Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 19:46

Οι 10 πιο παράξενες και ακραίες φοβίες

Ολοι – λίγο ως πολύ – υποφέρουν από μια μικρή φοβία ή δύο, αλλά οι ζωές κάποιων ανθρώπων είναι σχεδόν μαρτυρικές εξαιτίας των φόβων τους.  Στην παρακάτω λίστα υπάρχουν δέκα από τις πιο ασυνήθιστες φοβίες που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους στη σύγχρονη εποχή.

Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτές τις φοβίες, να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε οι μόνοι. Για όσους ενδιαφέρονται, εδώ μπορείτε να δείτε κι άλλες φοβίες.

10.

Αγυροφοβία – (Agyrophobia)

Ο φόβος να διασχίζεις το δρόμο

phoviaΟι Αγυροφοβικοί έχουν έναν φόβο να διασχίζουν δρόμους, εθνικές οδούς και άλλες οδικές αρτηρίες, ή το φόβο των ίδιων των οδών. Αυτό, φυσικά, κάνει πολύ δύσκολη γι’αυτούς τη άνετη ζωή μέσα σε μια πόλη.  Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη gyrus – γύρος (έλικα), που σημαίνει στροβιλισμός, δηλ. η φοβία να αποφεύγει κάποιος τη δίνη της κυκλοφορίας. Η φοβία καλύπτει διάφορες κατηγορίες, όπου οι πάσχοντες μπορεί να φοβούνται το μεγάλο οδικό δίκτυο που εκτείνεται στα προάστια της πόλης και μόνο τις λωρίδες της κυκλοφορίας, ή και μπορεί, επίσης να περιλαμβάνει το φόβο να διασχίζεις ή διέρχεσαι από οπουδήποτε σε κάποιο δρόμο, ακόμη και σε ένα συγκεκριμένο σταυροδρόμι. Αυτή η φοβία θεωρείται ανεξάρτητη από τον φόβο των αυτοκινήτων.

9.

Μαγειροφοβία – (Mageirocophobia)

Ο φόβος της μαγειρικής

phovia.jpg2Ο πραγματικά παράξενος φόβος του μαγειρέματος ονομάζεται μαγειροφοβία (mageirocophobia) και προέρχεται και πάλι από την ελληνική λέξη μαγειρικός, που σημαίνει ένα άτομο εξειδικευμένο στη μαγειρική. Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι εξουθενωτική και ενδεχομένως να οδηγήσει αυτούς που πάσχουν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, εάν κάποιος ζει μόνος του. Οι πάσχοντες από μαγειροφοβία μπορούν να αισθάνονται εξαιρετικά φοβισμένοι από άτομα με δεξιότητες στη μαγειρική, κι αυτή η φοβία τους προκαλεί ένα αίσθημα ανεπάρκειας, κάτι που μπορεί να είναι η βασική αιτία της διαταραχής για πολλούς.

 

phovia.jpg38.

Παιδιοφοβία – (Pediophobia)

Ο φόβος για τις Κούκλες

Η παιδιοφοβία είναι ο παράλογος φόβος για τις κούκλες. Όχι μόνο τις τρομακτικές κούκλες – αλλά ΟΛΕΣ τις κούκλες. Για να κυριολεκτήσουμε, ο φόβος περιλαμβάνει, επίσης, και τα ρομπότ. Αυτή η φοβία δεν πρέπει να συγχέεται με την παιδοφοβία (pedophobia ή pediaphobia) που είναι ο φόβος για τα παιδιά. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ πίστευε ότι η διαταραχή αυτή μπορεί να πηγάζει από τον φόβο της κούκλας που μπορεί να ζωντανέψει, ενώ ο ρομποτιστής Masahiro Mori επέκτεινε αυτή τη θεωρία, δηλώνοντας ότι όσο πιο ανθρώπινο γίνεται κάτι, τόσο πιο απωθητικό εμφανίζεται για τις μη ανθρώπινες πλευρές του.

7.

