Τα αρνητικά στοιχεία αναφέρονται στην ελλειπή θεραπεία.

Μόνο 1 στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ο κακός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα στέγασης, τις κοινωνικές υπηρεσίες κα. Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο λέει ότι υπάρχουν κενά στην πληροφόρηση των καταγεγραμμένων περιστατικών και Depressedελλειπή δεδομένα για τους ανήλικους.

Στοιχεία που αναφέρθηκαν στο συνέδριο, απέδειξαν ότι τα ποσοστά της ανεργίας μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των ψυχικών νόσων, ενώ την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος τους, λόγω μείωσης του κόστους, κι επίσης παρατηρείται κακή κατανόηση για το κόστος της ψυχικής υγείας σε όλους τους τομείς. Υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Επίσης υπάρχει η ανάγκη να βελτιωθούν οι ικανότητες και η εκπαίδευση των παθολόγων για τη διάγνωση των ασθενών με ψυχολογικά νοσήματα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε έρευνα του Εconomist Intelligence Unit που έγινε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, από τους καθηγητές Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Στέλιο Στυλιανίδη, Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην Ελλάδα ο ψυχικά ασθενής δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επιβλέποντες, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση των γενικών γιατρών, για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση. Επίσης, η πτώση των δαπανών στο χώρο της υγείας έχει οδηγήσει στη μείωση των ψυχιατρικών νοσηλευτών, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση ανάγκασε 1 στους 3 ασθενείς να αλλάζουν τη φαρμακευτική τους θεραπεία λόγο έλλειψης χρημάτων.

Depressed.jpg4Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας και Διευθυντής Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΔΥ, κατά την ομιλία του στο Mental Health Conference. Όπως ανέφερε, η κατάθλιψη (4,01%) έχει μεγαλύτερο φορτίο από ασθένειες όπως το Ισχαιμικό Εγκεφαλικό (3,74%), η ΧΑΠ (2,88%) ή ο Σακχαρώδης Διαβήτης (2,07%).

Επίσης, τα Ψυχικά Νοσήματα είναι η 2η αιτία «ζωής με αναπηρία» μετά τις μυοσκελετικές παθήσεις. Επί του συνόλου των Κοινωνικών Επιδομάτων, τα ψυχικά νοσήματα αντιπροσωπεύουν: 44% στη Δανία, 43% στη Φινλανδία και Βρετανία και 37% στη Ρουμανία. Παρά τα παραπάνω, όπως τόνισε ο κ. Μανιαδάκης, τα ψυχικά νοσήματα φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και αποτελεσματικά από τα Συστήματα Υγείας. Το 2011 μόνο το 5% (κατά μέσο όρο) των προϋπολογισμών υγείας στην Ευρώπη αφορούσε τα Ψυχιατρικά νοσήματα. Τον ίδιο χρόνο στην Ελλάδα μόλις 4,43% του συνολικού προϋπολογισμού Υγείας διατέθηκε για τα Ψυχικά Νοσήματα.

Depressed.jpg5 Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Ομίλου ΣΚΑΪ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προσωπικό του σκοπό που δεν είναι άλλως από την ενημέρωση του κόσμου για την κατάθλιψη. Μέσα από το προσωπικό του βίωμα κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάθλιψης στον άνθρωπο, κάτι που τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, την kontasou.com. «Όλη η ομάδα του kontasou.com σκοπό έχει να βοηθήσει με ανιδιοτέλεια τους ανθρώπους αυτούς να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην κατάσταση που βιώνουν», σημείωσε ο κ. Μαλέλης. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία αισθάνομαι λύτρωση. Για εμένα το βίωμα της κατάθλιψης είναι ότι πιο τρομακτικό έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου. Καταλαβαίνω λοιπόν τι βιώνουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη και έχω θέση ως στόχο της ζωής μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να μεταφέρω τα βιώματά μου, ώστε να τους βοηθήσω να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους», τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Μαλέλης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ποια χημικά στα τρόφιμα, μας προκαλούν κατάθλιψη και μας παχαίνουν

Φυσικό «ανέβασμα» χωρίς χημικές ουσίες. Ποιά είναι τα 5 φυσικά τονωτικά για τον εγκέφαλο και το σώμα μας

Γονείς προσοχή στις θανατηφόρες μπαταρίες – κουμπιά! Τί να κάνετε σε πιθανή κατάποση

Φοβάσαι να μην μείνεις χωρίς κινητό; Τότε πάσχεις από Nomophobia…

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν 37 είδη αλλεργικής δερματίτιδας στο πρόσωπο