Δειπνοφοβία – (Deipnophobia)

phovia.jpg4

 

Ο φόβος της συνομιλίας στο δείπνο

Ομολογουμένως κάποιες συνομιλίες στα δείπνα μπορεί να είναι πολύ δύσκολες, αλλά μερικοί άνθρωποι τρομοκρατούνται τόσο πολύ από την ιδέα της συζήτησης με κάποιον κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, που αποφεύγουν ακόμη και τις εξόδους για φαγητό.

 

phovia.jpg56.

Εισοπτροφοβία – (Eisoptrophobia)

Ο φόβος των κατόπτρων-καθρεπτών

Η eisoptrophobia είναι ο φόβος των κατόπτρων με την ευρεία έννοια, ή πιο συγκεκριμένα ο φόβος του να εκτεθεί το άτομο σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο, μέσα από έναν καθρέφτη. Οι πάσχοντες βιώνουν αδικαιολόγητο άγχος, ακόμη κι αν συνειδητοποιήσουν ότι ο φόβος τους είναι παράλογος. Ο φόβος αυτός συχνά στηρίζεται σε δεισιδαιμονίες, όπως είναι η ανησυχία για το σπάσιμο ενός καθρέφτη κι ότι αυτό θα φέρει στο άτομο κακή τύχη, ή ότι κοιτάζοντας επίμονα μέσα σε έναν καθρέφτη, κάποιος θα έρθει σε επαφή με έναν υπερφυσικό κόσμο. Γράφοντας αυτόν τον καταλογο κατάλαβα ότι πάσχω από μια μικρή μορφή αυτής της διαταραχής, επειδή δεν μου αρέσει να κοιτάζω μέσα στον καθρέφτη το βράδυ όταν είμαι μόνη στο σπίτι, από τον φόβο ότι θα δω κάποιον (ή κάτι) από πίσω μου.

5.

Δαιμονοφοβία – (Demonophobia)

phovia.jpg6Ο φόβος των δαιμόνων

Η δαιμονοφοβία είναι μια ανώμαλη και επίμονη φοβία του κακού υπερφυσικού όντος σ’αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχουν τέτοια όντα και περιφέρονται ελεύθερα για να μας προκαλέσουν κάποια βλάβη. Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία συνειδητοποιούν ότι ο φόβος τους είναι υπερβολικός ή παράλογος. Παρ “όλα αυτά, γίνονται υπερβολικά ανήσυχοι όταν συζητάνε για τους δαίμονες, όταν διασχίζουν μόνοι ένα δάσος ή ένα σκοτεινό σπίτι, ή όταν παρακολουθούν ταινίες με δαίμονες που καταλαμβάνουν ψυχές ανθρώπων και εξορκισμούς. Τους πάσχοντες είναι πολύ πιθανό να τους αναγνωρίσει κανείς από τις σκελίδες σκόρδου γύρω από το λαιμό τους, τους σταυρούς, ή τους ξύλινους πασσάλους που κουβαλάνε, και από το όπλο τους που είναι γεμισμένο με ασημένιες σφαίρες. Εντάξει – αυτό το τελευταίο ήταν αστείο…

4.

phovia.jpg7Πεθεραφοβία – (Pentheraphobia)

Ο φόβος της Πεθεράς

Ε, ναι. Είναι πλέον και επίσημο! Η φοβία για την πεθερά ή αλλιώς  πεθεραφοβία είναι η πιο κοινή από όλες τις φοβίες που υπάρχουν σ” αυτή τη λίστα. Είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο φόβος του ατόμου για την πεθερά του. Ενώ είναι φυσικό ότι οι περισσότεροι παντρεμένοι άνθρωποι έχουν – από καιρού εις καιρόν –  υποφέρει από αυτήν την τρομερή φοβία. Αυτός ο φόβος είναι ένας πολύ κοινός και διαδεδομένος στις δυτικές κοινωνίες και εμφανίζεται συχνά σε ταινίες και άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Από τις πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την ασθένεια αυτή, κρατήστε ότι το διαζύγιο φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Μία σχετική, επίσης, φοβία με την πεθεραφοβία είναι νοβερκαφοβία (novercaphobia) που είναι ο φόβος για τη μητριά σας, ενώ η πιο διάσημη ασθενής από αυτή την διαταραχή είναι η Σταχτοπούτα.

3.

Αραχιμπατυροφοβία – (Arachibutyrophobia)

Ο φόβος ότι το φυστικοβούτυρο θα κολλήσει στην κορυφή του ουρανίσκου σας

phovia.jpg8Πρέπει να πω ότι η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με αυτή τη διαταραχή ήταν εξαιρετικά δύσκολη – κάτι που με κάνει να αναρωτιέμαι αν αυτή η φοβία είναι ίσως αποκύημα μιας υπερενεργούς φαντασίας – αλλά είναι σίγουρα μία περίεργη φοβία και αρκετά γνωστή, έτσι ώστε φαίνεται ότι αξίζει να βρίσκεται σ’αυτόν τον κατάλογο. Ετσι, αυτή η διαταραχή είναι ένας φόβος και ένα πρόβλημα πολύ εύκολο να επιλυθεί: μην αγοράσετε φυστικοβούτυρο.

Να η μαρτυρία ενός υποτιθέμενου πάσχοντα: «Κάθε φορά που είμαι γύρω από το φυστικοβούτυρο αρχίζω να ιδρώνω υπερβολικά και το σώμα μου αρχίζει να έχει σπασμούς. Ο ουρανίσκος μου γίνεται τραχύς και με πιάνει φαγούρα. Δεν μπορώ να ζήσω με αυτό το φόβο. Η λαιμαργία μου για το φυστικοβούτυρο πρέπει να τελειώνει χωρίς να χρειαστεί να φτάσω σε μία τελειωτική κατάσταση κρίσης πανικού».

phovia.jpg92.

Cathisophobia

Ο φόβος που έχει κάποιος για να καθίσει

Καθισοφοβία (cathisophobia-μερικές φορές γράφεται με «k») είναι ο τρόμος να καθίσουμε. Η διαταραχή αυτή μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο περιστατικό έξαρσης προβλήματος με αιμορροΐδες, αλλά, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί και να οφείλεται σε σωματική κακοποίηση με εξαναγκασμό να κάθεται κάποιος πάνω σε αιχμηρά αντικείμενα και να πονάει. Μερικές φορές, ο φόβος να καθίσει κάποιος μπορεί να οφείλεται σε κάποια τιμωρία της παιδικής ηλικίας ή σχολικής  ζωής, ή μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας άλλης φοβίας, σαν να κάθεται κάποιος μπροστά σε σημαντικούς ανθρώπους. Η καθισοφοβία εκδηλώνεται με εφίδρωση, βαριά ή μικρή αναπνευστική δυσχέρεια, και άγχος.

phovia.jpg101.

Αυτοματοφοβία – (Automatonophobia)

Ο φόβος της κούκλας του εγγαστρίμυθου

Ολοι μπορούμε να καταλάβουμε το νόημα αυτής της διαταραχής – η ίδια η πράξη της εγγαστριμυθίας φαίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με το χέρι του κάτω από μία κούκλα, ο οποίος δεν ανοίγει το στόμα του, αλλά στη συνέχεια η κούκλα που κρατάει μιλάει μόνη της. Οι πάσχοντες από αυτοματοφοβία, δεν χρειάζεται να αναζητήσουν θεραπεία – είναι μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση, σε μια εντελώς αποκρουστική κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάντε το απίστευτο ψυχολογικό τεστ με τις 4 χρωματιστές πόρτες!

Aυτο-ύπνωση: 6 απλά βήματα για να καταπολεμήσετε φοβίες και να αλλάξετε κυριολεκτικά τη ζωή σας

Φοβάσαι να μην μείνεις χωρίς κινητό; Τότε πάσχεις από Nomophobia…

Gadget δονητής – εμφύτευμα, ενεργοποιείται από το κινητό!

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο, που θα σας κάνει να μην ξαναστείλετε μήνυμα στο κινητό σας, ενώ οδηγείτε

Xάπι «διαγράφει» τις τραυματικές αναμνήσεις